07. dec 2021 Presseklip

Nyt anlæg skal producere brændstof ved hjælp af røg fra RenoNord

LÆS I DAG: Storkunde blander sig ikke i forbrugeres valg. Stort varmeværk-projekt ligger i dvale i Ølstykke. Spar ekstraordinært på fjernvarmetilslutning. Høje-Taastrup: Priser på fjernvarme forbliver uændret næste år. Så kom der lige en varm nyhed i en kold tid.

TV2 Nord:
Nyt anlæg skal producere brændstof ved hjælp af røg fra RenoNord

Aalborg Forsyning, Reno Nord og fondsforvalterselskabet Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) vil sammen opføre verdens første kommercielle anlæg, der benytter grøn strøm i kombination med CO2 til at lave grøn metanol.

- Det problem, det her anlæg kan løse, er specielt udfordringerne for den tunge trafik. Det er lastbiler, skibe og busser, der kan benytte det her grønne metanol, forklarer Søren Gais Kjeldsen, administrerende direktør hos Aalborg Forsyning, til TV2 Nord.

I stedet for at sende CO2 ud af skorstene eller deponere den i undergrunden, vil CO2-udledningen fra Reno Nord fremover blive indfanget og brugt i produktionen af grøn metanol sammen med overskydende vindmøllestrøm. Samtidig får Aalborg Forsyning mulighed for at aftage overskudsvarme fra produktionen.

Selve CO2'en vil blive indfanget hos Reno Nord og derefter sendt under Limfjorden til Nordjyllandsværket. På årsbasis vil PtX-anlægget genanvende 180.000 tons affaldsbaseret CO2 fra det nordjyske affaldsselskab. Det svarer til den årlige CO2-udledning fra cirka 15.000 danske husstande.

- Det er jo et anlæg, som virkelig kan få en central rolle, og vise vejen for, hvordan man kan genanvende CO2, siger Søren Gais Kjeldsen.

*****
Skive Folkeblad:
Storkunde blander sig ikke i forbrugeres valg

Skive Kommune sidder på en stor del af stemmerne i Skive Fjernvarme, men kommunen brugte ikke sine stemmer, da der for nylig skulle stemmes om etablering af et nyt værk, der baserer sig på flis. Afstemningen fandt sted på en ekstraordinær generalforsamling, skriver Skive Folkeblad.

Skive Byråds repræsentant i Skive Fjernvarmes bestyrelse, Tom Bøgholm Pedersen, afgav på Skive Kommunes vegne 224 blanke stemmer. Afstemningen endte ifølge avisen med 423 ja-stemmer, mens 228 stemmer var blanke, og 7 stemte nej udvidelsen.

Tom Bøgholm Pedersen stemte blankt, fordi Skive Kommunes økonomiudvalg bad ham om at gøre det.

- Det har ikke noget med projektet at gøre. Skive Fjernvarme er et forbrugerejet selskab. Derfor skal Skive Kommune som storkunde ikke blande sig i den type af beslutninger, oplyser Skive Kommunes 1. viceborgmester Peder Christensen (S), medlem af Økonomiudvalget.

*****

SN.dk:
Stort varmeværk-projekt ligger i dvale i Ølstykke

Opførelsen af et stort varmeværk i Ølstykke ligger ikke lige for hos Egedal Fjernvarme A/S, der i første omgang retter fokus mod et varmepumpe-anlæg i Stenløse og en udvidelse af Maglevad-anlægget. Det fortæller SN.dk.

Det er snart to år siden, at Egedal Fjernvarme A/S pegede på erhvervsområdet ved Udlejrevej og grunden ved planteskolen, som mulige placeringer til en ny og stor varmecentral i Ølstykke. Siden har der været stille omkring varmeværk-projektet, og det er der en særlig grund til.

- Vores fokus har ganske enkelt ligget andre steder. Vi har haft travlt med at kigge på en mulig udvidelse af Maglevad Fjernvarmeanlæg i Stenløse. Det gør vi stadig, og så har vi arbejdet på muligheden for et varmepumpeanlæg i Stenløse, siger direktør i Egedal Fjernvarme, Johan Sølvhøj Heinesen.

