18. mar 2015 Presseklip

Thorning danner politisk blok før kamp om energiunion

Danmarks statsminister stiller sig i spidsen for en fælles blok med seks andre lande for at holde et grønt fokus på EU-topmødet om en energiunion, skriver Jyllands-Posten.

Bare få timer før det officielle to dage lange EU-topmøde for stats- og regeringschefer afholder Helle Thorning-Schmidt et minitopmøde med seks andre lande og en række virksomhedstopledere. På mødet skal virksomhederne overbevise toppolitikerne om, hvad der skal til for at få sparket det europæiske energisamarbejde i gang.

Tankerne om en energiunion har været længe undervejs, alt for længe, mener den danske statsminister:

»Jeg vil sige, at det er en idé, hvis tid er kommet. Vi står med udfordringer med energisikkerhed og et indlysende behov for at omstille vores energisystem. Vi bliver nødt til at skubbe på nu,« skriver hun i en mail til Jyllands- Posten om initiativet, der gerne skal udmønte sig i mere grøn omstilling for at opnå mere energisikkerhed i Europa.

Det er den franske præsident, Francois Hollande, samt regeringscheferne fra Holland, Finland, Portugal, Sverige og Luxembourg, der deltager på mødet. Fra virksomhedernes side er det blandt andre Dongs topchef Henrik Poulsen og Vestas’ chef Anders Runevad, der deltagerne.