25. jun 2021 Presseklip

Dansk Fjernvarme hyrer geotermi-koryfæ

LÆS I DAG: Eon overtager dansk geotermiselskab. Forbrugerrådet foreslår ny rolle til Forsyningstilsynet. Bredt forlig afsætter 500 mio. kroner til forbedret cybersikkerhed. Nu bliver den første CO2 indfanget på Amager Bakke. 

EnergiWatch:
Dansk Fjernvarme hyrer geotermi-koryfæ

Dansk Fjernvarme har ansat Søren Berg Lorenzen som ny varmechef, skriver bl.a. EnergiWatch.

Her starter han 15. August efter at have slået sine folder som planchef for energi i Frederiksberg Forsyning.

- Jeg er utrolig glad for, at det er lykkedes at få Søren med om bord i Dansk Fjernvarme som chef for vores nye varmefaglige afdeling. Søren er med en flot karriere i forsyningssektoren en særdeles kompetent ressource, der fra dag et vil styrke Dansk Fjernvarmes arbejde og vidensniveau, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, om undnævnelsen af Søren Berg Lorenzen.

EnergiWatch bemærker, at Søren Berg Lorenzen er en af Danmarks største kapaciteter inden for geotermi. Tidligere har han været direktør i Dansk Fjernvarmes Geotermiselskab og været projektleder i Don Energy i forbindelse med etableringen af det geotermiske anlæg i Sønderborg.

I Dansk Fjernvarme bliver han chef for den varmefaglige afdeling.

- Fjernvarme er en del af krumtappen i fremtidens energisystem. Jeg ser derfor frem til at blive en del af Dansk Fjernvarme, som er inde i en rivende udvikling. Og jeg ser frem til at blive en del af et særdeles kompetent hold af fagligt stærke medarbejdere, der arbejder for medlemmerne og for at udvikle hele fjernvarme- og kølesektoren, siger Søren Berg Lorenzen.

*****

EnergiWatch:
Eon overtager dansk geotermiselskab

Den tyske energikoncern, og nyligt medlem af Dansk Fjernvarme, Eon, har købt majoriteten af det danske selskab Geoop, Geotermisk Selskab, skriver EnergiWatch.

Ifølge adm. direktør i Eon Danmark, Peter Jonsson, sker det med henblik på at øge selskabets ekpertise inden geotermi.

- Vi ser store udfordringer ved at benytte naturgas, olie og biomasse. Derfor er vi vældig interesserede i at finde fremtidens energiløsninger, og der ser vi et stort potentiale indenfor geotermi. I kombination med vores større projekt i Malmø ser vi denne handel give os en vigtig position på et strategisk marked, hvor vi kan gøre energiproduktion mere bæredygtigt, samtidig med at vi kan trække på erfaringer på tværs af Øresund, siger han.

Eon foretager lige nu flere geotermiprøveboringer tæt ved Malmø, Sverige, men satser på, at geotermien skal rykke ind på det danske marked.

Og her bliver Københavnsområdet vigtigt, hvor Geeop har lagt billet ind på et område.

- Vi får med Geoop et helstøbt selskab, som både kan udvikle geotermiske projekter og ved, hvordan det spiller ind i varmesystemer. Det vil udgøre en værdifuld støtte for vores aktivitet i Sverige, men skal naturligvis først og fremmest udvikle projektet i København. Det er plan A, siger Peter Jonsson.

*****

Altinget:
Forbrugerrådet foreslår ny rolle til Forsyningstilsynet

Forbrugerrådet vil have Forsyningstilsynet på banen for at sikre data mod at ende i de forkerte hænder. Ønsket kommer efter et politisk flertal med ny aftale vil pålægge alle netvirksomheder at frisætte deres forbrugs- og produktionsdata. Det skriver Altinget.

- Vi kan godt lide, at data genbruges til noget fornuftigt. Og i energisektoren er der masser af fordele ved at bruge data. Faren er, at forbrugernes data kan misbruges i de forkerte hænder, siger Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Forbrugerrådet vil have Forsyningstilsynet til at sikre systemerne og samtidig stå for kontrol med, at data kun bruges på den rigtige måde og ikke kan spores tilbage til forbrugeren. Rådet medgiver dog, at det ikke er sandsynligt, at tilsynet kan overkomme opgaven uden ekstra finansiering.

Den nye aftale om "fremtidens grønne elnet" er indgået mellem S-regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

*****

Finans:
Bredt forlig afsætter 500 mio. kroner til forbedret cybersikkerhed

Et bredt flertal i Folketinget har torsdag aftalt at udmønte 500 millioner kroner fra det indeværende forsvarsforlig til at styrke Danmarks cyberforsvar fra i år og til og med 2023. Det skriver Finans.dk.

- Cybertruslen mod Danmark er meget høj. Hver eneste dag bliver vores myndigheder, virksomheder og borgere udsat for angreb eller forsøg på angreb. Det har store konsekvenser for Danmark. Både for vores sikkerhed og demokrati - og for vores økonomi, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) i en pressemeddelelse.

.

Trine Bramsen siger, at den nye aftale beskytter Danmark bedre mod cybertrusler, men advarer samtidig om, at der venter endnu flere investeringer i cybersikkerhed fremover.

*****

Energy Supply:
Nu bliver den første CO2 indfanget på Amager Bakke

Torsdag den 24. juni indviede ARC sammen med partnerne DTU, Pentair og Rambøll det første pilotanlæg til CO2-fangst på Amager Bakke. Her skal man ifølge Energy Supply teste og modne teknologien til CO2-fangst, så man mest effektivt og billigst muligt kan fange CO2.

Vejen mod en CO2-neutral hovedstad

Projektet skal være et mærkbart bidrag til den grønne omstilling og Københavns Kommunes ambition om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Dansk Fjernvarme er begejstret for nyheden og kalder det et stort og nødvendigt projekt.

- Med indvielsen af det første pilotprojekt til CO2-fangst på Amager Bakke tager ARC med sine partnere et stort skridt mod at sikre et endnu mere bæredygtigt samfund. Projektet på Amager Bakke er et godt og synligt bevis på, at aktørerne i energi- og forsyningssektoren tager ansvar. Sammen med kompetente samarbejdspartnere udvikler de morgendagens teknologier og træder de næste store skridt mod et CO2-neutralt Danmark, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.