Udsigten til et fjernvarmeværk med alt fra varmepumper til en 24 meter høj akkumuleringstank fik i sin tid Ølstykke-borgerne til at råbe vagt i gevær, men det er slet ikke sikkert, at projektet bliver ført ud i livet.

- Vi har endnu ikke taget stilling til det. Jeg vil ikke afvise, at det kan blive aktuelt med et varmeværk i Ølstykke, men det er ikke noget, som vi kigger på i øjeblikket. Man kan vel godt sige, at projektet ligger lidt i dvale, siger Johan Sølvhøj Heinesen.

*****

Kanal Frederikshavn:
Spar ekstraordinært på fjernvarmetilslutning

Går du med tanker om at skifte til fjernvarme? Så er det nu, du skal slå til, hvis du bor i Frederikshavn og endnu ikke har fjernvarme. Inden årsskiftet kan du få 22.000 kroner i rabat på tilslutningsbidraget, skriver Kanal Frederikshavn.

Det er Frederikshavn Varme, der året ud tilbyder en ekstraordinær stor rabat på tilslutning af fjernvarme.

- Vælger du fjernvarme, vælger du en sikker og langtidsholdbar løsning med minimalt vedligehold og færre omkostninger. Du vælger også grønt – fjernvarmen er nemlig skånsom for vores miljø i og med, at 35 procent af varmen bliver leveret fra vores affaldskraftvarmeværk. Det resterende del af varmen producerer Frederikshavn Varme på en eldreven varmepumpe, skriver Frederikshavn Forsyning i en pressemeddelelse.

Rabatten gives kun, hvis aftalen er indgået inden 31. december 2021. Herefter er prisen for tilslutning 27.500 kroner, inkl. moms. I tilslutningsprisen indgår 15 meter stikledning, alt grave- og rørarbejde fra hovedledningen og frem til den indvendige side af ydermuren samt tilslutning af hovedhaner og måler. Du kan få yderligere rabat, hvis du selv foretager gravearbejdet.

*****

SN.dk:
Høje-Taastrup: Priser på fjernvarme forbliver uændret næste år

Er du fjernvarmekunde i Høje-Taastrup Kommune kan du til næste år se frem til de samme priser som i år, og samtidig forbliver kravet til returtemperatur også uændret. Det betyder, at den gennemsnitlige pris for et års fjernvarme i et parcelhus bliver 11.000 kroner. Det skriver SN.dk.

Priserne var i forvejen sat fire procent ned i forhold til år 2020 og de stabile priser ser ud til at fortsætte.

- Vi forventer stabile priser fremadrettet, da vi ikke er afhængige af et “brændsel”, men producerer fjernvarme på mange måder, og derfor bliver vi ikke ramt på samme måde som en kunde, der har varmepumpe/elopvarmning eller naturgas, når vi ser de voldsomme prisstigninger på el og gas, siger direktør Astrid Birnbaum.

De stabile priser skyldes, at Høje Taastrup Fjernvarme er en del af hovedstadsområdets sammenhængende fjernvarmesystem, der anvender en bred vifte af varmekilder, og hvor den billigste kilde altid bruges først.

*****

Nordjyske:
Så kom der lige en varm nyhed i en kold tid

Bestyrelsen for Løgstør Fjernvarmeværk har en god nyhed til sine private forbrugere. Værket sænker nemlig varmeprisen for private varmeforbrugere med virkning fra 1. januar. Det skriver Nordjyske.

- Når vi i Løgstør Fjernvarme formår at sænke den faste afgift (effektbidraget) med otte procent og forbrugsbidraget med ca. 0,5 procent, synes vi det er særdeles positivt, siger formanden for værket, Torben Frederiksen.

Reduktionen i pris betyder, at et gennemsnitshus (130 kvadratmeter og 18,1 Mwh. forbrug) får et prisfald på 370,25 kr. pr. år. Modsat vil industrikunderne opleve en prisstigning i det kommende år, fortæller formanden til Nordjyske.

Samtidig efterlyser Torben Frederiksen politisk stillingtagen omkring de fremtidige varmekilder på den lidt længere bane.

- Derfor er strategien i Løgstør p. t., at vi overordnet set afventer nye tiltag, med undtagelse af undersøgelser vedrørende evt. overskudsvarme fra virksomheder i vort naturlige nærområde, siger Torben Frederiksen.