25. nov 2021 Presseklip

Dansk Fjernvarme bakker op om hurtigere udfasning af kul i Aalborg

LÆS I DAG: Folketinget skal stemme om nordjysk kulexit i 2025. AffaldVarme Aarhus skifter navn til Kredsløb. Konkurs giver kun mindre problemer for TVIS. Nordic Sugar får millionstøtte af staten til midlertidig løsning.

EnergiWatch:
Dansk Fjernvarme bakker op om hurtigere udfasning af kul i Aalborg

Dansk fjernvarme ser en hurtigere udfasning af kullet fra Nordjyllandsværket som en billig løsning, der kan spare klimaet for 3,3 mio. ton CO2. Og det er forsvarligt, at samfundet betaler for det, siger Dansk Fjernvarme ifølge EnergiWatch.

Det vil koste 400 mio. at fremrykke udfasningen af kul fra 2028 til 2025. Samt omkring 350 mio. kr. i tabte skatteindtægter, som er forbundet med kvoteprisen. Men det ser Dansk Fjernvarme som en billig løsning, siger varmechef Søren Berg Lorenzen til EnergiWatch.

- Hvis man fremrykker udfasningen til 2025, så sparer man klimaet for 3,3 mio. ton CO2. Det vil i alt koste 750 mio. kr. Det giver en CO2-skyggepris på 230 kr. pr ton, siger Søren Berg Lorenzen og tilføjer:

- Uden dog at kunne de præcise tal i hovedet, så vil jeg mene, at det er i den billige ende. Hvis man kigger på, hvad det koster i landbrugs- eller transportsektoren, så er CO2-skyggeprisen formentligt noget dyrere i de sektorer. Ligeledes er Klimarådets anbefaling en CO2-afgift på 1.500 kr. pr. ton, så må man sige, at 230 kr. er billigt i forhold til det.

Klimaminister Dan Jørgensen har tidligere afvist at støtte den tidlige udfasning i Aalborg. Det har han blandt andet gjort med henvisning til, at eksempelvis Fynsværket i Odense og Esbjergværket gør det uden støtte fra samfundskassen.

Men Søren Berg Lorenzen mener ikke, at man kan sammenligne Nordjyllandsværket med de to andre værker i Odense og Esbjerg, fordi de noget ældre og dermed er afskrevet. Aalborg har hele tiden regnet med, at værket vil være afskrevet 2028 – så når samfundet opfordrer til en udfasning allerede i 2025, er det på sin plads med støtte til det fra staten.

- Hvis vi som samfund vil have, at Aalborg Forsyning påtager sig en ekstra opgave og hjælper samfundet med at udfase kullet i Aalborg tidligere end planlagt, så synes jeg også, at det er rimeligt, at samfundet er med til at understøtte det, siger Søren Berg Lorenzen til EnergiWatch.

*****

EnergiWatch:
Folketinget skal stemme om nordjysk kulexit i 2025

Venstre har fremsat et beslutningsforslag, som vil pålægge regeringen inden nytår at udarbejde en plan for tidligere udfasning af kul fra Nordjyllandsværket. Samtidig skal Folketinget tage stilling til, om der skal følge statsstøtte med, skriver EnergiWatch.

Det er klimaordfører for Venstre, Marie Bjerre, der sammen med partikolleger som Carsten Kissmeyer og Thomas Danielsen har fremført beslutningsforslaget, der pålægger regeringen ”at udarbejde en kvalificeret plan for udfasningen af kul fra Nordjyllandsværket senest i 2025".

I forrige uge kunne EnergiWatch beskrive, at Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Venstre vil arbejde for en tidligere udfasning af kul på Nordjyllandsværket. De fire partier sidder i alt på 81 ud af Folketingets 179 mandater.

Tidligere på måneden meddelte Dan Jørgensen, at man ikke vil give statsstøtte til tidligere udfasning af kul på Nordjyllandsværket. Ifølge ministeren vil en tidligere udfasning kræve en statsstøtte på 415 mio. kr., mens der vil være et statsligt provenutab på 335 mio. kroner. Ifølge ministeren giver det ikke mening at støtte en udfasning, når det alligevel vil ske i 2028.

Der er endnu ikke besluttet, hvornår forslaget skal til afstemning.

