30. jun 2021 Presseklip

Regeringen ser stort potentiale i grøn strøm og fremlægger otte pejlemærker

LÆS I DAG: Dansk Fjernvarme efterlyser sammenspil i ny strategi. Byråd udsætter sag om fjernvarmeprojekt i Vester Skerninge. Borgmester: Nøglen ligger hos Maribo Varmeværk.

Altinget:
Regeringen ser stort potentiale i grøn strøm og fremlægger otte pejlemærker

Regeringen fremlagde i går, tirsdag, sin nye elektrificeringsstrategi, der med regeringens egne ord sætter klar retning for elektrificeringen af Danmark.

Flere medier, heriblandt Altinget, har kigget nærmere på strategien, som viser, at der på sigt er et teoretisk potentiale for, at 60 procent af Danmarks samlede CO2-udledninger kan elektrificeres og dermed også reduceres. Det svarer til 28 millioner ton CO2.

Strategien indeholder dog ingen deciderede mål eller bud på økonomi, bemærker Altinget, men fastslår, at klimaneutralitet kun kan nås, hvis transportsektoren, varmesektoren og industrien skrotter fossile brændsler og i højere grad bliver elektrificeret.

For at nå derhen har regeringen nedsat otte pejlemærker, som skal føre til elektrificeringen af Danmark.

1.     En omkostningseffektiv grøn omstilling i social balance

2.     Fortsat udbygning af vedvarende energi

3.     Intelligent integration i energisystemet

4.     Vi skal udbygge med tæt inddragelse af berørte borgere

5.     Fortsat høj elforsyningssikkerhed

6.     Gang i den grønne vækst og fokus på danske arbejdspladser

7.     Udvikling af teknologier, der kan elektrificere de mest udfordrede sektorer

8.     Koordinering og integration af elsystemerne i Europa

Altinget refererer til reaktionerne fra flere brancheaktører, der efterlyser mere konkret politik for elektrificeringen i strategien. Sådan lyder det bl.a. fra Dansk Energi.

*****

EnergiWatch:
Dansk Fjernvarme efterlyser sammenspil i ny strategi

Hos Dansk Fjernvarme er man positivt stemt over for regeringens strategi for at give den vedvarende energi et ekstra skub fremad. Dog efterspørger organisationen, at regeringen lægger op til et bedre samarbejde med fjernvarmesektoren, hvis forhåbningerne skal indfries.

Det skriver EnergiWatch.

- Regeringen leverer her nogle tydelige pejlemærker for udviklingen af et grønt energisystem. Skal vi nå i mål med den grønne omstilling så billigt og effektivt som muligt, så kræver det både politisk handling og inddragelse af hele energisektoren for at indfri det samlede potentiale, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Han understreger behovet for fjernvarmen og dens fordele ved at kunne fungere som lager for den fluktuerende vedvarende energi. Det mangler regeringen at tage med i sine strategiske betragtninger.

- Strømmens helt store udfordring er, at den i dag har ringe muligheder for lagres og bruges når vi har brug for den når det ikke blæser og solen ikke skinner. Der har vi med fjernvarmen et unikt lagringssystem der kan gemme og opbevare den grønne strøm, siger Kim Mortensen, der også peger på fjernvarmens mulighed for at opsamle overskudsvarme fra Power-to-X, ligesom han også efterlyser en digitaliseringsstrategi for energisektoren, som ligeledes kan hjælpe elektrificeringen yderligere på vej, mener han.

*****

Fyens Stiftstidende:
Byråd udsætter sag om fjernvarmeprojekt i Vester Skerninge

Byrådspolitikerne besindede sig, da de tirsdag aften skulle behandle en sag om støtte til fjernvarmeprojektet i Ollerup, Vester Skerninge og Ulbølle. Egentlig var der lagt op til et nej, men sagen blev udsat, så fjernvarmeselskabet har mulighed for at få en mere realistisk finansiering på plads.

Det betyder ifølge Fyens Stiftstidende, at fjernvarmeselskabet har mulighed for at ændre i budgettet, så Svendborg Kommune ikke ender med at stå med hele gælden, hvis projektet kuldsejler.

- Det er en svær sag, for det her projekt bliver jo båret af ildsjæle. Men vi kunne ikke godkende en garantistillelse, fordi den var på niveau med halvdelen af den samlede likviditet i kommunen, forklarede borgmester Bo Hansen.

Efterfølgende forklarer Erik Stoumann, der er formand for Fjernvarme Ollerup, Vester Skerninge og Ulbølle, at man nu går med at ændre på projektet.

- Det, vi gør nu, er, at vi deler projektet i to, så næste gang politikerne skal tage stilling til noget, så bliver det kun fjernvarmeprojektet. Finansieringen venter vi lidt med. Vi har planer om at søge penge i fjernvarmepuljen. Hvis vi er heldige, kan vi få 10 millioner kroner fra puljen, og så skal vi låne færre penge hos Kommunekredit og dermed bliver kommunegarantien også mindre, forklarer han.

*****

Lolland-Falsters Folketidende:
Møde på rådhuset understregede konflikten

Der var tirsdag møde på rådhuset i Maribo, hvor borgmestrene fra såvel Lolland Kommune som Guldborgsund Kommune var med sammen med repræsentanter for de borgere – fra Sakskøbing Fjernvarmegruppe – der kæmper for billigere fjernvarme til Sakskøbing.

Lolland-Falsters Folketidende skriver, at mødet blev afholdt få dage før det første retsmøde på fredag om fjernvarmestriden, hvor Maribo Varmeværk afviser at betale en højre varmepris fra Refa MSK.

Borgmester John Brædder fra Guldborgsund Kommune gjorde det efter mødet klart, at nøglen i hans øjne er hos Maribo Varmeværk.

- Når man siger nej til et tilbud, der ligger under den pris, man betalte, inden den strid opstod, fornemmer man, at der er en vis obstruktion mod at gå ind i en løsning. Det er jeg en anelse overrasket over, sagde han og tilføjede, at det tilbud ellers kunne have givet ro i et års tid eller to til at finde en permanent løsning.