08. dec 2021 Presseklip

CO2-afgift flytter tusindvis af job fra land mod by

LÆS I DAG: Ny rapport er "Skræmmende læsning". PTX-anlæg i Esbjerg får første tommel op. Fjernvarmeværker bør da fjernstyres. Biogasanlæg kan få stor milliardstøtte til at fange CO2.

Altinget:
CO2-afgift flytter tusindvis af job fra land mod by

Nye beregninger fra De Økonomiske Råd viser, at en ensartet CO2-afgift vil gå ud over mange ansatte i landbruget, mens relativt få virksomheder står til at blive ramt. Isoleret set vil en klimaafgift skubbe job mod byerne, siger vismand til Altinget.

Beregningerne kommer fra en ny rapport fra Det Miljøøkonomiske Råd, der viser, at en ensartet CO2-afgift på 1.200 kroner i 2030 sikrer den billigste vej til at nå det danske klimamål.

14.500 bekæftigede i landbruget og på gartnerier, særligt i Vest- og Sydjylland, vil blive ramt, mens serviceerhvervene omvendt vil nyde godt af en højere CO2-beskatning.

- Samlet set viser vores analyse, at det vil gå nogenlunde lige op med antal job, men der vil ske en forskydning af job fra landet mod byerne, siger Lars Gårn Hansen, der er professor i økonomi og medlem af De Økonomiske Råds formandskab.

De Miljøøkonomiske Råds beregninger indikerer, at beskæftigelsen i landbruget med deres foreslåede CO2-afgift vil være faldet med en fjerdedel i 2030 og gå hårdest ud over malkekvægsbedrifter og svineproducenter.

Det samlede beskæftigelsesfald vil ifølge analysen være størst i Tønder, Varde, Morsø, Vesthimmerland, Vejen og Ringkøbing-Skjern kommuner.

*****

Altinget:
Ny rapport er "Skræmmende læsning"

Ifølge klimadirektør i Landbrug & Fødevarer, Niels Peter Nørring, er det tydeligt, at en CO2e-afgift, som også skal gælde landbruget, vil koste arbejdspladser i landdistrikterne. Og de nye arbejdspladser, der vil opstå, er en type jobs, som personer i fødevareerhvervet ikke umiddelbart kan få.

Alt i alt vil det svække sammenhængskraften i Danmark, lyder det ifølge Altinget.

- De økonomiske vismænd anerkender, at en CO2e-afgift vil koste arbejdspladser i landbruget og resten af fødevareerhvervet, men de undervurderer omfanget. Der er desuden ikke taget højde for, at den finansielle sektor også rammes, siger Niels Peter Nørring i en skriftlig kommentar til Altinget.

Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, mener vismændenes rapport er ”skræmmende læsning.”

- Det vil have menneskelige konsekvenser for de 19.000 mennesker, der står til at blive ramt. Mange vil ikke bare kunne sadle om eller flytte, siger Steffen Damsgaard til Altinget.

*****

EnergiWatch:
PTX-anlæg i Esbjerg får første tommel op

Plan- og Miljøudvalget i Esbjerg Kommune har tirsdag besluttet at sætte gang i udarbejdelsen af plangrundlaget til H2 Energys PTX-anlæg i Esbjerg, der har en deadline i 2024. Det skriver EnergiWatch.

- Med Esbjergs ambitioner om at være den bæredygtige Energimetropol er det jo meget interessant, at flere virksomheder ser vores område som optimal i forhold til at etablere Power-to-X faciliteter. Det styrker kommunen, at vi er med helt i front af den grønne omstilling, siger formand for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini.

Hun fortæller, at der er planer om et borgermøde vedrørende projektet, hvor anlægget skal etableres på 11 hektar stor grund i Veldbæk ved Esbjerg. Anlægget skal producere ca. 90.000 ton brint, når det er fuldt udbygget.

Virksomheden anslår, at etableringen af brintøkosystemet og hele forsyningskæden vil skabe mellem 200-300 nye, permanente arbejdspladser.

*****

Ugeavisen Lolland:
Fjernvarmeværker bør da fjernstyres

Om få uger ventes fjernvarmeværket i Holeby at producere fjernvarme mere eller mindre fuldautomatisk. I stedet overvåges og styres varmeproduktionen fra REFAs kontrolrum i Nykøbing F. Og det er en af årsagerne til den billige varme fra værket, skriver Ugeavisen Lolland.

- Vi har investeret i en delvis automatisering af værket, som gør varmeproduktionen mere effektiv og sikrer forbrugerne så billig varme som mulig, siger Henrik Pedersen, formand for bestyrelsen i Holeby Fjernvarme A.M.B.A.

Den delvise automatisering er seneste skridt i værkets tætte samarbejde med REFA. Siden 2007 har Holeby Fjernvarme haft en driftsaftale med REFA. I første omgang kun om selve driften af halmvarmeværket på Industrivej. I 2014 blev driftsaftalen udvidet til også at omfatte byens ledningsnet og administration.

- Det har været en god forretning for os i Holeby. De seneste 8 år er de årlige varmeudgifter for en almindelig familie faldet fra 19.686 kroner i 2013 til 14.073 kroner i 2021. Det er immervæk en årlig besparelse på godt 5.600 kroner, siger Henrik Pedersen.

*****

Klimamonitor:
Biogasanlæg kan få stor milliardstøtte til at fange CO2

Ved opgradering af biogas sendes store mængder CO2 ud i atmosfæren. Det kan ændres nu med finanslovens tilskudspulje til CO2-fangst, hvis biogas ender med at vinde støtten, som de ligger lunt i svinget til.

Tilskudspuljen til CO2-fangst indeholder omkring 2,5 milliarder kroner frem til 2032, som skal gives i tilskud til gengæld for »verificerede« negative emissioner. Pengene skal altså i et teknologineutralt udbud gå til teknologier, der kan fjerne allerede eksisterende CO2 fra atmosfæren.

Klimamonitor forstår på kilder omkring processen, at den pågældende pulje til CO2-fangst i høj grad kan blive relevant for landets biogasproducenter.

- Det er fuldkommen skørt, at vi i dag betaler folk for at lave biogas til os, og at biproduktet CO2 så ryger ud i atmosfæren. Det kan vi få adresseret med den her aftale, siger Rasmus Helveg Petersen, klimaordfører for De Radikale.