*****

AffaldVarme Aarhus; pressemeddelelse:
AffaldVarme Aarhus skifter navn til Kredsløb

Kredsløb er fra 1. marts 2022 navnet på den virksomhed, som aarhusianerne indtil nu har kendt som AffaldVarme Aarhus. Det nye navn skal matche de grønne ambitioner for nutiden og fremtiden, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

- Vi ser ikke længere affald som affald, men som ressourcer, som vi vil beholde i brug så længe som muligt. Vi leverer flere ydelser end varme og arbejder allerede udenfor Aarhus Kommune. Så tiden er løbet fra navnet AffaldVarme Aarhus, siger administrerende direktør i AffaldVarme Aarhus, Bjarne Munk Jensen.

Det nye navn skal være med til at understrege klimaopgaven for både ansatte og kunder. Ud over et nyt navn på regningerne betyder det helt konkret, at Kredsløb forpligter sig til at gøre det så let som muligt for kunderne at gøre grønne handlinger centreret omkring affald, genbrug og energi. Kunderne får et forsyningsselskab, som de ikke er i tvivl om, hvor de har – nemlig i front for den grønne omstilling.

- Vi ønsker et navn, som i højere grad kommer til at fortælle vores historie nu og i fremtiden. Det gør navnet Kredsløb. Det beskriver både de kredsløb, som fjernvarmen og ressourcerne løber i hver dag, men også idéen om det vi vil – nemlig at gøre vores allerbedste for, at Aarhus kan blive CO2-neutral i 2030 med helt nye tilbud og ydelser som direkte genbrug, fjernkøling og meget mere vedvarende energi, siger Bjarne Munk Jensen.

AffaldVarme Aarhus består i dag af i alt 7 selskaber. Alle skifter navn den 1. marts 2022. Det betyder blandt andet, at når de aarhusianske fjernvarmekunder får deres varmeregning for første kvartal i april, så kommer den fra Kredsløb Fjernvarme A/S.

*****

Fredericia Dagblad:
Konkurs giver kun mindre problemer for TVIS.

Entreprenørvirksomheden Barslund med mere end 400 ansatte er erklæret konkurs. Selskabet har stået for at trække fjernvarmerør gennem Vejle midtby og ud til Skibet for Tvis. I første omgang giver det dog ikke problemer for TVIS, skriver Fredericia Dagblad.

- I bund og grund er vi så heldige, at Barslund næsten er færdig med arbejdet. Alle rør er i jorden og er samlet. Det er den gode historie hos os, for var Barslund gået konkurs for 14 dage siden, havde det set helt anderledes ud. Men siden er de blevet færdige med blandt andet krydsningen af Boulevarden, fortæller projektchef hos TVIS, Anders Jepsen.

Med alle rør tilsluttet systemet kan Tvis levere fjernvarme til forbrugerne i Jelling, Bredsten og Balle i løbet af et par uger. Så den del af entreprisen bliver ikke berørt af den aktuelle konkurs.

Til gengæld mangler Barslund fortsat at blive færdig med en del af den retablering af nogle af de opgravede veje og arealer, som også er en del af entreprisen.

- Der mangler en lille smule retablering nogle steder. Vi skal have fundet ud af, hvor mange steder det drejer sig om, så vi kan få projektet lavet færdigt. Men det er heldigvis ikke ret meget, der mangler, siger projektchefen.

*****

Altinget:
Nordic Sugar får millionstøtte af staten til midlertidig løsning

Regeringen og et næsten enigt Finansudvalg har besluttet sig for at yde et statstilskud på 792 millioner kroner til Nordic Sugars midlertidige løsning frem til, at gasledningen til Lolland-Falster er klar i 2024. Løsningen møder kritik fra Brian Vad Mathiesen, skriver Altinget.

Konkret er fabrikken i Nakskov gået over til letolie i stedet for heavy fuel, så fabrikken kan overholde EU’s miljøkrav, indtil gasledningen er klar. Dispensationen gælder frem til den 31. december 2023, eller indtil fyringsanlægget har haft 17.500 driftstimer inden for perioden, og den grænse nærmer sig.

Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, undrer sig over, at Danmark yder statsstøtte til en virksomhed, så den kan leve op til en EU-direktiv.

- Det undrer mig voldsomt. Det her spiller jo også ind på den samlede samfundsøkonomiske vurdering af projektet, og hvorvidt løsningen skulle have været gas eller el. Det her taler jo igen i retning af, at løsningen skulle have været el, siger han og tilføjer:

- Al respekt for at Nordic Sugar har brug for en midlertidig løsning, men at få støtte til en midlertidig løsning for at leve op til et krav, der har været kendt i mange år, hvor man i forvejen har fået den gasløsning, som virksomheden gerne vil have, og hvor staten også betaler for den permanente løsning, holder ikke.