16. dec 2020 Presseklip

Bredt flertal ønsker nye krav til elsektoren

LÆS I DAG: Julegave til fjernvarmeforbrugerne i Greve. Varme vinde blæser mellem Videbæk og Vorgod-Barde. Drone skal finde og forebygge fejl i fjernvarmenettet. Sidste udkald for fjernvarme-rabat. Mildt vejr sender penge til kunderne.

Altinget:
Bredt flertal ønsker nye krav til elsektoren

Klimaminister Dan Jørgensen opfordres til at lave en undersøgelse, der ser på mulighederne for at reformere kravene til elsektoren. Ønsket kommer fra et bredt flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Radikale, Konservative, SF og Enhedslisten.

Det fremgår af en betænkning til lov om elforsyning, der blev andenbehandlet i Folketinget tirsdag, oplyser Altinget.

Ønsket fra flertallet vækker glæde hos trioen Dansk Fjernvarme, Brintbranchen og Wind Denmark, der sammen har kæmpet for at få ændret reglerne i den nye energiforsyningslov.

For som reglerne er nu, kan lokale vindmølleejere ikke bruge deres egen vindmøllestrøm til en lokal varmepumpe uden at skulle betale til det overordnede elnet. Og det bremser den grønne omstilling.

Chefkonsulent John Tang fra Dansk Fjernvarme håber på en uvildig undersøgelse.

- Vi håber ikke, at det bliver dem selv, der skal lave undersøgelsen, for så kunne man godt frygte, hvad resultatet blev. Vi håber, at man sætter nogle uvildige til at lave undersøgelsen – og så kan det selvfølgelig heller ikke være en interesseorganisation som os. Det er vores håb, siger John Tang til Altinget.

*****

Sydkysten Nord:
Julegave til fjernvarmeforbrugerne i Greve

Greve Fjernvarme har i år en julegave til sine forbrugere: Fra 1. januar 2021 sætter selskabet prisen 10 procent ned samlet set. Det sker blandt andet ved at sænke den faste afgift med 15 procent, så en gennemsnitlig forbruger vil spare næsten 1.200 kroner på varmeregningen.

Ifølge Sydkysten Nord skyldes den forestående prisnedsættelse blandt andet en tilbagebetaling vedrørende faste afgifter fra varmeleverandøren VEKS, reduceret aktivitet i 2020 samt bortfald af energiselskabernes energispareindsats fra 2021.

2021 bliver også et år, hvor bestyrelsen i Greve Fjernvarme forventes for alvor at sætte den strategiske retning for at endnu flere i Greve Kommune kan få fjernvarme. Selskabet er ved at undersøge mulighederne for at konvertere nogle af de store naturgasområder i kommunen.

- Det batter virkelig noget, når vi vælger at prioritere fjernvarmen. For hvert hus, der skifter fra gas til fjernvarme, sparer vi miljøet for næsten 4 ton CO2. Det svarer til 3 fodboldbaner fyldt med egetræer. Hvis alle borgerne i Greve Kommune skifter til fjernvarme i morgen, ville vi kunne skære 45.000 ton CO2 af vores lokale CO2-udledning. Det vil levere et stort lokalt bidrag til den samlede grønne omstilling, udtaler Per Larsen, bestyrelsesformand i Greve Fjernvarme.

*****

Dagbladet Ringkøbing-Skjern:
Varme vinde blæser mellem Videbæk og Vorgod-Barde

I januar skal der holdes et informationsmøde om fordele, ulemper og omkostninger, hvis Videbæk Energiforsyning skal levere varme til nabobyen Vorgod-Barde. Mødet skal give mulighed for konvertering af olie- og gasfyr til fjernvarme.

Direktør ved Videbæk Energiforsyning, Jan Grarup, fortæller ifølge Dagbladet Ringkøbing-Skjern, at man har sendt en føler i retning mod Vorgod-Barde Borgerforening for at høre, om der er interesse for at grave en transmissionsledning ned mellem de to byer. Og noget tyder på, at der blæser varme vinde i den retning.

