24. jan 2023 Presseklip

Aalborg Forsyning i aftale om 200 GWh overskudsvarme

LÆS I DAG: Fjernvarmeselskab får støtte til etablering af solvarme. Selskab sænker prisen markant på fjernvarme. Dansk Erhverv vil professionalisere fjernvarmesektoren efter sag om spekulation. Stor lokal opbakning til fjernvarme: 260 mennesker mødte op til borgermøde. Fjernvarme-projekt taget af bordet på Sydals: Et nyt er på vej.

Energy Supply:
Aalborg Forsyning i aftale om 200 GWh overskudsvarme

Aalborg Forsyning har indgået en varmeaftale med et kommende PtX-projekt – Fjord PtX - og det betyder, at milliard-projektet i fremtiden vil levere en stor del overskudsvarme til fjernvarmen. Det fortæller Energy Supply.

I forvejen er Aalborg Forsyning ved hjælp af forskellige byggeklodser ved at bygge alternativet til de 60 procent af Aalborgs fjernvarme, der i dag primært produceres med kulfyring hos Nordjyllandsværket. Værket udfases ved udgangen af 2028, og så skal grønne teknologier tage over fra de sorte kulbjerge.

Det er Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), der står bag det nye PtX-projekt. Aalborg Forsyning har nu indgået en varmeaftale med CIP, som betyder, at Aalborg Forsyning årligt aftager 200 GWh overskudsvarme fra PtX-anlægget. Det svarer til 10 procent af varmeforbruget i Aalborg Kommune.

- Helt overordnet har vi en strategi om at have mange kilder til vores varme. Derudover har vi et ønske om, at vi bliver bæredygtige og CO2-neutrale på sigt. Og i den strategi passer brug af overskudvarme rigtig fint ind, siger direktør i Aalborg Forsyning, Søren Gais Kjeldsen.

Fjord PtX bliver dermed en af flere leverandører af overskudsvarme.

- Vi får i dag dels overskudsvarme fra Portland og Nordværk og fra en række mindre leverandører derudover. Men vi vil jo meget gerne have så meget fjernvarme fra Fjord PtX, og Nordværk kommer formentlig også til at producere mere, når de skal lave carbon capture (opsamling og lagring af CO2, red.).

*****

Energy Supply:
Fjernvarmeselskab får støtte til etablering af solvarme

Som de første og eneste – indtil videre – har Gudenådalens Energiselskab fået tilsagn om tilskud til et solvarmeanlæg fra Energistyrelsens tilskudsordning ”Etableringsstøtte til eldrevne varmepumper og solvarmeanlæg til fjernvarmeproduktion”.

Ifølge Energy Supply kan Gudenådalens Energiselskab, som i dag har en del naturgas i produktionen, nu få dækket op mod 30 procent af solvarmeanlæggets omkostninger. Og det er noget, man tager imod med kyshånd, fortæller bestyrelsesformand Allan Krantz Jensen til Dansk Fjernvarme:

- Det at få fortrængt nogle fossile brændsler er jo den helt rette vej at gå for os. Og at vi fik mulighed for at søge tilskuddet – og ligefrem få tildelt det – er et godt incitament for os til at komme i gang med et projekt, vi har haft i tankerne længe, siger han og fortsætter:

- Som fjernvarmeselskab har vi selvfølgelig fokus på at holde priserne nede, og det kan vi blandt andet gøre med solfangere. Et solvarmeanlæg vil jo gøre, at vi skal bruge færre penge på at købe dyre energikilder. Samtidig er der på ingen måde samme prisudsving på solvarme. Det betyder en del for vores budgetplanlægning, siger Allan Krantz Jensen.

*****

TV2East.dk:
Selskab sænker prisen markant på fjernvarme

Fjernvarmekunder i Jyderup har en stor besparelse på varmeregningen i vente. Vandforsyningsselskabet Fors A/S sænker prisen så meget, at en standardhusstand skal betale næsten 12.000 kroner mindre i fjernvarme i 2023, fremgår det af TV2East.dk.

- Det er en rigtig god nyhed, vi kan overbringe vores kunder. Vi arbejder løbende på at sænke prisen på fjernvarme, og at vi nu kan sænke prisen igen med næsten 12.000 kroner er meget positivt, fortæller Rikke Saltoft, der er kundedirektør i Fors A/S.

