22. nov 2021 Presseklip

Partier vil have regeringen til at udfase nordjysk kul hurtigere

LÆS I DAG: Københavns store klimaplan hænger i en tynd tråd. Tilmeldingerne strømmer ind i Hovedgård. Kyocera sætter gassen på gaden. Fjernvarmen bliver dyrere næste år i Nørre Snede. Varmeprisen i Als holdes i ro.

EnergiWatch:
Partier vil have regeringen til at udfase nordjysk kul hurtigere

Klimaminister Dan Jørgensen har tidligere meldt ud, at regeringen ikke vil give de omkring 400 mio. kr. som det vil kræve i statsstøtte, for at Aalborg Forsyning kan fremrykke udfasningen af kul på Nordjyllandsværket fra 2028 til 2025.

Nu melder en række partier ifølge EnergiWatch, at de dog fortsat vil arbejde for en hurtigere udfasning af kullet i Aalborg. I Venstre, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre står man fast på, at det er nødvendigt at få udfaset kullet så hurtigt som muligt.

På baggrund af regeringens modvilje vil SF og Enhedslisten tage en mulig støtteordning op til de kommende finanslovsforhandlinger. Støttepartierne er klar til at se på alternative løsninger for at stoppe kulforbruget.

- Vi må se på, hvordan vi når vores 2025-målsæting, og der er Nordjyllandsværket en central del af løsningen. Så lad os diskutere det. Jeg har set hvad regeringen siger. Vi siger noget andet, så vi må tale om det derfra, siger Rasmus Nordqvist, klimaordfører for SF.

Enhedslisten lægger ifølge EnergiWatch samtidig stor vægt på, at det ikke må blive dyrere for fjernvarmekunderne i Aalborg, at kulafbrændingen skal stoppes hurtigere end først planlagt.

- Den korte version er, at vi gerne vil udfase kul hurtigst muligt på Nordjyllandsværket. Vi er derfor åbne for at diskutere, hvilke løsninger der er bedst. Det må bare ikke blive dyrere for fjernvarmekunderne i Aalborg," siger Søren Egge Rasmussen, klimaordfører for Enhedslisten.

*****

Politiken:
Københavns store klimaplan hænger i en tynd tråd

Københavns Kommunes stort anlagte plan om at blive den første, klimaneutrale hovedstad i 2025 hænger i en tynd tråd. Det skyldes ikke mindst, at ARC har fået nej til støtte på omkring en milliard kroner til CO2-rensning på Amager Bakke.

Ifølge Politiken betyder det, at anlægget tidligst kan begynde at spare atmosfæren for den planlagte, halve million tons CO2 fra slutningen af 2025. Og det er netop det år, hvor Københavns Kommune ifølge sin egen plan skal være klimaneutral og altså ikke udlede drivhusgasser til atmosfæren.

Kommunens teknik- og miljøforvaltning svarer ikke direkte på spørgsmålet, om der stadig er en chance for at nå klimamålet. I et skriftligt svar konstaterer forvaltningen, at den »er ved at se nærmere på konsekvenserne«.

Ifølge klimapolitisk rådgiver Thomas Meinert Larsen fra Klimabevægelsen er der dog ingen tvivl:

- CCS er en af de rigtigt store klumper i Københavns klimaplan. Bliver det ikke til noget, er målet helt uden for rækkevidde, siger han.

Ifølge Thomas Meinert Larsen har det hele tiden stået klart, at CO2-rensning »skal have støtte, meget støtte og formodentlig i meget lang tid«.

- Det er dybest set et spørgsmål om, hvor mange penge man er villig til at putte i det, siger han til Politiken.

*****

Horsens Folkeblad:
Tilmeldingerne strømmer ind i Hovedgård

Udrulningen af fjernvarme i Hovedgård er blevet en stor succes. Horsens Folkeblad fortæller, at tre nye fjernevarmeprojekter i Hovedgård tegner til at blive en succes. Nu er der OK fra Præstevænget, og Tornbjerg ser ud til at følge efter.

Ved det første projekt på Katrinelundsvej og Sogneskellet har næsten 90 procent af husstandene i området valgt at være med fra starten.

