09. mar 2022 Presseklip

Radikale vil slippe for russisk gas med automatisk "ja tak" til fjernvarme

LÆS I DAG: IDA viser vejen væk fra naturgas: Gasforbruget kan reduceres med 77 procent i 2030. Partier vil forhøje varmechecken til danskerne. Fjernvarmeselskab har kronede dage under krig og krise. EU: Hurtigere udbygning med vind og sol kan erstatte 20 mia. m3 russisk gas i år. Varmepumper og fjernvarme skal frigøre os fra russisk gas, mener professor. Flere Midt- og Vestjyske virksomheder kan få kappet gassen. Varmeregningen presser familiens økonomi: - Før drak vi mælk hver dag, nu drikker vi vand. Investering på 623 millioner i lager-tanke og elkedler skal udfase kul og gas. Varmeværks-kunder kan vente prishop. Kredsløb henter Grundfos-CFO til vigtig post.

EnergiWatch:
Radikale vil slippe for russisk gas med automatisk "ja tak" til fjernvarme

Tilslutningspligt og ekstra penge til nettilslutning skal være nogle af midlerne til at nå målet om total udfasning af gas i Danmark, hvis det står til Radikale Venstre. Det fortæller EnergiWatch.

En af de områder, hvor der skal langt mere fart på, hvis det står til Radikale Venstre, er fjernvarmen. Her vil partiet have en forceret udbygning af fjernvarme med et automatisk "ja tak" i stedet for nej.

- Vi vil have en automatisk "ja tak"-ordning, så folk aktivt skal sige nej for ikke at få fjernvarme. Vores håb er, at det vil speede processen op for fjernvarmeudbygningen, siger energi-, forsynings- og klimaordfører for Radikale Venstre Rasmus Helveg Petersen.

Dertil vil Radikale Venstre, at fjernvarmeselskaberne inden udgangen af 2022 skal lave udbygningsplaner, der dækker alle fjernvarmeområder i den grønne varmeplan med henblik på at sikre 90 pct. udfasning af naturgas i fjernvarmeområderne senest i 2026.

Bygningsejere vil med et automatisk "ja tak" blive tilsluttet fjernvarme, medmindre de aktivt fravælger det, enten fordi der allerede er installeret varmepumpe eller er lavet planer herom, før fjernvarmeudrulningen er påbegyndt.

- Vi skal forkorte tiden. Som det er nu når man udlægger et område, skal det først besluttes, så går der et års tid, hvor man skal spørge borgere og have over 65 pct., der siger ja, før man går i gang med at etablere fjernvarmen, siger Rasmus Helveg Petersen.

*****

GridTech:
IDA viser vejen væk fra naturgas: Gasforbruget kan reduceres med 77 procent i 2030

I et nyt notat peger Ingeniørforeningen IDA i samarbejde med professor Brian Vad Mathiesen på tiltag, der kan gøre Danmark uafhængig af naturgas i 2030. Det skriver GridTech.

- Der er tale om mange bække små. Omstilling til og af fjernvarmen samt industrien er et væsentligt bidrag, men at reducere det samlede gasforbrug i Danmark er den helt store og afgørende indsats, siger AAU-professor Brian Vad Mathiesen, som står bag beregningerne i notatet.

- Europa er et samlet gasnet, så der kan vi ikke isolere Danmark. Der flyder også russisk gas i danske gasledninger. Vi skal derfor tænke os om og få gjort noget i en fart, og det kan vi allerede nu, lyder opfordringen fra Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen IDA.

Med notatet viser IDA en såkaldt ”fast track” til helt at udfase brugen af naturgas i Danmark. En vej, der hovedsageligt er brolagt med energibesparelser og herudover elektrificering og vedvarende energi i elproduktionen, fjernvarmen, industrien og den private opvarmning.

På den vis demonstrerer notatet, hvordan Danmark frem mod 2030 kan have reduceret sit samlede gasforbrug med 77 procent svarende til en reduktion fra cirka 95 PJ om året til cirka 19 PJ om året.

