25. jan 2022 Presseklip

Vestforbrænding vil gøre fjernvarme grønnere

LÆS I DAG: AffaldVarme Aarhus stifter fjernkølingsselskab. Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen. Store CO2-muligheder til debat. Bekymrede gaskunder overvejer andre muligheder. Manglen på vedvarende energi truer brintfabrik og 300 jobs i Esbjerg.

SN.dk:
Vestforbrænding vil gøre fjernvarme grønnere

Borgerne i Frederikssund kan forhåbentlig snart se frem til at få fjernvarme. Vestforbrænding har netop godkendt at tilbyde Frederikssund Kommune at omlægge varmeforsyningen fra olie og naturgas til grøn fjernvarme. Det fremgår af SN.dk.

Det er et højt prioriteret ønske i kommunen at gennemføre en grøn omstilling, ligesom konvertering af fossil opvarmning til grøn fjernvarme ligger i Vestforbrændings strategi 2030. Konverteringen vil spare klimaet for 13.000 tons Co2 årligt, skriver avisen.

- Der er tale om en omfattende grøn omstilling, som vi på Vestforbrænding er glade for at kunne bidrage til. Projektet vil medføre billigere varmepriser til alle i forhold til både nuværende varmeforsyning og set i forhold til omkostninger ved etablering af individuelle varmepumper i det enkelte hus, fortæller Vestforbrændings bestyrelsesformand, Ole Bondo Christensen.

Den nye forsyning skal primært baseres på overskudsvarme fra virksomheder i Frederikssund. På længere sigt vil affaldsvarme fra Vestforbrænding i Glostrup samt store og effektive varmepumper i det samlede fjernvarmesystem også forsyne Frederikssund med fjernvarme.

Vestforbrænding har allerede indgået et såkaldt Letter of Intent med virksomheden Haldor Topsøe. Flere andre virksomheder med overskudsvarme i Frederikssund vil også blive en del af varmeforsyningen i Vestforbrændings fjernvarmesystem.

*****

Energy Supply:
AffaldVarme Aarhus stifter fjernkølingsselskab

Aarhus Byråd skal behandle et forslag om stiftelse af et datterselskab til AffaldVarme Aarhus, som skal varetage fjernkølingsaktiviteterne. Dermed kan AffaldVarme Aarhus imødekomme et øget behov for nedkøling af f.eks. kontorbygninger, hoteller, stormagasiner og shoppingcentre, skriver Energy Supply.

-  Potentialet for fjernkøling er stort, og i nogle tilfælde kan der opnås en CO2-besparelse på op til 50 pct., hvis man sammenligner med individuelle løsninger. Vores forsyningsvirksomheder spiller en stor rolle i den grønne omstilling, så det er helt oplagt, at vi også fremadrettet tænker dem ind i arbejdet for en grønnere kommune, siger Steen Stavnsbo, rådmand for Teknik og Miljø.

Aarhus Kommune ønsker at etablere et integreret energisystem, hvilket er nødvendigt for at opnå CO2-neutralitet. Her er fjernkøling et vigtigt element.

- Vi ser et stødt stigende behov for køling af bygningsmassen, og netop her er fjernkøling en oplagt løsning, hvor man udnytter synergierne mellem fjernvarme og køling. Det er tilmed en løsning, der både er konkurrencedygtig, pladsbesparende og effektiv for kunderne, samtidig med at den bidrager aktivt til den nødvendige grønne omstilling af vores samfund, forklarer Thomas Rand, bestyrelsesformand i AffaldVarme Aarhus.

Det er et lovkrav, at kommunal fjernkølingsaktivitet sker på kommercielle vilkår i et selvstændigt selskab. Derfor skal der stiftes et selvstændigt selskab under AffaldVarme Aarhus.

*****

Avisen Danmark:
Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Vi får ikke nok nye vindmøller op i det danske landskab, og det kan ende med, at der alt for ofte mangler strøm i kontakterne i fremtiden. Nøleriet skyldes blandt andet, at kommunerne ikke tør godkende nok nye vindmølleprojekter, mener Venstre og Konservative.

Avisen Danmark skriver således, at antallet af nye landvindmøller er faldet siden der i 2015 blev etableret 600 nye af slagsen. I 2020 blev der til gengæld kun bygget 39, og til og med september 2021 er der ifølge Wind Denmark kommet 16 nye møller til.

