20. jan 2023 Presseklip

Projekt spar på energien er lykkedes, energikrisen er stort set afblæst

LÆS I DAG: Så er startskuddet gået til anden bølge af fjernvarme. Fjernvarmepriser stiger ikke som varslet: - Vi ser positivt på det kommende år. Brancheorganisationer blåstemplede mislykket fjernvarme-spekulation. Næsten 900 husejere i det nordlige Kolding har sagt ja til at få fjernvarme for 100.000 kroner. Lavere naturgaspriser giver billigere fjernvarme.

Jyllands-Posten:
Projekt spar på energien er lykkedes, energikrisen er stort set afblæst

Selv om vinteren har været relativ kold, kan vi nu stort set afblæse energikrisen, mener Green Power Denmark. Det skyldes ifølge Jyllands-Posten ikke mindst, at danskerne har været meget gode til at følge rådene om at spare på energiforbruget henover efteråret og den første del af vinteren.

- Situationen ser meget bedre ud, end den gjorde for blot en måned siden. Og intet tyder på, at vi kommer til at mangle energi, eller at vi risikerer et såkaldt brown out, hvor strømmen helt forsvinder. Derfor har Energistyrelsen da også bedt Energinet om at sænke deres beredskab fra det næsthøjeste niveau til det mellemste af fem niveauer, fortæller chefkonsulent Kristian Rune Poulsen fra Green Power Denmark.

Han nævner, at gaslagrene i Danmark fortsat er på 90 procent, mens de i den resterende del af Europa ligger på omkring 80 procent.

- De seneste fem år har vi ikke haft så meget gas på lager i Danmark så sent på vinteren, siger Kristian Rune Poulsen til Jyllands-Posten, der til gengæld endnu ikke tør afblæse energikrisen på længere sigt.

Dog lover han, at vi næppe kommer til at se de vanvittige priser, vi så flere gange i 2022, hvor elprisen i perioder nåede op på både 4, 5 og 6 kr. for en kilowatttime plus afgifter og betaling for transport af strømmen m.m. Før krigen i Ukraine lå elprisen typisk på 20-40 øre pr. kilowatt-time.

- Med den gaspris, vi har nu, kan prisen på el næsten ikke komme over 2 kr. plus afgifter og tariffer for transport m.m., selv i de værste timer, siger Kristian Rune Poulsen.

*****

Roskilde Dagblad:
Så er startskuddet gået til anden bølge af fjernvarme

Onsdag eftermiddag tog Køge Fjernvarme med hjælp fra borgmester Marie Stærke første spadestik til den nye fjernvarmeforsyning i Nylandsvejkvarteret i Køge Nord. Dermed går der ikke længe, inden beboerne i området omkring Nylandsvej kan se frem til at få huse og lejligheder varmet op af fjernvarme.

Det mest konkrete bud på tidshorisonten lige nu er, at det bliver i 2024, de første i området får varme fra fjernvarmenettet, skriver Roskilde Dagblad.

- I dag tager vi hul på det første store nye fjernvarmeområde - med det første spadestik sættes der fuld fart på udrulningen af fjernvarme i Køge Kommune. Vi starter her i nord og bevæger os derfra mod syd og ender i Herfølge, sagde Marie Stærke i forbindelse med spadestikket, der blev taget i den nordlige ende af Nylandsvej.

I årene frem til 2028 ventes mellem 7000 og 8000 husstande mellem Ll. Skensved og Nylandskvarteret i nord og Herfølge i syd således at blive koblet på Køge Fjernvarme.

- Opgaven er på en gang meget simpel og meget kompliceret. Vi skal have fjernvarme ud til flest mulige kunder, og for at det skal lykkes, skal vi hele tiden have fokus på de potentielle kunder. De har rigtig mange spørgsmål, og vi skal stå klar med oplysning og hjælp, så de kan træffe deres beslutning på et godt grundlag, sagde Thomas Hopp, distributionschef i Køge Fjernvarme.

*****

Skive Folkeblad:
Fjernvarmepriser stiger ikke som varslet: - Vi ser positivt på det kommende år

Vinderup Varmeværk kan starte året med godt nyt til kunderne. Den økonomiske udvikling i sidste halvår af 2022 var nemlig bedre end forventet, og Vinderups udbyder af fjernvarme kan derfor suspendere en prisstigning, som ellers blev varslet i september 2022, fremgår det af Skive Folkeblad.

- Meget kan ske i løbet at det nye år, men vi ser også positivt på det kommende års udvikling, siger driftsleder Jørgen Sørensen fra Vinderup Varmeværk, som leverer fjernvarme til både Vinderup, Sevel, Rydhave og Djeld.

Årsopgørelsen for 2022 udsendes i øvrigt i slutningen af februar til betaling eller udbetaling sammen med anden acontorate den 10. marts.

*****

EnergiWatch:
Brancheorganisationer blåstemplede mislykket fjernvarme-spekulation

Det var på opfordring af bl.a. Dansk Fjernvarme, at fjernvarmeselskaber begav sig ud i spekulation i elpriser med selsakbet Dansk Kraftvarme Kapacitet (DKVK). Dansk Erhverv kalder det for en alvorlig sag, fremgår det EnergiWatch.

- Der er meget stor risiko ved at spekulere i elmarkedet, og det her er jo en case på nogen, der ikke har haft kompetencerne til det. Det er meget dårlig virksomhedsdrift – både af dem, der har fundet på det, og dem, der har støttet op om det, siger Ulrich Bang, der er markedschef for klima, energi og miljø hos Dansk Erhverv, til EnergiWatch.

