27. apr 2022 Presseklip

Onsdag morgen lukker Rusland for gassen til Polen og Bulgarien
 

LÆS I DAG: Gazprom har givet Ørsted til udgangen af maj til at svare på Ruslands rubelkrav. Holland lukker for støtten til biomasse. Affalds sektoren skal være den stabile backup til Power to X. Fjernvarmeinstallatør: Urealistisk at nå politisk målsætning for 2028. 

 

Børsen:
Onsdag morgen lukker Rusland for gassen til Polen og Bulgarien

Fra onsdag vil der ikke længere flyde russisk gas til Polen og Bulgarien. Det oplyser det polske energiselskab PGNiG og det bulgarske energiministerium. Samtidig er prisen allerede på vej op efter meldingen kom i løbet af tirsdag.

Den europæiske gaspris Dutch TTF steg tirsdag med tæt på 13 pct. efter nyheden om, at Rusland lukker for gasforsyningen til Polen. Det oplyser Børsen.

Det samme krav om betaling i rubler blev i slutningen af marts fremsat overfor gaskunder i 48 vestlige lande, blandt andet overfor den danske energigigant Ørsted, som har en lang kontrakt med Gazprom.

Den russiske beslutning om at lukke for gassen til Polen og Bulgarien kan læses som et klart advarselssignal til andre vestlige gaskunder.

Men ifølge et dokument fra EU-Kommissionen, som blev offentliggjort i sidste uge, vil det være i strid med de vestlige sanktioner, hvis gaskunderne accepterer at betale i rubler for gas. De opfordres i stedet til at overholde deres kontrakter og afklare med Gazprom, om de fortsat kan betale i den valuta, der er aftalt i kontrakterne.

97 pct. af de vestlige gaskunders kontrakter med Gazprom er indgået i euro eller dollar, har Kommissionen tidligere oplyst.

*****

Børsen:
Gazprom har givet Ørsted til udgangen af maj til at svare på Ruslands rubelkrav

Gazprom har givet den danske energikoncern Ørsted til udgangen af maj til at svare på kravet om at betale i rubler. Den danske energikoncerns ledelse har flere gange slået fast, at det ikke har nogen intention om at leve op til Ruslands rubelkrav.

Sent tirsdag aften oplyser det danske selskab ifølge Børsen, at det ikke har været i dialog med Gazprom Export, siden den russiske gasgigant den 1. april stillede et krav om, at Ørsted skal betale i rubler.

- Gazprom Export har bedt os om inden udgangen af maj at svare på, om vi vil efterleve kravet. Vi har fortsat ingen intention om at betale i rubler. Vi er i tæt dialog med andre energiselskaber og myndighederne om et fælleseuropæisk respons til Gazprom Export, udtaler kommunikationschef Martin Barlebo i en skriftlig kommentar til Børsen.

Ørsted indgik i 2006 og udvidede i 2009 en aftale med Gazprom om leverancer af russisk gas. Aftalen løber fra 2011 og i en periode på 20 år frem. Det vil sige til udgangen af 2030, og ifølge Ørsted kan kontrakten ikke opsiges før. Selskabet vil ikke forlænge den, når den udløber.

*****

EnergiWatch:
Holland lukker for støtten til biomasse

Nye biomasseværker i Holland må fremover klare sig på egen hånd. Det midlertidige stop for statsstøtte til biomassefyrede varmeværker, den hollandske regering indførte sidste sommer, er nu blevet afløst af et permanent støttestop. Det skriver EnergiWatch.

Støttestoppet gælder kun varmeproduktion ved temperaturer på 100 grader.

- Biobaserede råstoffer er afgørende for at mindske afhængigheden af fossile råstoffer, i særdeleshed i sektorer hvor der er begrænsede eller slet ingen alternativer. Samtidig er regeringen opmærksom på de sociale bekymringer, der er om biobaserede råmaterialer. Det er derfor, vi har besluttet øjeblikkeligt at ophøre med at yde subsidier til træbaserede råstoffer, siger landets energiminister Rob Jetten.

