22. sep 2022 Presseklip

Fyrer for gråspurvene: Nu vil EU tvinge nye datacentre til at levere fjernvarme

LÆS I DAG: Fjernvarme Fyn forlænger brugen af kul for at undgå prisstigninger. Salg udskyder lukning af kraftvarmeværk med flere år. Fjernvarmeværk hæver prisen med 220 procent. Energipriserne brager op - nu sætter Ørsted ord på kontroversielt forslag. Dybe panderynker over manglende tilslutning til fjernvarme.

DR.dk:
Fyrer for gråspurvene: Nu vil EU tvinge nye datacentre til at levere fjernvarme

I Danmark er det blot fire ud af 54 datacentre, der omsætter deres overskudsvarme til fjernvarme, skriver DR.dk, der har kontaktet i alt 54 datacentre for at spørge til brugen af overskudsvarme. Men det kan snart ændre sig, hvis EU godkender det direktiv, som Parlamentet har godkendt. Det vil tvinge datacentre til at koble sig på fjernvarmen og levere overskudsvarme.

Ifølge DR.dk er der forskellige grunde til, at størstedelen ikke genanvender overskudsvarmen som fjernvarme. Nogle venter på, at fjernvarmeselskaber bliver parate til at modtage overskudsvarmen. Hos andre centre mener de, at det simpelthen ikke er rentabelt – enten for dem selv eller for fjernvarmeselskabet.

Det er beklageligt, men ikke overraskende, mener Jesper Koch, der er analysechef hos Dansk Fjernvarme:

- Nogle steder har historien været den, at man har placeret datacentre lidt langt fra fjernvarmen. Og der skal ikke meget til, før det bliver meget dyrt at trække store fjernvarmerør. Det er noget dyrere at lægge fjernvarmerør end at lave kabler, siger han til DR.dk.

Han opfordrer derfor netop fremtidens datacentre om at placere sig tæt ved fjernvarmecentralerne.

På Christiansborg ønsker flere partier, at der bliver stillet krav, så fremtidige datacentre kobles på fjernvarmenettet herhjemme. Rasmus Helveg Petersen, der er klimaordfører for Radikale Venstre og formand for Folketingets klimaudvalg, mener blandt andet, at det er en god idé.

- Jeg er glad for, at der er nogle, som har koblet sig til fjernvarme. Og jeg kan faktisk ikke forstå, hvorfor resten ikke har gjort det. Det er spild af god energi, siger han.

- Jeg vil gerne prøve med lovgivning og sikre mig, at vi lægger fremtidige store strømforbrug, sådan så vi altid kan bruge overskudsvarme, fortsætter Rasmus Helveg Petersen, der dog ikke kommer med noget konkret forslag.

*****

TV 2 Fyn:
Fjernvarme Fyn forlænger brugen af kul for at undgå prisstigninger

Fjernvarme Fyn skulle efter planen have sagt farvel til kul i løbet af 2022, men på grund af krigen i Ukraine blev kulstoppet i første omgang udskudt med tre måneder. Onsdag besluttede et enigt Økonomiudvalg i Odense Kommune, at udfasningen af kul bliver udskudt til foråret 2024.

Dermed sikrer Fjernvarme Fyn, at de både kan holde priserne nede, og at de ikke gør sig afhængige af den dyre russiske gas. Og dermed er også forsyningssikkerheden sikret i 2023, fremgår det af TV 2 Fyn.

- Vi skal undgå dyr gas fra Rusland, og vi har derfor besluttet at udsætte kulstoppet til foråret 2024 og dermed indkøbe mere kul. Samtidig har Fjernvarme Fyn accepteret at holde fjernvarmeprisen i ro, siger Peter Rahbæk Juel, der er borgmester i Odense Kommune.

Han understreger, at han føler sig tryg ved beslutningen - og at han er glad på forbrugernes vegne. På blot to år er gaspriserne steget med omkring 1.000 procent, så det havde været dyrt at gøre sig afhængig af gas på nuværende tidspunkt.

- Det ville have været voldsomt meget dyrere for forbrugerne, hvis vi havde holdt fast i den oprindelige plan. Vi snakker prisstigninger i mangefold. Og udover at det havde været en meget dyr løsning, så havde vi været afhængig af Rusland, og det ønsker vi ikke, siger Peter Rahbæk Juel.

Beslutningen betyder, at der vil blive udledt cirka 166.000 ton ekstra CO2 - plus de 100.000 ekstra ton CO2 fra den første udskydelse. Det udsatte kulstop får ingen betydning for Odense Kommunes ambitioner om at blive klimaneutral i 2030.

*****

Fyens Stiftstidende:
Salg udskyder lukning af kraftvarmeværk med flere år

Det er netop besluttet, at Svendborg Kraftvarmeværk skal overtages af Svendborg Fjernvarme. Og det er en beslutning, som ifølge Fyens Stiftstidende glæder formanden for Svendborg Fjernvarme, Niels Haastrup, fordi det sikrer den fortsatte drift.