Det udfordrer den danske forsyningssikkerhed i de kommende år, hvor grøn energi særligt fra vind i stigende grad skal tage over for blandt andet kulkraftværkerne, som skal være helt udfaset senest i 2030, påpeger Katarina Ammitzbøll, der er energiordfører for De Konservative.

- I to et halvt år har regeringen ikke gjort nok for at fremme grøn energi. Men vi er nødt til at få en plan for, hvordan vi sikrer den grønne omstilling, forsyningssikkerheden og elprisen for forbrugerne, slår hun fast.

Det er hendes kollega fra Venstre, Carsten Kissmeyer, overordnet enig i.

- Det hele går for langsomt. Både med at udbygge produktionskapaciteten men også med at udbygge distributionssystemet, mener han.

Løsningen er ifølge de to ordførere, at kommunerne skal have et venligt skub i retning mod at godkende langt flere vindmølleprojekter og i øvrigt få dem placeret mest hensigtsmæssigt i forhold til elnettet og forbruget, mener de to energiordfører.

*****

Danske Rederier; pressemeddelelse:
Store CO2-muligheder til debat

Danske Rederier og Dansk Fjernvarme tager den nye CCS-aftale op til diskussion og spørger politikere og førende virksomheder om, hvordan vi i Danmark kan tage den gule førertrøje – og derved nå de ambitiøse klimamål. Det skriver Danske Rederier i en pressemeddelelse.

CCS-konferencen bliver afholdt den 1. februar med deltagelse af en række politikere, virksomheder og eksperter samt direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, og viceadministrerende direktør i Danske Rederier, Jacob K. Clasen.

- Vi ser et enormt potentiale i fangst, transport, udnyttelse og lagring af CO2 fra rederiernes side. Flere af vores medlemmer er allerede langt med planer, der kan hjælpe med at bringe helt Danmark i front på området. Men det er vigtigt, at vi handler nu og hurtigst muligt får konkretiseret de mål, den brede CCS-aftale fra december satte. Det glæder vi os til at diskutere med et bredt spekter af interessenter, siger Jacob K. Clasen.

Læs mere om debatten og meld dig til her.

*****

Energy Supply:
Bekymrede gaskunder overvejer andre muligheder

Energikoncernen Andel får flere henvendelser fra gaskunder, der er bekymrede over de høje energipriser. Det har fået mange til at overveje, om de fremover vil være afhængige af gassen, skriver Energy Supply.

- Vi mærker et øget antal henvendelser til kundecentrene, hvor der naturligt nok er flere, der spørger til mulighederne for at indgå nye aftaler og få en forklaring på, hvorfor priserne stiger, siger Jack Kristensen, der er funktionschef i Andel-koncernens energihandelsselskab, Seas-NVE.

Han kan endnu ikke se en tendens til, at kunder vælger gassen fra, eller at forbruget falder. Men mange har også først for alvor mærket prisstigningen efter nytår, hvor regningerne bliver sendt ud.

Gas er ikke den eneste energiform, der oplevede store prisstigninger i slutningen af 2021.

El steg også fra et niveau omkring 40 øre per kilowatttime til et niveau omkring 140 øre i december, og olieprisen gik fra 50 dollar per tønde i januar til 80 dollar i slutningen af november.

*****

Energy Supply:
Manglen på vedvarende energi truer brintfabrik og 300 jobs i Esbjerg

Det er ikke længe siden at selskabet H2 Energy meldte ud, at selskabet ville investere 7,5 milliarder kroner i en brintfabrik med 2-300 nye jobs i Esbjerg. Nu skriver Energy Supply, at fundamentet vakler under fabrikken og de mange jobs.

Investeringen er nemlig i fare, hvis ikke der bliver planlagt markant mere vedvarende energi i Danmark. Sådan lød udmeldingen fra virksomheden forleden.

- De beslutninger skal træffes nu - ikke om et par år, men nu. Vi ser et politisk miljø i Danmark, der er utrolig åbent og handlekraftigt ift. at accelerere udviklingen. Det kræver, at man leverer de rigtige vilkår, og vi har kun grund til at tro, at det kan lade sig gøre, siger Rasmus Bach Nielsen, der er bestyrelsesmedlem i H2 Energy samt global chef for grønne brændstoffer i Trafigura, til dagbladet Børsen.

Fabrikken i Esbjerg skal efter planen stå færdig i 2024, hvor der skal produceres brint til den tunge transport.