Tidligere kunne også centrale og decentrale biomassefyrede kraftværker få subsidier gennem støtteordningen SDE++. Frem til 2020 oplevede Holland da også en markant stigning i brugen af biomasseprodukter, der fra 2016 steg med 58 pct. til 119,4 PJ. Især trukket frem af et øget brug i varmesektoren, hvor produktionen steg med 74 pct., mens elproduktionen fra kraftvarmeværkerne blev 12-doblet til 19,7 PJ.

Lige som i andre europæiske lande importerer Holland størstedelen af træmassen bl.a. Baltikum og USA, hvilket har været med til at øge modstanden mod teknologien. F.eks. anbefalede den uafhængige rådgiver til den hollandske regering om socioøkonomiske anliggender, SER, i sommeren 2020 at udfase biomasse til strømproduktion. Mens hele 98 pct. ifølge et onlinesurvey i avisen De Telegraaf var imod statsstøtte.

*****

Forsyning:
Affalds sektoren skal være den stabile backup til Power to X

Hvis bilerne i fremtiden skal blive ved med at spille så stor en rolle i vores dagligdag, som de gør i dag, så skal de køre på noget andet end fossilt brændstof. Det betyder, at brintproduktion skal øges – og her spiller produktionen via CO2-fangst og vindmøller en stor rolle, skriver Forsyning.

Men den nye teknologi har brug for en backup i form af forbrændingsanlæggene og Henrik Wenzel, professor ved Institut for Grøn Teknologi ved Syddansk Universitet, tvivler på, at en privat affaldssektor vil have incitament til det.

- PtX kommer til at træde i forgrunden når det gælder varmeproduktionen, og fjernvarme vil træde i baggrunden. Men brintproduktionen er afhængig af vind og derfor er det vigtigt, at affaldssektoren kan levere en stabil backup. For eksempel om vinteren når det blæser mindre. Men det kræver en omstilling af sektoren, så den er mere sæsonbetinget og det kan jeg godt tvivle på vil ske, hvis den lægges i private hænder, siger Henrik Wenzel til Forsyning.

Henrik Wenzel peger på, at regeringen ikke har gjort sig klart, at man skal bruge forbrændingsanlæggene i den proces.

- Man har sagt, at 80 procent af affaldet skal ud af forbrændingen, men det tror jeg ikke er optimalt. Jeg tror mere, at det er 50 procent. For man forudsætter, at al det affald man får ud, kan genbruges, men det er ikke rigtig. Med tiden vil man for eksempel kunne få nye kedler i anlæggene, hvor man kan brænde affaldet i ren ilt, for så får man en næsten ren CO2. Og det er vigtigt, for i forvejen skal vi næsten fordoble vores vindmøllekraft, for at leve op til reduktionskravene, siger Henrik Wenzel.

*****

EnergiWatch:
Fjernvarmeinstallatør: Urealistisk at nå politisk målsætning for 2028

Den østjyske fjernvarmeinstallatør Wicotec Kirkebjerg har svært ved at se, hvordan regeringens ambitiøse plan om hurtig udfasning af naturgas skal lykkes inden for den tidshorisont, som politikerne har udstukket. Det skriver EnergiWatch.

Teknikentreprenøren har en årlig omsætning på cirka 300 mio. kr. på fjernvarmeområdet, og regeringens planer betyder, at entreprenøren skal omsætte for det dobbelte, hvilket ressourcemæssigt ikke er muligt, lyder det fra afdelingsdirektør med ansvar for fjernvarmeaktiviteter i Wicotec Kirkebjerg, Henrik Jørgensen.

- Vi mangler flere rørsmede, og hvis vi skal have flere, så skal vi hive dem fra vores konkurrenter, som også laver fjernvarme, så det hjælper ikke noget. Derudover går der for hver smed syv-otte mand, der laver render og lægger rør, hvilket også er en udfordring. Og så er der alverdens vikarbureauer, der melder sig på banen, men det skal jo også være kompetent arbejdskraft, siger han til Tekniq Arbejdsgiverne.

Han understreger dog, at han ikke er i tvivl om, at strategien er rigtig, men at der er behov for meget håndfaste planer, så alle parter ved, hvad de har at forholde sig til, over de kommende år.

*****