Spekulationen foregik gennem selskabet Dansk Kraftvarme Kapacitet (DKVK), der er stiftet af brancheorganisationerne Dansk Fjernvarme og Foreningen Danske Kraftvarmeværker (i dag Decentral Energi).

Blandt de fjernvarmeselskaber, der deltog i setuppet, undrer man sig over, hvorfor brancheorganisationerne præsenterede deres medlemmer for et produkt, der kunne få så fatale konsekvenser, som det endte med at få.

- Det hele har været inde over Dansk Fjernvarme, som har sagt god for det. Vi har slet ikke kompetencer til at gennemskue sådan noget. Derfor læner vi jo os op ad nogen, der udgiver sig for at være professionelle, siger Erhard Juul, formand for Oksbøl Varmeværk i Sydvestjylland, der har tabt ca. 10 mio. kr. på spekulationen.

I løbet af anden halvdel af 2021 eksploderede el- og gaspriserne, og det fik store konsekvenser for en række kraftvarmeværker, der omkring årsskiftet 2020/21 havde indgået aftaler gennem DKVK med det norske statsejede elselskab Statkraft.

Værkerne – der havde forpligtet sig til at kompensere Statkraft for hver time, elpriserne lå over 400 kr. pr. MWh – kunne se forfærdet til, mens den gennemsnitlige månedspris på el steg til 1400 kr. pr. MWh i slutningen af året. Som følge heraf meddelte de involverede værker, at man ikke var i stand til at honorere sine aftaler over for DKVK, der umiddelbart herefter gik konkurs.

Kuratellet i DKVK rejste efterfølgende et krav mod de involverede kraftvarmeværker på ca. 160 mio. kr. Sagen blev forligt i efteråret 2022, hvor syv jyske fjernvarmeselskaber indvilligede i at betale over 100 mio. kr. Et tab, der ifølge Kim Behnke fra Dansk Fjernvarme udelukkende kan tilskrives en ”absurd udvikling” på energiområdet.

- Hverken køber eller sælger havde gjort sig nogen som helst forestillinger om, at elmarkedet skulle udvikle sig så dramatisk nogle kvartaler senere, siger Kim Behnke til EnergiWatch.

Det kan måske være anledning til lidt selvrefleksion, omkring hvorvidt produktet var en god idé?

- Jamen, produktet var en god idé. Men det var et produkt, der ikke kunne fungere, hvis elprisen konstant var høj. Så fungerede produktet ikke. Og så blev det stoppet, siger Kim Behnke.

*****

Fredericia Dagblad:
Næsten 900 husejere i det nordlige Kolding har sagt ja til at få fjernvarme for 100.000 kroner

Anlægsudgifterne til store fjernvarmeprojekter er steget betydeligt de seneste to år, og det kan få indflydelse på Trefor Varmes planlagte projekt i Almind, Viuf og Vester Nebel, hvor 900 husejere ellers har meldt sig til fjernvarmen, fremgår det af Fredericia Dagblad.

- Udfordringen er, hvad entreprenørerne forlanger i pris for anlægsarbejdet. Vi har beregnet, at der skal investeres 350-400 millioner kroner for at få ført fjernvarmen fra Koldings industriområde og ud i boligområderne. Det er dyrt, men der er også langt derud. Alene ledningsanlægget koster over 200.000 kroner pr. kunde, siger varmeforsyningschef hos Trefor, Helge S.Hansen, der oplyser, at Trefor Varme er ved at hente priser hjem lige nu.

Han fortæller avisen, at hans mavefornemmelse siger ham, at projektet bliver dyrere end beregnet, fordi prisudviklingen går opad. Det skyldes bl.a., at smede er en mangelvare, og det er med til trække prisen i den forkerte retning for de potentielle fjernvarmebrugere.

- Vi er nødt til at afvente, at vi har priserne hjemme i slutningen af februar. Så ved vi, hvor vi er henne. Jeg tror da, at vi får tingene til at hænge sammen, men prisniveauet peger i retning af, at det bliver noget dyrere, end vi har regnet med, og det kan i værste fald gå hen og blive så dyrt, at det ikke er samfundsøkonomisk forsvarligt at gennemføre det. Det gælder, hvis det for eksempel er samfundsmæssigt billigere med individuelle pillefyr. Så må vi ikke gennemføre projektet, siger Helge S. Hansen.

*****

SN.dk:
Lavere naturgaspriser giver billigere fjernvarme

Borgerne i Jyderup kan se frem til, at prisen på fjernvarme bliver sænket. Forklaringen er, skriver SN.dk, at prisen på naturgas er faldende, og det slår nu igennem på fjernvarmeprisen fra Fors.

Hvor meget, prisen på fjernvarme falder, er endnu ikke endeligt beregnet, men Fors A/S forventer at have den nøjagtige pris i løbet af de kommende par uger. Herefter vil det blive meldt ud til kunderne.

- Det er en rigtig god nyhed, som vi nu kan overbringe til vores kunder i Jyderup. Vi ved, at nogle står i en svær situation på grund af de stigende energipriser, og vi har tidligere lovet at justere vores priser, når prisen på naturgas faldt. Derfor sænker vi også vores pris, udtaler kundedirektør i Fors A/S Rikke Saltoft i en pressemeddelelse.