*****

Berlingske:
Partier vil forhøje varmechecken til danskerne

Det er ikke engang en måned siden, at et smalt flertal blev enige om en såkaldt varmecheck for at hjælpe danskerne med de stigende energipriser. Siden er priserne banket yderligere i vejret på grund af krigen i Ukraine, og derfor melder flere partier ifølge Berlingske, at de er villige til at genbesøge aftalen.

- Diskussionen er ikke blevet mindre aktuel, for energipriserne er steget endnu mere, end da vi lavede aftalen. For os handler det om, at der er nogle mennesker med lav eller almindelig indkomst, som kan blive særdeles udfordret af de stigende priser, og derfor vil vi gerne lave en social kompensation til dem, der har det sværest, siger Enhedslistens finansordfører, Rune Lund.

Samme udmelding kommer fra Alternativets politiske leder, Franciska Rosenkilde.

- Vi mener, at klimaministeren bør lave en tillægsaftale til aftalen, som skal være langt mere ambitiøs end det, der var på bordet før, så vi kan udfase vores behov for gas så hurtigt som muligt,«oplyser hun i et skriftligt svar.

I en sms oplyser SFs finansordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, at de »bestemt er åbne for, at der skal findes flere penge, for vi ved, at mange rammes rigtig hårdt lige nu«. Men hun understreger samtidig, at det ikke er sikkert, at netop varmeaftalen er den rette til at forøge hjælpen.

*****

Fyens:
Fjernvarmeselskab har kronede dage under krig og krise

Kommende kunder, der ønsker at skifte fra især gas til fjernvarme, kimer Vejle Fjernvarme ned i disse dage. De galopperende priser på gas og frygten for helt at skulle undvære gas fra Rusland giver travlhed, skriver Fyens.

- Vi bliver fuldstændig væltet af folk i disse dage. Vi bliver kimet ned af kunder, der gerne vil stille om fra gas til fjernvarme, fortæller direktør i Vejle Fjernvarme Jesper Wolsgård.

Tidligere ringede telefonen fem-seks gange om måneden med kunder, der af egen drift tog kontakt til selskabet med ønske at blive tilsluttet fjernvarmenettet.

- I dag får vi flere nye kunder på dagsbasis, end vi tidligere gjorde om måneden. De sidste 14 dage har telefonen ringet 8-10 gange om dagen, mens mange andre skriver mails, fordi de gerne vil med på fjernvarmen, fortæller direktøren.

Desværre kan fjernvarmeselskabet ikke hjælpe de potentielle kunder her og nu.

- Svaret er, at i de områder, hvor vi kan forsyne, vil vi gerne. Men folk er nødt til at være tålmodige. Vi har lige nu to måneders ventetid på at få lavet installationerne, fordi der kommer så mange. Der kommer flere ind, end vi kan nå at lave. Derfor er vi nødt til at sige til folk, at de må vente lidt, siger Jesper Wolsgård.

*****

EnergiWatch:
EU: Hurtigere udbygning med vind og sol kan erstatte 20 mia. m3 russisk gas i år

Allerede i år kan EU reducere sit forbrug af russisk gas med to tredjedele, skriver EnergiWatch. Det er hovedbudskabet fra EU-Kommissionen, der tirsdag eftermiddag præsenterede sit udkast til en plan – Repower EU – for netop at løsrive sig fra afhængigheden af energi fra fossile brændsler fra Rusland.

- Vi bliver nødt til at blive uafhængige af russisk olie, kul og gas. Vi kan simpelthen ikke lade os afhænge af en leverandør, der eksplicit truer os, siger kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Aktuelt kommer omkring 40 pct. af EU’s gas fra Rusland svarende i planens opgørelse til omkring 155 mia. m3 årligt. Allerede ved udgangen af 2022 stiles der efter, at to tredjedele af den forsyning kan ske fra andre kilder.

Foruden naturgas ser Kommissionen vedvarende energi i den vigtigste rolle. Allerede i år skitserer planen, at sol og vind kan erstatte, hvad der svarer til 20 mia. m3 naturgas i den europæiske forsyning. Det kan ske ved at ”frontloade” udbygningen af de 480 GW vind og 420 GW sol, der skal til i 2030 i relation til EU’s Fit for 55-pakke. Igen går planen ikke i detaljer med, hvordan og i hvilket omfang, det konkret kan ske.

