19. apr 2022 Presseklip

Regeringen vil give husejere med gasfyr besked om fjernvarme i 2022

LÆS I DAG: Regeringen: Vindmøller og solceller på land skal levere fire gange så meget strøm. Professor: Få industrien over på el og drop gasfyr i huset. SF og V vil skrotte gasfyr og gøre Danmark uafhængig af naturgas. Regning for omstridt gasrør nærmer sig en milliard kroner. Varmeværksformand med godt nyt: Solenergi gør, at vi kan holde prisen i ro. Fjernvarmeprisen stiger - desværre – igen.

TV2:
Regeringen vil give husejere med gasfyr besked om fjernvarme i 2022

Tirsdag morgen klokken 09 fremlægger regeringen sit reformudspil "Danmark kan mere 2". TV 2 skriver, at det bl.a. lover, at alle husejere med gas- eller oliefyr senest ved årets udgang har fået et brev med klar besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme.

Derudover vil regeringen have kommunerne til i 2022 at udarbejde planer for grøn varme i de områder, der i dag er gasforsynede. Det kan eksempelvis være ved at overgå til fjernvarme eller eldrevne varmepumper.

TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren fortæller, at man forventer, at omkring 250.000 husstande kan få fjernvarme. Resten - omkring 150.000 - kan derfor i stedet købe en varmepumpe og på den måde skille sig af med gasfyret.

Men en varmepumpe kan være en dyr omgang, og derfor vil regeringen højst sandsynligt ty til en indkomstreguleret tilskudsordning, lyder det fra Vestergren.

- Det er hovedsageligt husstande i provinsen, som ikke nødvendigvis er steget meget i værdi, der skal have varmepumper. Der kan det være en meget stor udskrivning at skulle bruge i omegnen af 100.000 på en varmepumpe, siger han.

Det er regeringens ambition, at de sidste fjernvarmeprojekter er afsluttet i 2028.

*****

DR.dk/Nyheder:
Regeringen: Vindmøller og solceller på land skal levere fire gange så meget strøm

Inden 2030 skal vindmøller og solceller på land levere fire gange mere end i dag, lyder det i udspil fra Regeringen, der bliver offentliggjort tirsdag morgen klokken 09.00. Det skriver DR.dk/Nyheder.

Det skal gøre Danmark i stand til at nå målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 pct. i 2030 i forhold til 1990.

- Det vil sige, at det skal gå rigtigt stærkt, og der må man bare konstatere, at det, der er billigt, hurtigt og grønt, er at lave vind på land og sol på land, siger Dan Jørgensen, der som klimaminister vil være med til præsentationen tirsdag.

Hvordan fordelingen præcist skal være, er endnu ikke besluttet, men Dan Jørgensen kommer med et bud:

- Det kunne for eksempel være en tidobling af sol- og en fordobling af vindproduktionen. Det vil samlet set give en firedobling, og det vil være realistisk, vurderer vi, i forhold til hvor meget plads, der er, hvor vindmøllerne kan stå, og hvor solcelleparkerne kan laves, siger han.

Ambitionen er "flot", lyder det fra Jan Hylleberg, viceadministrerende direktør hos erhvervsorganisationen Green Power Denmark, der fungerer som talerør for den danske energisektor.

- Det er et meget stort og flot udspil, siger han.

- Det er realistisk, men det kræver også, at hele værktøjskassen skal i brug, mener Jan Hylleberg.

*****

Midtjyllands Avis:
Professor: Få industrien over på el og drop gasfyr i huset

Danmark kan ifølge professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet droppe russisk gas, hvis industrien bliver elektrificeret og huse får fjernvarme. Det siger han ifølge Midtjyllands Avis og flere andre medier.

- Jeg vil anbefale, at man i kombination med vedvarende energi sikrer langt mere fjernvarme. Og sikrer, at vi elektrificerer 70 procent af industrien. Så kommer vi i en situation, hvor vi kan være netto storeksportør af biogas og naturgas. Og også vind og sol, siger han.

Hans forslag læner sig op af det af de forslag, som regeringen vil lægge frem tirsdag. Ifølge regeringen skal Danmark i fremtiden have fire gange så meget strøm fra solceller og vindmøller.

Det kan ifølge Brian Vad Mathiesen godt lade sig gøre. Men i øjeblikket tager det meget lang tid. Så man bør lave faste procedurer, der kan forkorte, hvor lang tid det tager, at opføre vind- og solprojekter. Desuden advarer han om, at man "går hen over borgere og de lokale lodsejere".

- Jeg så gerne, at man sikrer, at der er et langt mere lokalforankret system og et lokalt ejerskab. Derfor mener jeg, at loven for vedvarende energi skal laves om, sådan at man i højere grad giver et incitament til, at man lokalt ejer landvindmøller og solceller, siger han.

*****

DKnyt.dk:
SF og V vil skrotte gasfyr og gøre Danmark uafhængig af naturgas

Venstre og SF vil have gasfyr skrottet senest ved udgangen af 2027 og i stedet satse på varmepumper og biogas. Det skriver DKnyt.dk og en række andre medier.

Boliger med gasfyr skal i stedet opvarmes ved hjælp af grøn fjernvarme eller varmepumper. Og virksomheder, der i dag bruger naturgas, skal have "grøn gas" i form af biogas, der er baseret på eksempelvis gylle eller halm.

