26. jan 2022 Presseklip

Voldsom interesse for at skifte til fjernvarme giver travlhed

LÆS I DAG: 66 nye boliger ved Hald Ege skal forsynes med fjernvarme. Varsler markant prisstigning. Kraftvarmeværk sender fire millioner tilbage til kunderne. Grøn energi sikrer varme til fjernvarmebrugerne i Agersted. Holte Fjernvarme fastholder prisen. 

Skive Folkeblad:
Voldsom interesse for at skifte til fjernvarme giver travlhed

Folkene hos Skive Fjernvarme har i det seneste års tid haft travlt med at tage ud i forskellige boligområder for at holde møde med husejere, ejerforeninger og boligforeninger om mulighederne for at blive sluttet til fjernvarmenettet.

Direktør for Skive Fjernvarme, Tage Meltofte, anslår, at det er blevet til 20 dialogmøder det seneste år.

- Vi har oplevet en stor interesse for det siden før sommerferien sidste år, men det er klart, at jo dyrere det bliver at fyre op med naturgas, jo mere interesse er der for at høre om muligheden for at blive koblet på fjernvarmen, siger Tage Meltofte til Skive Folkeblad.

Han ved godt, at nogle boligejere med de nuværende naturgaspriser er utålmodige efter at få en billigere varmeinstallation, men der må lidt tålmodighed til. Det projektforslag med nye fjernvarmeområder, som Skive Fjernvarme inden længe indleverer til Skive Kommune skal igennem en planproces, inden det kan godkendes og fjernvarmeværket kan begynde at tilbyde en installation til forbrugerne.

- Det går der minimum et halvt år med, og derefter går der noget tid med at udrulle fjernvarmen, siger han.

*****

Viborg Stifts Folkeblad:
66 nye boliger ved Hald Ege skal forsynes med fjernvarme

Viborg Varme har lavet et projekt for kollektiv varmeforsyning i den nye udstykning på Kolbæk Mark ved Hald Ege. Men det bliver ikke med varme fra fjernvarmenettet til resten af byen – det bliver med fjernvarme, der skal produceres i området, skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Viborg Varme vil etablere en fjernvarmecentral i området. Den skal bestå af et luft til vand-varmepumpeanlæg, der kan dække cirka 96 procent af varmebehovet, mens en elkedel skal producere de resterende fire procent.

Projektforslaget har været i høring hos grundejeren og hos gasselskabet Evida samt Elnet Midt, og ingen af disse har haft bemærkninger til projektet. Det skal nu godkendes af byrådets klima-og miljøudvalg.

Selv om der altså bliver tale om et lokalt varmeanlæg, kan man forestille sig, at projektområdet senere bliver koblet på andre dele af fjernvarmenettet, og at varmeproduktionen til den tid kommer til at ske på andre anlæg.

*****

Nordvestnyt – Kalundborg:
Varsler markant prisstigning

Nykøbing Sj. Varmeværk har fra årsskiftet hævet MWh-prisen med cirka 10 procent fra 449 kr./MWh til 500 kr./MWh eksklusiv moms. Men nu varsler værket endnu en markant stigning, fremgår det af Nordvestnyt i Kalundborg.

- Faktisk har vi varslet endnu en prisstigning. Varslingen til den højere varmepris, fra en stigning på 1200 kr. årligt til 5500 årligt vil ske i maj-raten, fordi der skal kompenseres for den høje gaspris i januar og februar. Vi følger dagligt brændselspriserne og de input, vi får fra vores interessenter, ikke mindst fra Dansk Fjernvarme, fortæller driftsleder på Nykøbing Sj. Varmeværk Klaus Hansen.

Han understreger, at der er tale om et varsel, og at intet er afgjort på den front endnu. Men bliver det som varslet, vil det svare til en samlet årlig stigning på 37 procent.

Det er særligt gasprisernes himmelflugt de seneste uger og måneder, der har fået varmeværket til at sende varslet om den markante prisstigning ud.