På længere sigt er det dog ikke kun elektroner men også grønne gasarter, der skal afhjælpe afhængigheden af fossil, russisk energi. Foruden de eksisterende mål for grøn brint i Fit for 55-planen vil Kommissionen med tiltag i Repower EU-planen boose produktion og import med yderligere 15 mio. ton i 2030. Det skal ved udgangen af årtiet gøre op for hele 25-50 mia. m3 naturgas.

*****

TV 2 Nord:
Varmepumper og fjernvarme skal frigøre os fra russisk gas, mener professor

For de 400.000 boliger, der i dag opvarmes af naturgas i Danmark, er der to muligheder for at komme ud af det gasgreb, som Rusland lige nu har om dem: Varmepumper og fjernvarmesystemer.

- Alle de boligområder hvor der er fjernvarme, der ligger op til naturgasområder, bør man udbrede fjernvarmen yderligere, siger Poul Alberg Østergaard, Professor og Ph.D. i Energiplanlægning på Aalborg Universitet til TV 2 Nord.

Han mener, at man kun skal installere en varmepumpe, hvis man bor ude for bysamfundene, da der oftest er langt til et fjernvarmesystem.

- Varmepumper er afgjort en af vejene frem, så alle de boliger, vi ikke kan forsyne med fjernvarme i Danmark, bør forsynes med varmepumper, siger Poul Alberg Østergaard.

*****

TV Midt-Vest:
Flere Midt- og Vestjyske virksomheder kan få kappet gassen

Hvis Rusland lukker for den primære gasledning til EU, kan det få store konsekvenser for 15 virksomheder i det midt- og vestjyske område. Ifølge TV Midt-Vest rammer det knap 15 virksomheder, der er meget afhængige af gas.

De står nemlig på Energistyrelsens liste over virksomheder, der først får lukket for gassen i tilfælde af, at der bliver mangel på gas. Det skyldes, at deres forbrug overstiger det årlige naturgasforbrug, som Energistyrelsen har sat til 2,6 millioner kubikmeter gas i 2021-2022.

Det drejer sig om virksomheder, der producerer alt fra mælk og kartoffelmel til isoleringssystemer og kattegrus. Erklæres der emergency i det danske gassystem vil Energinet vurdere, om de konkrete forhold gør det nødvendigt helt eller delvist at afbryde gasforsyningen til de ikke-beskyttede kunder.

Står Danmark i en situation, hvor der ikke kommer nogen gas fra Rusland, er der nok gas til hele landet i minimum 30 dage, det oplyser Energistyrelsen til DR.

*****

TV Syd:
Varmeregningen presser familiens økonomi: - Før drak vi mælk hver dag, nu drikker vi vand

Priserne på gas var allerede inden krigen i Ukraine stigende. Men nu går det kun én vej, og det er op. I Bredballe ved Vejle er Michael Mårtensen og hans kone i gang med at undersøge, hvordan de kan finde et billigere alternativ end det gasfyr, som de fik installeret for seks år siden.

- Priserne nu er blevet så ekstremt høje, at vi kan ikke være her - det er umuligt at leve. Jeg synes, det er alt for meget. Så vi er nødt til at tænke i at skifte gasfyret ud, siger Michael Mårtensen til TV Syd.

Familiens TV-pakke er allerede opsagt, og nu skal forsikringerne også have et tjek. Samtidig forsøger de at spare, hvor de spare kan.

- Vi får det lige til at løbe rundt, vi sparer meget - før drak vi mælk hver dag, nu drikker vi vand, fortæller Michael Mårtensen, der frygter, at det kan få alvorlige konsekvenser for ham og hans familie, hvis prisstigningerne fortsætter.

- Det kan blive, at vi skal flytte, og det er ikke rart, som i overhovedet ikke, siger han.

*****

Energy Supply:
Investering på 623 millioner i lager-tanke og elkedler skal udfase kul og gas

Aalborg Byråd har nu godkendt, at der samlet set skal bruges 623 millioner kroner på to grønne løsninger, der kan sende naturgas og kul ud i kulden fra Nordjyllandsværket. Konkret giver kommunen en lånegaranti på 293 millioner kroner til indkøb af 150 MW elkedler med tilhørende infrastruktur til Nordjyllandsværket.

