03. okt 2017 Presseklip

Fjernvarmeværker risikerer million-krav for kommunelån

LÆS I DAG: Fjernvarmeværker risikerer million-krav for kommunelån. Mild september udløser advarsels-SMS’er. Fjernvarmen er billig i Assens. Nye kunder til fjernvarmen i Stubbekøbing. Det nye Ørsted vil have forbrugerne til at leve grønnere.

Nordjyske Stiftstidende:
Fjernvarmeværker risikerer million-krav for kommunelån
Mariagerfjord Kommune har vedtaget en opkrævning af provision for kommunalt garanterede lån til en række fjernvarmeværker, og værkerne risikerer nu et millionkrav. Det er nu op til Konkurrencestyrelsen at træffe afgørelse i forhold til, hvor stor regning værkerne skal betale til kommunen – det skriver Nordjyske Stiftstidende.

Sagen omfatter 10 lokale fjernvarmeværker, der nu hver risikerer millionkrav fra Mariagerfjord Kommune, der har stillet garanti for lån til værkerne. Provisionen udgør 0,75 procent af lånet, og spørgsmålet er nu, om kommunen kan opkræve provisionen med tilbagevirkende kraft, efter at Ankestyrelsen har givet kommunen medhold i, at den kan opkræve provision af lånegarantien.

To værker har fx optaget lån med kommunegaranti i 2006, og de risikerer nu at skulle betale 2,5 millioner kroner henholdsvis 1,177 millioner kroner i provision til Mariagerfjord Kommune, hvis Konkurrencestyrelsen giver kommunen ret til at opkræve provisionen med tilbagevirkende kraft.

Thorkild Løkke er formand for Hadsund Fjernvarme og talsmænd for de ti nordjyske fjernvarmeværker, og han har en klar forventning om, at Konkurrencestyrelsen tilgodeser værkerne i sagen.

- Jeg har en klar forventning om, at man i forvaltningen ikke kan lave en beslutning, der har tilbagevirkende kraft, siger han til Nordjyske Stiftstidende.

_____

Dagbladet Ringkøbing-Skjern:
Mild september udløser advarsels-SMS’er 
En række varmekunder ved Ringkøbing Fjernvarmeværk har fået en sms om, at der er afvigelse på deres varmeforbrug på mindst 20 procent. Det skyldes en mild september, som har givet et lavere varmeforbrug. 

- Varmeforbruget for september er netop gjort op, og vi er altså flere, der har brugt 20 procent mindre end gennemsnitsberegningen for september måned, fortæller Jesper Skovhus Andersen til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Kunderne skal dog ikke forvente at blive rige af det mindre varmeforbrug. Der skal nemlig ikke så meget til, fordi september i forvejen er sat til et lavt varmeforbrug.

_____

Lokalavisen Assens:
Fjernvarmen er billig i Assens
Assens Fjernvarmes varmepris er på niveau med priserne for ni år siden, og de seneste tre år er prisen sænket, fortalte Assens Fjernvarmes formand Søren Edlefsen på generalforsamlingen forrige uge.

Assens Fjernvarme har det seneste år leveret fjernvarme for kun 9.495 kroner svarende til 30 procent under gennemsnittet, skriver Lokalavisen Assens.

Assens Fjernvarme sluttede regnskabsåret 2016/2017 med et overskud på 2,9 millioner kroner og købte i foråret Tronebjerg Vindmølle.

Danske el-kunder betaler to tredjedele i afgifter og moms på deres elregning.

- De mange afgifter gør, at strømmen bliver så dyr, at det blokerer for de grønne investeringer. Når Assens Fjernvarme ejer vindmøllen, skal der ikke betales de samme afgifter og tariffer, og derfor er investeringen interessant. Vi sparer på den konto flere end 1,2 millioner kroner årligt på en investering til fire millioner kroner, siger værkets formand Søren Edlefsen til Lokalavisen Assens.

_____

Folketidende:
Nye kunder til fjernvarmen i Stubbekøbing
Gratis tilslutning, fadøl og pølser på grillen. Det var tilbuddet lørdag formiddag, da Stubbekøbing Fjernvarmeværk inviterede til åbent hus. 

Planen var - foruden at vise værket frem for interesserede - at hverve nye kunder. Og det lykkedes da også at få lavet aftaler om levering af fjernvarme til mindst et par nye husstande.

Varmeselskabet leverer varme til 835 forbrugere et tal, der inden for de seneste tre år er vokset med cirka 100. Inden lørdagens arrangement var der stadig 233 husstande i Stubbekøbing som ikke er tilsluttet fjernvarmen. De har alle fået besøg af værkets forbrugerrepræsentant Niels Ihlemann, der sammen med sin hund har været rundt med invitation til åbent hus-arrangementet.

- Jeg har talt med folk, der i et standardhus bruger 32.000 kroner om året på elvarme. Det synes jeg jo er synd for dem, når de kan købe varmen hos os 30 til 40 procent billigere, fortæller Niels Ihlemann.

Desværre løber mange panden mod en mur i banken, når de beder om lån til udgifterne til at få lavet vandbårne installationer, så de kan få fjernvarmen ind i stedet for elvarme.

_____

EnergiWatch:
Det nye Ørsted vil have forbrugerne til at leve grønnere
- Vi vil sende et signal om, at vi vil være med til at forandre verden til en grøn verden. Vores nye navn er en hyldest til H.C. Ørsteds nysgerrighed, engagement og interesse for naturen, og vores brand-identitet afspejler den nytænkning og dybe forståelse af naturen, som er afgørende for at kunne skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi, siger topdirektør Henrik Poulsen i forbindelse med præsentationen af DONG Energys nye navn: Ørsted.

Navnet er valgt som hyldest til H. C. Ørsted, der opdagede elektromagnetismen, fordi uden den opdagelse ville ikke en eneste af selskabets vindmøller fungere.

Ved præsentationen fortalte direktøren også, at han gerne vil være med til at uddanne fremtidens energiforbrugere til at tænke mere grønt. Først og fremmest, forklarede han, handler det om at effektivisere sit energiforbrug, skriver EnergiWatch.

Derudover vil han gerne have forbrugerne til at forholde sig til, om den energi, de køber, er ”marketinggrønt eller om det rent faktisk er grønt produceret.”

Og endelig vil han gerne se handling bag forbrugernes grønne tanker.