*****

Lejre Lokalavis:
Kraftvarmeværk sender fire millioner tilbage til kunderne

I Hvalsø kan 1200 fjernvarmekunder i den kommende tid se frem til samlet at få refunderet godt og vel fire millioner kroner. Det er en fordobling i forhold til sidste år, oplyser Hvalsø Kraftvarmeværk ifølge Lejre Lokalavis.

- Vi er meget glade for at kunne sende penge tilbage til forbrugerne. Særligt netop nu hvor man kan sige, at vi befinder os i en form for energikrise. Det er meget positivt, lyder reaktionen fra Ole Dangvard, formand i Hvalsø Kraftvarmeværks bestyrelse.

Det er den suverænt højeste tilbagebetaling i de otte år, Ole Dangvard har siddet på formandsposten, fremgår det af den lokale avis. Tilbagebetalingen svarer til en fjerdedel af varmeafregningsprisen.

Årsagen skal først og fremmest findes i, at værket hovedsageligt fyrer med træflis. Mere præcist kommer ca. 85 procent af det brændsel, der bliver brugt til at sende varmt vand ud i Hvalsø-borgernes rør og haner fra samarbejdspartneren Hvalsø Savværk.

Samtidig har Hvalsø Kraftvarmeværk, ifølge driftsleder Michael Linder, formået at løfte de sidste 15 procent af forretningen, der udgøres af naturgas.

- Vi har været gode til at sælge vores reservekraft og strømproduktion til det danske elnet, og fordi det har blæst mindre, end det plejer, har elpriserne været høje, forklarer chefen, som holder hånd i hanke med værket på daglig basis.

*****

Hals Avis:
Grøn energi sikrer varme til fjernvarmebrugerne i Agersted

Selv om Agersted Varmeværk dækker omkring 80 procent af varmeleveringen fra spildvarme, så har værket været tvunget til at varsle en prisstigning på omkring 20 procent, fremgår det af Hals Avis.

- Vores priser er ikke steget så meget som visse andre steder, og det skyldes især, at vi får 80 procent af vores energi fra overskudsvarmen fra rapsoliefabrikken DLG Food Oil, der ligger i Agersted, fortæller driftschef Tonny Thomsen.

Samtidig har været besluttet at investere endnu mere i den grønne fremtid. Der er således lagt op til, at der bliver investeret godt 7 millioner kroner i en ny akkumuleringstank på 2.000 kubikmeter vand.

- Det er en stor investering for et varmeværk med bare 308 husstande, men vi tror på, at vi på den måde kan undgå prisstigninger og blive uafhængige af energikilder udefra, siger driftschefen.

Hvis alt går vel, vil det nye anlæg være klar til at tage i brug om et par måneder.

*****

Frederiksborg Amts Avis:
Holte Fjernvarme fastholder prisen

Holte Fjernvarme kan i en tid med kraftigt stigende energipriser fastholde prisen på fjernvarme på 2021-niveau, således at kunderne ikke skal frygte varmeregningen. Det fremgår af Frederiksborg Amts Avis.

- Vi er meget tilfredse med, at vi igen i år har formået at optimere vores produkt, så vi i år, trods kraftigt stigende energipriser generelt, kan fastholde prisen på fjernvarme, siger Frank Toft-Jensen, der er bestyrelsesformand i Holte Fjernvarme.

Ifølge formanden oplever Holte Fjernvarme en stærk forøget interesse for at koble sig på fjernvarme. Gaspriserne er i løbet af den seneste tid steget meget kraftigt og udsigten til stabile energipriser, som fjernvarmen kan tilbyde, tiltrækker mange nye kunder.

- De nye fjernvarme-forbrugere vil kunne bidrage positivt til den grønne omstilling og samtidig også medvirke til at sikre fortsat attraktive priser på fjernvarme til glæde for alle kunder i Holte Fjernvarme, lyder det ifølge avisen fra formanden.