29. nov 2012

Kinas udledninger af drivhusgas forventes at stige indtil 2030

Kinas holdning til sine støt voksende drivhusgasudledninger kan forekomme selvmodsigende: Samtidig med at landet stolt markerer sig med ambitiøse investeringer i grøn teknologi og høje energibesparelsesmål, fastholder dets ledelse, at en fortsat høj vækst i BNP går forud for mange miljøhensyn, skriver Information.


Kina »er fast besluttet på at nedbringe sine emissioner,« skrev det statslige nyhedsbureau Xinhua sidste uge, men tilføjede så: »Men det er uretfærdigt og urimeligt at afkræve Kina absolutte reduktioner i udledningen på nuværende tidspunkt«. Analytikere siger, at under den tilsyneladende modsigelse eksisterer der en konsensus om at fastholde en politisk linje, hvor Kinas udledning tillades at stige indtil omkring 2030, i hvilket år landets urbanisering forventes at toppe og dets befolkningsvækst aftage for snart at begynde at falde.


Kinas chefforhandler ved klimatopmødet i Doha, Xie Zhenhua, siger til Xinhua, at landets udledning af drivhusgasser - som steg med 171 pct. mellem 2000 og 2011 og med knap 10 pct. sidste år alene - vil fortsætte med at stige, indtil dets BNP pr. capita er nået op på mellem 20.000 og 25.000 dollar. Det ligger i øjeblikket på 5.000 dollar.