14. feb 2018 Presseklip

Overskudsvarme fra Bilka bliver fjernvarme

LÆS I DAG: Overskudsvarme fra Bilka bliver fjernvarme. Ny oprydder i Ewii: Pengene skal arbejde for Trekantområdet. Isoplus opgør skaderne af hacking. Nyt solvarmeanlæg foran tidsplanen. Er Nord Stream 2 på vej rundt om Danmark?

Nordjyske Stiftstidende:
Overskudsvarme fra Bilka bliver fjernvarme
Bilka i Aalborg leverer nu også varme til Aalborgs energiforbrugere med rabat på 100 procent, skriver Nordjyske.

Aalborg Varme A/S nyder omkostningsfrit godt af overskudsvarme fra køleanlægget, der driver forretningens flere end 400 kølemontrer.

Ved en større ombygning sidste år installerede Bilka et komplet nyt køleanlæg i samarbejde med Danfoss, så overskudsvarmen ikke som tidligere varmer gråspurvene, men genanvendes til opvarmning af forretningen.

Om sommeren overstiger den varme butikkens behov, så varme svarende til cirka 20 husstandes årsforbrug sendes videre i fjernvarmenettet – uden beregning indtil videre.

Forklaringen er de komplekse afgifter og megen administration, energisektoren er spundet ind i. Vil Bilka have betaling for varmen, ville det blandt andet medføre krav om kompleks indberetning til Energistyrelsen.

- Administrationen vil være så omkostningstung, at det ikke kan svare sig for os at sælge varmen til fjernvarmeselskabet, siger Dansk Supermarked Groups energichef Lars C. Christensen.

(Læs i øvrigt vores egen artikel om aftalen her)

_____

Version2:
Isoplus opgør skaderne af hacking
Isoplus Fjernvarmeteknik blev i januar nedlagt af et ransomware-angreb, hvorefter bagmændene forsøgte at afpresse virksomheden for 5.000 dollars (ca. 30.000 kroner) for at åbne op for de krypterede filer igen. Det afviste Isoplus og anmeldte sagen til politiet.

- Som jeg er informeret er hackerne kommet ind via en slags administratoradgang, vi har haft givet til en underleverandør, fortæller salgsdirektør Bo Olsen i Isoplus til Version2.

Hackerne havde krypteret alt, så selv internetadgangen var nede og intet køb og salg kunne ses eller udføres. Sagen har fået Isoplus til at overveje yderligere it-sikring.

_____

Dagbladet Ringkøbing-Skjern:
Nyt solvarmeanlæg foran tidsplanen
Siden nytår har der været heftig aktivitet hos Lem Varmeværk i Vestjylland.

Værket er i gang med at installere et solvarmeanlæg på 8.140 kvadratmeter, der skal stå klar til sommer.

- Vi er kommet rigtig godt fra start. Vi er faktisk foran tidsplanen, så det passer os jo ganske fint, siger driftsleder på Lem Varmeværk, Michael Ringkøbing, til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

På grund af hurtigt kommunalt arbejde med at byggetilladelserne er installationen længere end forventet på nuværende tidspunkt.

_____

Jyllands-Posten:
Ny oprydder i Ewii: Pengene skal arbejde for Trekantområdet
Ewiis nye direktør Lars Bonderup Bjørn vil have selskabets formue til at arbejde for Trekantområdet og skære væk i de tvivlsomme investeringer.

Ewii har en solid formue, hvor omkring 2 milliarder kroner er investeret via kapitalforvalteren Blackrock i London.

Men selskabets vedtægter siger, at selskabet skal skabe værdi i Trekantområdet, og derfor er det også her, at pengene fremover vil skulle investeres, lyder det fra direktøren i interviewet.

- Hvis pengene skal være i Ewii, skal de bruges aktivt. Det bliver ikke i 2018, for de skal investeres fornuftigt. Det, jeg har præsenteret for bestyrelsen, er, at vi tager afsæt i kerneområderne; el, vand og varme, siger Lars Bonderup Bjørn i et interview til Jyllands-Posten.

Han afviser i samme omgang, at pengene sendes tilbage til fobrugerne, da det ikke ”skaber værdi i området”.

Det afføder til gengæld kritik fra Foreningen af Slutbrugere af Energi, der mener formuen burde sendes tilbage til elkunderne. 

_____

EnergiWatch:
Nord Stream undersøger mulige ruter uden om Danmark
Som en del af en "sikkerhedsforanstaltning" er Nord Stream 2 i øjeblikket ved at undersøge muligheden for at gå uden om dansk farvand ved at lægge ruten nord om Bornholm.

Konsortiet bag udvidelsen af Nord Stream-gasledningen mellem Rusland og Tyskland kalder undersøgelserne af alternative rutemuligheder for ”en sikkerhedsforanstaltning", der skal muliggøre det kontroversielle gasprojekt, selv hvis Danmark beslutter sig for ikke at godkende den nuværende ruteføring gennem dansk farvand.

- Nord Stream 2 har som en sikkerhedsforanstaltning besluttet at udforske alternative ruter uden om dansk territorialfarvand. På nuværende tidspunkt undersøger Nord Stream 2 i et større område nord for Bornholm for at fastlægge mulige ruter, siger Jens Müller til Børsen ifølge EnergiWatch.