24. aug 2020 Presseklip

Flertal for salg af Fjernvarme Fyn skrumper

LÆS I DAG: Flere partier vil lade odenseanerne stemme om Fjernvarme Fyn-salg. Asnæsværket indviet . Rapport: Biomasse er med til at sikre Helsingørs klima-regnskab. Brian Mikkelsen: Staten bør sælge alle sine Ørsted-aktier og lave grøn fond for gevinsten.

TV2 Fyn:
Flertal for salg af Fjernvarme Fyn skrumper

Også lokalafdelingen af Dansk Folkeparti tilslutter sig nu gruppen af partier, der er modstandere af et salg af Fjernvarme Fyn, skriver TV2 Fyn.

Bestyrelsen i Dansk Folkeparti Odense er blevet enige om at sige nej til kommunens plan om at afhænde fjernvarmeselskabet til Energi Fyn for 900 millioner kroner. Dermed er tre partier imod et salg. De øvrige to er Enhedslisten og Konservative. Til sammen udgør de tre partiers medlemmer af byrådet syv ud af 29 mandater.

- Jeg er imod, at en kommune sælger kritisk infrastruktur. Det har Odense Kommune gjort flere gange, og hver gang forringer Odense Kommune sine fremtidige muligheder, siger Niels Erik Søndergaard, der er formand for Dansk Folkeparti i Odense.

*****

TV2 Fyn:
Flere partier vil lade odenseanerne stemme om Fjernvarme Fyn-salg

Både Konservative og Enhedslisten i Odense vil lade borgerne stemme om salget af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn for 900 millioner kroner i en folkeafstemning. Det skriver TV2 Fyn.

Det er første gang nogensinde, at Konservative kommer med sådan en anbefaling, men kan ikke se nogen anden udvej.

- Den her sag er meget, meget stor, og vi skal huske på, at vi taler om salg af odenseanernes værdier. Der er store uenigheder om, hvorvidt det er rigtigt, siger byrådsmedlem for Konservative, Tommy Hummelmose.

Borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juel (S) har ellers indkaldt til fire borgermøder, hvor bekymrede borgere kan få svar på deres spørgsmål om salget. Det giver Enhedslisten dog ikke meget for og støtter også op om en folkeafstemning.

*****

TV2 Øst:
Asnæsværket indviet

Fredag blev det nye Asnæsværket indviet med snoreklip af Kronprins Frederik. Indvielsen af den nye blok betyder, at værket ikke længere fyrer med kul, men nu benytter sig af bæredygtig flis, skriver TV2 Øst.

Omstillingen af kul til træflis betyder en årlig CO2-reduktion på op til ca. 800.000 ton, hvilket svarer til den årlige CO2-udledning fra 400.000 biler.

- Vores nye anlæg er et højfleksibelt, moderne anlæg, som vi har gået og ventet på stod færdigt i tre års tid. Så at vi nu kan stå og markere, at vi er ved vejs ende, og at anlægget er fuldt funktionelt og i øvrigt kører godt, det er jeg rigtig stolt af, siger kraftværkschef Kristian Milton.

*****

Helsingør Dagblad:
Rapport: Biomasse er med til at sikre Helsingørs klima-regnskab

Siden 2007 er Helsingør Kommunes C02-udledning faldet med 48 procent, viser Rambøll-måling. Dermed er kommunen foran i forhold til kravene i aftalen med Danmarks Naturfredningsforening – det skriver Helsingør Dagblad.

Helsingør kommune har forpligtet sig til at reducere CO2-udledningen fra egne bygninger og aktiviteter med to procent året, og faldet på 48 procent siden 2007 svarer til en årlig reducering på omkring 4 procent i udledningen - altså et dobbelt så stort fald som krævet i aftalen.

Det bliver i slået fast i rapporten, at den største ændring i CO2-udledningen hænger sammen med, at kommunens forbrug af fjernvarme nu er baseret på afbrænding af træflis frem for naturgas.

Jens Bertram, der er næstformand i By-, Plan- og Miljøudvalget samt formand for Forsyning Helsingør, siger til Helsingør Dagblad, at han "super tilfreds med resultatet".

- Vi ved, at vores biomasse-anlæg er betydeligt bedre end gasfyret i forhold til CO2-udledningen. Det bekræfter os i, at vi har valgt den rigtige løsning på trods af den voldsomme debat, der til tider blusser op omkring biomassen, siger Jens Bertram, der er næstformand i By-, Plan- og Miljøudvalget.

*****

EnergiWatch:
Brian Mikkelsen: Staten bør sælge alle sine Ørsted-aktier og lave grøn fond for gevinsten

Sælger staten sine alle sine aktier i Ørsted, vurderer Brian Mikkelsen, topchef i Dansk Erhverv, at staten vil kunne få et pænt stykke over 200 mia. kr. "Sælg", lyder opfordringen derfor og post i stedet gevinsten ind i f.eks. en grøn fond. Det skriver EnergiWatch.

- Jeg har en kæmpe respekt for de værdier, der er skabt i selskabet. Nu hvor Ørsted kører så godt, har så store overskud og er steget så meget i værdi, synes jeg, det er tid til at sælge det hele, siger Brian Mikkelsen til Berlingske.

Ørsted har i dag en værdi på ca. 375 mia. kr., og Brian Mikkelsen foreslår, at staten med gevinsten fra salget skal investere i grønne startups og grøn forskning. Man kunne også lave grøn fond, der kan investere i nye grønne startups, så man kan lave “en Ørsted nummer to, tre, fire og fem,” foreslår topchefen.