Af Energy Supply fremgår det, at elkedlerne skal supplere den allerede eksisterende elkedel og producere varme i de perioder, hvor der er lave elpriser. Derudover skal de anvendes som spids- og reservelast skulle Nordjyllandsværket eller Reno Nord sætte ud.

- Vi gør faktisk også det, at vi med det her også yder et lille bidrag til at udfase det forholdsvis lille forbrug af gas, som vi har på det her område. På den måde lever vi ikke bare op til den aktuelle nødvendighed af at gøre os uafhængige af russiske forsyninger men også at få gennemført den grønne omstilling, der handler om, at gøre os uafhængige af fossile brændsler, så det her er en rigtig god ting, siger klima- og miljørådmand Per Clausen til Nordjyske.

Ud over lånet til elkedlerne sikrede politikerne også Aalborg Varme et lån på 330 millioner kroner til køb af lagertanke på 200.000 kubikmeter på Nefovej ved Nordjyllandsværket. Tankene giver en vis fleksibilitet i forhold til det samlede energisystem og kan dække en væsentlig del af det fremtidige behov for spids- og reservelast – og dermed også medvirke til udfasningen af naturgas på reservelastcentralerne.

*****

SN.dk:
Varmeværks-kunder kan vente prishop

Jyderup Varmeværk opvarmes for en stor dels vedkommende med naturgas. Derfor vil de cirka 900 kunder hos varmeværket kunne se frem til prisstigninger i fremtiden, skriver SN.dk, der noterer, at 84 procent af varmen hos Jyderup Varmeværk produceres ved hjælp af naturgas.

Det er forsyningsselskabet Fors A/S, der ejer varmeværket. I budgettet for 2022 blev prisen forhøjet med 0,3 procent, hvilket svarer til en stigning på 43 kroner om året for en standardhusstand på 130 kvadratmeter.

Afhængig af udviklingen kan det måske i løbet af året blive nødvendigt at sætte den månedlige aconto-betaling op.

- På nuværende tidspunkt har vi ikke mulighed for at sige, hvor store prisstigninger der er tale om, og hvornår det slår igennem på prisen. Af den årsag er det vanskeligt at spå om udviklingen og fremtiden på naturgasmarkedet, og hvad prisen vil blive, forklarer Michael Brandt, der er administrerende direktør i Fors A/S.

Fors ejer også varmeværket i St. Merløse med cirka 400 kunder. Her er der ikke de samme udfordringer, fordi der benyttes halm til opvarmning.

*****

Energy Supply:
Kredsløb henter Grundfos-CFO til vigtig post

Den aarhusianske forsyningsvirksomhed Kredsløb har netop udpeget sin nye bestyrelse med fire nye ansigter ud af de i alt ti medlemmer. Det skriver Energy Supply.

Samtidig udvider Kredsløb bestyrelsen med yderligere et eksternt medlem, hvor Mikael Geday indtræder i bestyrelsen som ny næstformand. Mikael Geday er CFO hos Grundfos.

- Kredsløb er en kritisk forsyningsvirksomhed, der de sidste par år har gennemgået en rivende udvikling som forsyningsselskab med centrale kerneydelser inden for varme og ressourcehåndtering, til også at få en tiltagende større rolle i den nødvendige omstilling til et grønnere samfund. Jeg glæder mig til at bidrage og bringe erfaringer fra bl.a. arbejdet med flere verdensmål i spil, siger Mikael Geday.

Mikael Geday afløser tidligere næstformand og professor Marie Münster, der fortsætter i bestyrelsen med en særlig rolle i forhold til Kredsløbs arbejde med en grønnere varmeproduktion efter 2030.

På byrådets tre pladser finder man tre nye medlemmer. Således indtræder Eva Borchhorst Mejnertz (S), Jakob Søgaard Clausen (DF) og Polly Dutschke (S), mens Anders Winnersskjold (S), Knud N. Mathiesen (DF) og Liv Gro Agdrup Jensen (SF) udtræder.