22. sep 2021 Presseklip

Varmeprisen eksploderer: Du skal betale tusindvis af kroner mere for at varme dit hus op i 2022

LÆS I DAG: Overskudsvarme giver udfordringer for datacentre. Datacenter-varme bliver til fjernvarme. Fjernvarmeprojekt i Vester Skerninge har ramt endnu et bump. Kraftvarmeværk: Vi følger tidsplanen.

Folkebladet Lemvig:
Varmeprisen eksploderer: Du skal betale tusindvis af kroner mere for at varme dit hus op i 2022

Massive prisstigninger på naturgas får nu Ringkøbing Fjernvarmeværk til at varsle markant højere varmepriser. Direktør Martin Halkjær Kristensen håber dog, at det kun er et bump på vejen mod den grønne omstilling.

- Vi regner med, at i Ringkøbing og Kloster stiger varmeprisen fra 270 kroner pr. megawatttime i 2021 til op mod 700 kroner pr. megawatttime i 2022, siger fjernvarmedirektør Martin Halkjær Kristensen til Folkebladet Lemvig.

Han vurderer, at det for et standardhus på 130 kvadratmeter, der bruger 18,1 megawatttimer om året, betyder, at den samlede prisstigning kan blive op til 641 kroner pr. måned - altså en stigning på mellem 7000 og 8000 for et gennemsnitshus.

Årsagen til de voldsomme prisstigninger er eksplosivt voksende priser på naturgas. Martin Halkjær Kristensen peger på, at i 2020 kostede naturgas 1,20 kroner pr. kubikmeter i gennemsnit. Prisen på energi har dog været konstant stigende hen over 2021, og i år indtil nu har Ringkøbing Fjernvarmeværk betalt 2,00 kroner pr. kubikmeter i gennemsnit.

- Men i september er prisen eksploderet, så dagsprisen lige nu er over 6,00 kroner pr. kubikmeter, siger direktøren.

*****

Ingeniøren:
Overskudsvarme giver udfordringer for datacentre

Blot 7 ud af 64 datacentre i Danmark nyttiggør i dag overskudsvarmen i fjernvarmeforsyningen. Det viser en opgørelse udarbejdet af brancheorganisationen Datacenter Industrien. Ingeniøren har talt med et datacentre, der peger på, at der har været nogle åbenlyse udfordringer.

Det gælder fx for Interxion, der er en af de største udbydere i Danmark. Allerede i 2016 var man for første gang interesseret, men Interxion er endnu ikke leverandør af overskudsvarme fra deres i alt to datacentre i Ballerup og Valby.

Udfordringen har for Interxion været, at de fjernvarmeselskaber man har været i dialog med, har krævet, at vandet skulle være mellem 90-100 grader, når det blev afleveret fra datacenteret. Kølevand fra datacentre er typisk omkring 20-25 grader, så det ville kræve en stor mængde energi fra en varmepumpe at udnytte, og derfor gav det ikke mening for Interxion at koble sig på fjernvarmen.

Siden da har det været en jungle for Interxion at finde ud af økonomien og politikken bag, fortæller Peder Bank, direktør i norden for Interxion.

- Det har været som at løbe hækkeløb med bind for øjnene, hvor forhindringerne bliver flyttet rundt undervejs, siger Peder Bank han til Ingeniøren.

*****

Midtjyllands Avis:
Datacenter-varme bliver til fjernvarme

Silkeborg-firmaet JN Data, der sørger for, at it-systemerne kører i en betydelig del af landets finanssektor, har fået certifikation fra brancheorganisationen Datacenter Industrien på, at de genbruger overskudsvarme på en god måde. Det skriver Midtjyllands Avis.

- Med den succesfulde vækst følger et ansvar for at bidrage med bæredygtige teknologier i datacentre. Det er derfor, at Datacenter Industrien nu starter certificering af datacentre, som gør noget særligt for at mindske energiforbruget og genbruge overskudsvarmen, lyder det fra Datacenter Industrien.

Brancheorganisationen har også certificeret tre andre virksomheder for deres udnyttelse af overskudsvarme til fjernvarme. Det drejer sig om Danfoss på Als, DTU i Risø og Penta Infra i Albertslund.

- Nogle operatører udnytter allerede deres overskudsvarme til produktion af fjernvarme. Vi indfører nu denne certificering, så kunderne kan bruge den i deres valg af grønne datacentre til deres it-løsninger, siger Henrik Hansen, administrerende direktør hos Datacenter Industrien

*****

Fyns Amts Avis:
Fjernvarmeprojekt i Vester Skerninge har ramt endnu et bump

Svendborg Byråd besluttede tirsdag aften, at andelshavere skal betale en tilslutningsafgift på 31.000 kroner for at komme på nettet hos fjernvarmeselskabet Ollerup-Vester Skerninge-Ulbølle. Det bliver derfor svært at fastholde tilslutningen fra andelshaverne og realisere fjernvarmeprojektet, skriver Fyns Amts Avis.

- Jeg er bange for, at det bliver svært, siger Erik Stoumann, som er formand for fjernvarmeselskabet.

Tilslutningsafgiften er en betingelse for, at Svendborg Kommunen vil stille en lånegaranti på 80 millioner kroner, og selv om initiativtagerne erkender, at det bliver svært at komme videre med projektet, så giver de ikke op endnu.

- Nu går vi ud og hører alle, der har skrevet under. For det vil stadig være en stor fordel for forbrugerne, siger Erik Stoumann, som har kæmpet for projektet i syv år og trods alt er glad for, at de nu har fået en afgørelse, som de nu vil drøfte i fjernvarmebestyrelsen på torsdag.

Han mener dog, at byrådet dummer sig, når de skruer temperaturen så højt op under den kogeplade, som andelshaverne har hånden på.

- Der er ingen risiko, og det kører i andre kommuner. Nu mister kommunen en stor mulighed for at reducere CO2-udslippet, siger han.

*****

Midtsjællands Folkeblad:
Kraftvarmeværk: Vi følger tidsplanen

Hvalsø Kraftvarmeværk er ikke i kridthuset hos ret mange af de næringsdrivende i Hvalsø for tiden. Det skyldes, at man er i færd med at udskifte fjernvarmerør i Hovedgaden som optakt til en efterfølgende renovering af selve vejbanen.

Ifølge Midtsjællands Folkeblad er det fortsat planen, at det igangværende fjernvarmearbejde på Hovedgaden skal være afsluttet i uge 43. Og indtil videre ser det ud til, at tidsplanen kommer til at blive overholdt, fortæller driftsleder, Michael Linder.

På spørgsmålet om man fra fjernvarmeværkets side gør alt, hvad man kan for at blive færdige så hurtigt som muligt, lyder det:

- Det føler jeg, vi gør. Vores entreprenør har fremlagt en realistisk tidsplan, som vi følger. Samme tidsplan er også blevet fremlagt for Lejre Kommune, siger Michael Linder.

*****