- Borgerforeningen lavede et opslag på Facebook, og vi fik melding om, at der er en klar interesse. Alle, jeg har talt med om det, er enige i, at det er en god ide med fjernvarme i stedet for varmepumper, fortæller Per Øe Nørgaard, der er tovholder på varmeprojektet for borgerforeningen.

Videbæk Energiforsyning er i gang med at lave flyers ned informationer, som indbyggerne i Vorgod-Barde vil få udleveret. Desuden skal der – efter gældende corona-restriktioner – holdes et informationsmøde 16. januar.

Jan Grarup håber, at også byens kommunale institutioner som skole og plejehjem vil være positivt stemt for forslaget om at sikre fjernvarme til Vorgod-Barde.

Videbæk Energiforsyning hæver i øvrigt priserne for fjernvarme med seks procent per 1. januar, hvilket vil betyde en prisstigning på omkring 452 kroner om året for et standardhus.

*****

Fyens Stiftstidende:
Drone skal finde og forebygge fejl i fjernvarmenettet

Middelfart Fjernvarme er i øjeblikket i gang med at finde eventuelle begyndende utætheder og andre fejl i fjernvarmenettet i Ejby og Nørre Aaby. Det sker med brug af en drone, der er udstyret med et termografisk kamera, og overflyvningerne sker om natten, fortæller Fyens Stiftstidende.

Tidligere foretog man opmålingen ved at køre rundt og termofotografere fra en bil. Men på den vis får man ikke en tilstrækkelig effektiv viden om ledningsnettet, forklarer direktør i Middelfart Fjernvarme Jesper Skov til avisen.

- Man kan spotte, om der skulle være dårligdomme i ledningsnettet. Det kan være utætheder. Det kan være strækninger med dårlig isolering. Det kan også være vand, der er trængt ind i en muffe eller andet. Så får man simpelthen på den måde fat i de her mulige, fremtidige dårligdomme - alt der på sigt kan tære ledningsnettet op, siger han.

I perioden fra den 8. december til den 8. januar er det ledningsnettet ved Ejby og Nørre Aaby, der skal termograferes. Derefter bliver det Middelfarts tur. Den tager kun termiske fotografier og altså ikke almindelige billeder af folks hjem og haver.

Jesper Skov regner med, at der skal fire flyvninger til, før Nørre Aaby og Ejby er termograferet færdig.

*****

Sæby Folkeblad:
Sidste udkald for fjernvarme-rabat

Har du oliefyr, elvarme eller anden varmekilde, og bor du inden for Frederikshavn Varmes forsyningsområde, er det nu allersidste chance for at skifte til fjernvarme med rabat. Sådan lyder meldingen fra Frederikshavn Varme til de borgere, der gerne vil skifte til fjernvarme.

Helt præcist er den 31. december 2020 den sidste dag, hvor borgerne kan aflevere en underskrevet tilslutningsaftale. Det betyder, at man slippet med at betale 19.500 kroner for tilslutningen mod normalt 27.500 kroner – det fortæller Sæby Folkeblad.

Frederikshavn Varme gør opmærksom på, at borgerne kan få håndværkerfradrag for arbejdslønnen på de udførte arbejder, da der er tale om energiforbedring af boligen. Og som ekstra lokkemad, så meddeler varmeselskabet, at prisen i 2021 bliver endnu billigere.

Bestyrelsen for Frederikshavn Varme har netop besluttet at sænke prisen pr. MWh med 67,50 kr. Nedsættelsen skyldes blandt andet det nye varmepumpeanlæg på Vendsysselvej, hvor vi også fremover vil producere meget billig og grønnere varme.

*****

Østbirk Avis:
Mildt vejr sender penge til kunderne

De 457 fjernvarmeforbrugere i Hovedgård får en “herlig julegave” i form af over 500.000 kroner tilbage. Det skyldes en mild vinter, så der er brugt mindre varme, end selskabet har budgetteret med, oplyser Hovedgård Fjernvarme i en pressemeddelelse i Østbirk Avis.

Og fordi det er forbrugernes eget varmeværk, og økonomien skal hvile i sig selv, kan mange af kunderne derfor se frem til at få penge retur. Det sker ved en modregning i 1. rate den 10. februar 2021.

Fjernvarmeprisen fastholdes i hele 2021, oplyser selskabet også.