03. nov 2021 Presseklip

Enhedslisten: Bureaukrati forhaler lukning af affaldsforbrænding i Svendborg

LÆS I DAG: Fjernvarme-priser på himmelflugt - men ikke i Hammel. Måling: Miljø og klimaindsatser er topprioriteter hos københavnerne ved valget. Varme i Øster Hurup bliver godt seks procent dyrere. Regeringens ambition om et højt EU-klimamål kan øge dansk eksport med 100 mia. kr.

TV2 Fyn:
Enhedslisten: Bureaukrati forhaler lukning af affaldsforbrænding i Svendborg

Svendborgs kæmpe varmepumpe er klar til levere billigere og klimavenlig fjernvarme til borgerne i Svendborg, når det store anlæg efter planen overtager produktionen af al varme til byens borgere senest ved årsskiftet 2022-2023.

Men selvom varmepumpen allerede nu er klar til opgaven, og der lokalt såvel som landspolitisk er flertal for at stoppe affaldsafbrændingen på kraftvarmeværket i Svendborg – så kan planlægningen ikke komme i gang. Det fortæller TV2 Fyn.

Energistyrelsen laver nemlig benspænd for processen, mener Jesper Kiel, byrådsmedlem for Enhedslisten i Svendborg.

- Energistyrelsen forlanger, at der udarbejdes en såkaldt samfundsmæssig økonomisk beregning, som viser, at der er en positiv effekt ved at lukke affaldsforbrændingen. Det er jo absurd. Det er en unødvendig undersøgelse af et tiltag, som alle ved gavner den grønne omstilling. Den vil både koste os penge og dyrebar tid, lyder det fra Jesper Kiel.

Et flertal i byrådet besluttede for et år siden, at kraftvarmeværket skal være lukket i årsskiftet 2022/23. På tirsdagens byrådsmøde vil Jesper Kiel forslå, at kommunen allerede nu forbereder en dispensation til at lukke kraftvarmeværket - uanset hvad en samfundsøkonomisk beregning måtte vise.

- Det er vigtigt at sende et signal om reglerne åbentlyst ikke passer med de politiske intentioner om at reducere affaldsafbrænding rundt om i landet, siger Jesper Kiel.

*****

Midtjyllands Avis:
Fjernvarme-priser på himmelflugt - men ikke i Hammel

Hammel Fjernvarme går fri af de voldsomt stigende priser på naturgas og el, fremgår det af Midtjyllands Avis. Bjørn Stender, direktør i Hammel Fjernvarme, har nemlig godt nyt til kunderne.

- Vi fyrer primært med affald og supplerer med flis og træpiller, så vores kunder behøver ikke frygte de kæmpe prisstigninger, vi hører om andre steder, siger Bjørn Stender, der dog ikke helt vil udelukke mindre prisstigninger.

De eventuelle prisstigninger vil ifølge direktøren relatere til enten et større vedligeholdelsesprojekt eller den kendsgerning, at de CO2-kvoter, selskabet skal købe fordi vi afbrænder affald, fortsætter med at stige.

På årsbasis bruger Hammel Fjernvarme ca. 34.000 tons affald fra dag- og industrirenovation, der omdannes til varme til forbrugerne. Affaldet stammer hovedsageligt fra Favrskov og Randers Kommune.

Der er cirka 4000 kunder tilknyttet værket.

*****

Altinget:
Måling: Miljø og klimaindsatser er topprioriteter hos københavnerne ved valget

Klimaindsats og miljø ligger højt på de københavnske vælgeres liste over de vigtigste emner, som kommunalpolitikerne skal tage sig af. Særligt blandt de unge er tendensen klar, viser ny måling, skriver Altinget.

I målingen er 1.024 personer bedt om at vælge de tre vigtigste emner ved årets kommunalvalg. Her har 35 procent valgt klimaindsatser som et af de tre vigtigste emner, mens 30 procent peger på miljø og natur.

Professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet Ulrik Kjær peger på, at det er svært at svare sikkert på, om den store interesse for klimaet er unik for de københavnske vælgere, fordi der få kommune-meningsmålinger.

Ifølge ham kan være stor forskel på, hvor meget en specifik dagsorden fylder i en given kommune – men han er ikke overrasket over, at netop de klimaorienterede emner er på københavnernes ønskeliste ved kommunalvalget.

- Københavns Kommune er den perfekte storm mellem befolkningssammensætning og konkrete enkeltsager som for eksempel Amager Fælled. Men dagsordnerne er hele tiden under udvikling, og vi kan potentielt se dem skifte helt ind til valgdagen i nogle kommuner, siger han.

*****

Nordjyske:
Varme i Øster Hurup bliver godt seks procent dyrere

Fjernvarmeforbrugerne i Øster Hurup må indstille sig på, at varmepriserne stiger med 6,6 procent i det kommende år. Det skriver Nordjyske på baggrund af den nylige generalforsamling i fjernvarmeselskabet, hvor de voldsomme prisstigninger på el og gas får skylden for de varslede prisstigninger.

- Det betyder, at vi kan se, der kommer til at mangle ca. kr. 300.000 ekskl. moms i kassen for indeværende varmeår, lyder forklaringen fra bestyrelsen i det lokale kraftvarmeværk.

At varmeprisen i Øster Hurup ikke stiger endnu mere kan tilskrives, at Øster Hurup Kraftvarmeværk i langt overvejende grad fyrer med halm og i meget mindre omfang med gas, så sammenlignet med så mange andre varmeforbrugere, skal forbrugerne i Øster Hurup nok ikke beklage sig.

*****

Synergi; pressemeddelelse:
Regeringens ambition om et højt EU-klimamål kan øge dansk eksport med 100 mia. kr.

Det nye 55 procent-mål om reduktion af drivhusgasser i EU betyder, at der nu er sat retning for den europæiske klimapolitik frem mod 2030. Det kan betyde en gigantisk stigning i dansk eksport og tusindvis af nye job, viser en rapport fra SYNERGI, hvis den danske regerings ambitioner om reduktion på 40 procent af det samlede danske energiforbrug i 2030 bliver en realitet.

Synergi har netop fremlagt en ny analyse, at der regner på betydningen af forskellige udfald af de forestående forhandlinger og EU’s nye 55 %-mål om reduktion af drivhusgas-emissioner. Konsulentfirmaet vurderer, at dansk eksport af energieffektiv teknologi kan vokse med 100 mia. kr., og at 15.000 nye job følger frem mod 2030, hvis regeringens mål på 40 pct. - der flugter med SYNERGIs ønske - bliver en realitet.

- Tallene understreger, at det handler om mere end at styrke den grønne omstilling, når Dan Jørgensen senere i år rejser til Bruxelles for at genforhandle EU-målene om at mindske energispildet. Det kan få kæmpe stor betydning for danske arbejdspladser og økonomisk vækst i Danmark, hvis ministeren vender hjem med et ambitiøst energieffektiviseringsmål, siger bestyrelsesformand for Synergi, Bendt Bendtsen, i en pressemeddelelse.

- Jeg håber, Folketingets øvrige partier bakker op, så Danmark bliver en stærk, grøn stemme for energieffektivitet ved forhandlingerne i Bruxelles, siger bestyrelsesformand i SYNERGI, Bendt Bendtsen.

Hvor meget tykkere ordrebøger, danske leverandører af energieffektiv teknologi kan se frem til, afhænger af, hvordan EU og medlemslandene vægter de forskellige virkemidler til at nå 55 %-målet. Brolægges vejen mod 2030 fx med et energieffektiviseringsmål på 40 pct., kan dansk eksport af energieffektiv teknologi stige med svimlende 100 mia. kr. til i alt 288 mia. i de 10 år fra 2021 til og med 2030.