Prisen for en standardhusstand sænkes helt konkret med 11.650 kroner for husstandene i Jyderup. Det betyder, at en standardhusstand i Jyderup i 2023 skal forvente en fjernvarmeregning på 32.000 kroner.

Det vedkommer cirka 900 kunder, som vil kunne se den nye pris på deres næste regning, oplyser Fors A/S.

*****

EnergiWatch:
Dansk Erhverv vil professionalisere fjernvarmesektoren efter sag om spekulation

Fjernvarmeselskabers tab på spekulation i elpriser kunne være undgået, hvis man havde haft professionelle bestyrelser. Det mener Dansk Erhverv, der ifølge EnergiWatch ønsker større kompetencer i de lokale ledelser.

- Det her er en alvorlig sag, som understreger, at det er enormt vigtigt, at dem, der træffer beslutningerne i fjernvarmeselskaberne, er kompetente, så du ikke risikerer, at dem, der tilfældigvis bor i lokalområdet og er tilsluttet fjernvarme, bliver sat i gældsfængsel, fordi der ikke er en professionel bestyrelsen, siger Ulrich Bang, markedschef for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv.

Det er, siger han til EnergiWatch, årsagen til, at Dansk Erhverv taler for, at det skal være professionelle bestyrelsesmedlemmer, der sidder i forsyningsselskaberne. Det skal ikke være en eller flere lokalpolitikere eller tilfældige borgere fra området, men bestyrelsesmedlemmer med kompetencer og erfaring, mener Ulrich Bang.

Det vækker også genklang hos bl.a. Toftlund Fjernvarme i Sønderjylland, der var med i spekulationen til at starte med, men trak sig inden de store tab rullede inden.

- Man kan godt begynde at spørge, om det skulle til at være professionelle bestyrelser. Vi er et lille varmeværk, men vi omsætter alligevel for 25-30 mio. kr. Det er mange penge, siger Jørgen Thorgaard, driftsleder i Toftlund Fjernvarme.

*****

Skive Folkeblad:
Stor lokal opbakning til fjernvarme: 260 mennesker mødte op til borgermøde

I Jebjerg nord for Skive er der – som i mange andre mindre samfund – stor interesse for at få fjernvarme. Forleden trak det således 260 mennesker af huse til et møde med en lokal arbejdsgruppe – det fortæller Skive Folkeblad.

På mødet kunne deltagerne høre om, hvor langt man er i bestræbelserne, og hvad mulighederne er.

- Nu skal vi først have lavet et projektforslag, og når det er på plads, skal vi have udarbejdet økonomien, og så er vi der, hvor folk skal sige ja eller nej, fortæller Per Toftum Larsen, der sidder med i den arbejdsgruppe, der forsøger at få fjernvarme til byen.

Selvom man er gået i gang med at se på en muligløsning, er det ikke sådan, at forbrugerne kan forvente fjernvarme i rørene lige med det samme.

- Vi håber at komme de forskellige processer igennem i 2023, grave i 2024 og få fjernvarmen i 2025. Det er den optimistiske plan, siger Per Toftum Larsen.

*****

JydskeVestkysten:
Fjernvarme-projekt taget af bordet på Sydals: Et nyt er på vej

En fælles varmeprojekt til omkring 500 husstande på Sydals bliver ikke til noget på grund af manglende opbakning. JydskeVestkysten skriver dog, at en lokal arbejdsgruppe dog snart er klar til at præsentere et nyt.

Ifølge Keld Abrahamsen fra Tandslet, der er en del af arbejdsgruppen, skyldtes den manglende opbakning en del usikkerhed om projektets videre forløb. Det betyder dog ikke, at planerne om at få fjernvarme til områderne er lagt på is - tværtimod.

-Vi har i arbejdsgruppen besluttet at fortsætte med at finde alternative varmeløsninger for området. Der er nu aftalt et møde med ProjectZero og Sønderborg Kommune om at undersøge mulighederne for en fjernvarmeløsning, siger Keld Abrahamsen, der regner med at kunne melde mere konkret ud om planerne i løbet af den nærmeste fremtid.

De tre landsbyer tæller godt 500 husstande i alt, og boligerne bliver i dag varmet op med blandt andet naturgas og pillefyr.

*****