- Danmark er i en position, hvor vi om få år kan dække vores forbrug af gas med biogas, hvis vi virkelig sætter ind på det. Det er ambitiøst, men det er den bedste vej at gå for den grønne omstilling, så Danmark kan blive uafhængig af naturgas, siger klima- og energiordfører i SF Signe Munk.

Venstres klimaordfører, Marie Bjerre, mener, at Danmark fortsat skal pumpe naturgas op fra Nordsøen. Men i stedet for at bruge den i gasfyr herhjemme, skal gassen sendes ud i Europa:

- Vi skal stadig producere naturgas i Nordsøen, fordi det er vigtigt for resten af Europa og vil skal kunne bidrage til at gøre Tyskland og resten af EU uafhængige af russisk naturgas.

*****

Klimamonitor:
Regning for omstridt gasrør nærmer sig en milliard kroner

380.000 husejere står til at få en højere gasregning, fordi de skal være med til at finansiere tysk sukkerproducents konvertering væk fra olie og kul i forbindelse med Lolland-Falsters opkobling til det nationale gasnet. Det fremgår af Klimamonitor.

Prisstigningen kommer primært fra, at der er en budgetoverskridelse på projektet. så det 115 kilometer lange rør 170,3 millioner kroner dyrere.

Dan Jørgensen og statsminister Mette Frederiksen har gentagne gange begrundet byggeriet af gasrøret med, at sukkerproducenten Nordic Sugars to fabrikker i Nakskov og Nykøbing Falster bør kobles op på det nationale gasnet for at sikre arbejdspladser.

Mange har omvendt kritiseret regeringen for gasledningen.

- Jeg forstår helt ærligt ikke ministerens beslutning. Han bruger næsten en milliard kroner af danskernes penge på en kulsort investering, på trods af at hans eget ministerium siger, at det samfundsøkonomisk ikke engang kan betale sig, og på trods af at Klimarådet ikke anbefaler gasledningen, har Søren Egge Rasmussen, energiordfører for Enhedslisten udtalt.

Et andet kritikpunkt er, at politikerne blåstempler det omkostningsrige anlægsprojekt af hensyn til et enkelt selskab, som dermed slipper for at punge for en konvertering væk fra olie og kul til fordel for biogas og gas. På trods af at Nordic Sugar er landets næststørste CO2-udleder.

*****

Horsens Folkeblad:
Varmeværksformand med godt nyt: Solenergi gør, at vi kan holde prisen i ro

Selvom energipriserne er historisk høje, og Brædstrup Fjernvarme overskred sit budget i første kvartal, venter der ikke nye prisstigninger for fjernvarmeforbrugerne i år. Det fremgår af Horsens Folkeblad om værkets cirka 1450 husstande i Brædstrup.

- Vi kom godt nok ud af første kvartal med et budgetmæssigt underskud på en halv million kroner, men det er ikke alarmerende. Nu venter heldigvis den billige periode, hvor vi kan producere varme med sol og el. Derfor tænker vi, at solenergien gør, at vi kan holde vores udgifter og dermed også varmeprisen nede, siger formand Jørgen Korshøj.

Gasprisen lå for lidt over et år tilbage på to-tre kroner pr. kubikmeter, og prisen har i perioder været op og snuse til 24 kr. pr. kubikmeter. I øjeblikket handles gassen til omkring 7-8 kroner.

De høje gaspriser gjorde, at Brædstrup Fjernvarme i efteråret var nødt til at hæve energibetalingen fra 225 kr. pr. MWH til 275 kr. pr. MWh, hvilket betød, at varmeforbrugerne i Brædstrup fik en gennemsnitlig merbetaling på 1130 kr. inklusive moms. Den pris, forventer varmeværksformanden, kan holde året ud.

- Det er selvfølgelig det forbehold, at der ikke bliver lukket for gassen, så priserne stiger endnu mere. Men holder de nuværende forudsætninger, regner vi ikke med, at vi har brug for at regulere priserne. Så må vi se til efteråret, hvordan situationen ser ud, når vi skal lægge priserne for 2023. Da kan det selvfølgelig være, at vi bliver nødt til at hæve prisen en tak opad, hvis gasprisen stadig ligger på et meget højt niveau, siger Jørgen Korshøj.

*****

Ligeher.nu - Frederikshavn:
Fjernvarmeprisen stiger - desværre – igen

I Frederikshavn stiger den variable del af fjernvarmeprisen per 1. maj til 796,25 kroner per MWh inkl. moms. Det er ifølge Ligeher.nu en stigning på 65,00 kroner, og den skyldes de fortsat stigende priser på el og naturgas.

- Vi havde en forventning om, at prisen på el og gas ville komme ned på et mere normalt leje her i den første del af 2022, men Ruslands invasion af Ukraine har desværre påvirket de i forvejen høje priser, fortæller Lars B. Østergaard, der er forsyningschef for Frederikshavn Varme A/S.

Forsyningschefen kan ikke love, at der ikke kommer yderligere prisstigninger i 2022.

- Likviditeten i Frederikshavn Varme er voldsomt presset, og der er desværre kun kunderne til at betale vores ekstra energiomkostninger. Vi hæver prisen en anelse her per 1. maj, så vores regnskab lige akkurat hænger sammen, men hvis krisen fortsætter, kan vi risikere at skulle hæve prisen yderligere senere på året. Omvendt vil vi nedsætte prisen, hvis vi ser fald i naturgasprisen, slutter Lars B. Østergaard.