- 88,2 procent, som vil være med fra start i et byområde, er vist uofficiel danmarksrekord - jeg har i hvert fald ikke hørt tal, der var højere i andre dele af landet, fortæller formand for Hovedgård Fjernvarme Kaj Jessen.

Nu er tilmeldingerne til fjernvarme på Præstevænget og Tornbjerg ved at tikke ind, og også her tegner der sig et billede af en meget stor interesse for fjernvarme, oplyser Kaj Jessen. Der er 33 hhv. 102 husstande, der har meldt tilbage, at de er interesserede i at gå over til fjernvarme.

For det ene af de to projekter, Præstevænget, har de netop rundet 50 procent interesse, og det betyder, at Hovedgård Fjernvarme nu sender et projektforslag ind til kommunalbestyrelsen

*****

Herning Folkeblad:
Kyocera sætter gassen på gaden

Den store virksomhed Kyocera i det sydlige industrikvartér i Sunds går fra naturgas til fjernvarme. Og i følge Sunds Forsyning kan flere kunder fra Sunds' industrikvartér være på vej til udskifte naturgas med fjernvarme i fremtiden.

- Vi regner med at kunne halvere vores udgift til varme. Og vi mener, at det er bedre med et stort varmeanlæg til alle frem for, at hver virksomhed har sit eget anlæg. Og det er godt for miljøet, fortalte Kristian Mikkelsen, der er bygningsansvarlig for Kyocera til Herning Folkeblad under en nylig rundvisning.

Stig Østergaard, formand for Sunds Forsyning, fortalte at planerne om at levere fjernvarme til industriområdet i Sunds har været længe undervejs. Med Kyoceras tilsagn og tilslutning til fjernvarme blev der slået hul på planerne.

- Vi håber, at det kan anspore flere virksomheder til at gå over til fjernvarme. Og siden vi begyndte på det her, er beregningerne for virksomhederne blevet bedre med de prisstigninger vi har set på det seneste på gas, olie og elektricitet. Vi har indgået aftaler med Midtjysk Autoindretning, IBF og Meteor, og vi ved, at flere virksomheder overvejer at skifte til fjernvarme, fortæller Stig Østergaard.

Stig Østergaard forventer, at fjernvarmeværkets salg kan øges med 20 procent, når industriområdet er koblet på.

*****

Horsens Folkeblad:
Fjernvarmen bliver dyrere næste år i Nørre Snede

Som følge af kraftige stigninger i el- og naturgaspriser varsler Nørre Snede Varmeværk en stigning i aconto-prisen på fjernvarme i 2022. Ifølge Horsens Folkeblad forventes prisstigningen at bliver på mellem 30 og 40 procent svarende til 280 til 375 kroner mere pr. måned for et standardhus.

I 2021 er prisen for opvarmning af et standardhus 11.187 kroner inklusive moms, og prisen i 2022 forventes at stige til 14.547 til 15.687 kroner pr. år. Altså godt og vel en tusindkroneseddel ekstra. Det er den modsatte situation af sidste år. Her kunne prisen nedsættes fra 12.770 til 6888 kroner for et standardhus.

På trods af de voldsomme stigninger i el- og naturgaspriserne ændres varmeprisen dog ikke for indeværende år, understreger varmeværkets bestyrelse.

*****

Nordjyske:
Varmeprisen i Als holdes i ro

Fjernvarmeforbrugerne i Als skal ikke frygte store prisstigninger på varmeregningen det kommende år. Det oplyser varmemester Anders Andersen og formand for bestyrelsen Poul Sloth ifølge Nordjyske i en henvendelse til forbrugerne forud for generalforsamlingen 30. november på Als kro og Badehotel.

- De meget omtalte prisstigninger på fjernvarme på grund af el- og gaspriser ser i første omgang ikke ud til at ramme jer, da vi som brændsel udelukkende anvender halm, solvarme og afrens. Så det er lige nu meget positivt for os alle, at vi har netop den brændselssammensætning, hedder det i henvendelsen til forbrugerne.

Forbrugerne i Als skal dog regne med en beskeden stigning. Det skyldes renoveringen af hovedledningen i Hadsundvej og Øster Hurupvej, der er blevet gennemført sidste år og i indeværende år. En regning, der skal betales.

Den årlige målerleje vil stige med 250 kr. og prisen pr. Mwh stiger med 12,5 kr.