- Det giver os dybest set mulighed for at sikre noget forsyningssikkerhed og stabilitet til nogle omkostningseffektive priser. Det er simpelthen nødvendigt for os at have en stabil varmeforsyning, hvis vi overhovedet skal begynde at overveje, om der også er grundlag for at finde flere fjernvarmeforbrugere i Svendborg, siger han til Fyens Stiftstidende.

Han understreger dog, at en forlængelse af driften af det affaldsfyrede kraftvarmeværk er ”absolut afhængig af, at vi kan nå frem til en aftale om overtagelse, og der er vi ikke helt endnu”.

For Svendborg Fjernvarmes kunder kommer en overtagelse ikke til at kunne mærkes, lyder bestyrelsesformandens forsigtige vurdering - i hvert fald ikke på samme måde som hvis overtagelsen ikke var rykket et skridt nærmere som det skete tirsdag aften.

- Det kommer forhåbentlig til at betyde, at vi kan blive ved med at lave varme til rimelig overkommelige priser, og at vi beskytter andelshaverne bare lidt i mod nogle af de her voldsomme prisstigninger, som gaskunderne har oplevet. Jeg kan ikke love, det hverken stiger eller bliver billigere - det ville være utidigt af mig. Men vi kan prøve at holde omkostningsniveaeuet på et sted, hvor varmeprisen ikke stikker fuldstændig af, siger Niels Haastrup.

*****

TV 2 Nyhederne:
Fjernvarmeværk hæver prisen med 220 procent

Nykøbing Mors Fjernvarmeværk melder nu ud om en prisstigning fra den 1. januar på 220 procent. Prisen stiger fra 625 kroner pr. kWh til omkring 2.000 kroner pr. kWh, fremgår det af TV 2 Nyhederne. Forklaringen er ifølge formanden de høje energipriser.

- Det er irriterende, men det er nødvendigt, når priserne stiger så gevaldigt, siger formanden for Nykøbing Mors Fjernvarmeværk, Ole Møller Knudsen.

Fjernvarmeværket anvender i dag 50 procent naturgas, 35 procent el og 15 procent solenergi i produktionen, skriver TV 2 Nyhederne.

Og spørger man Dansk Fjernvarme, der er brancheorganisation for de knap 400 fjernvarmeselskaber i Danmark, vil der da også være store forskelle i danskernes fjernvarmeregninger den kommende tid.

- Vi ser lige nu fjernvarmeselskaber, der er i gang med at lægge deres budgetter og danner sig et overblik over fjernvarmeproduktionen for det nye år. Og de kigger ind i - ligesom vi alle gør - at prisen på især el og gas er steget kraftigt. Dermed vil der være forbrugere, der bliver ramt af prisstigninger på deres fjernvarme. For langt de fleste vil det dreje sig om en mindre prisstigning, men for nogle få vil prisudviklingen kunne mærkes markant, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, til TV 2.

*****

Euro Investor:
Energipriserne brager op - nu sætter Ørsted ord på kontroversielt forslag

Ørsted bakker op om EU-Kommissionens forslag om en ekstraordinær beskatning af selskaber, der har tjent usædvanligt mange penge på baggrund af de høje energipriser - en såkaldt windfall tax. Det skriver mediet Euro Investor.

- Vi mener, at selskaber, der har fået en uventet høj indtjening fra de høje energipriser, skal bidrage finansielt ved at returnere noget af den profit til forbrugerne. Taget de ekstraordinære omstændigheder i betragtning virker det retfærdigt og bør blive implementeret som en del af en kortsigtet løsning på energikrisen, skriver Ørsted på sin egen hjemmeside.

Den del af Ørsteds forretning, der driver kraftvarmeværker, har oplevet en højere end ventet indtjening end normalt, da de nu producerer mere energi end tidligere på grund af større efterspørgsel på energi fra andre kilder en gas, oplyser Ørsted.

- Vores kraftvarmeværker producerer også fjernvarme, og vi er i dialog med fjernvarmekunder om, hvordan vi kan hjælpe med at holde prisstigningerne på fjernvarme til et minimum trods de ekstreme prisstigninger, skriver Ørsted.

*****

Uge-Bladet Skanderborg:
Dybe panderynker over manglende tilslutning til fjernvarme

Der er bekymring at spore hos en af initiativtagerne til at skaffe fjernvarme til Skovby mellem Aarhus og Skanderborg. Det skorter nemlig opbakning til fjernvarmeprojektet, hvor Kredsløb i Aarhus skal levere varme til byen, skriver Uge-Bladet Skanderborg.

- Det vækker helt klart bekymring, at der ikke er flere tilslutninger på nuværende tidspunkt. Vi havde helt klart forventet, det ville gå meget hurtigere og at der ville være mere ro på omkring tilslutningen, siger Ole Juhl, der er inititivtager til borgergruppen Skovby Fjernvarme.

Der skal være tilslutning fra 70 procent af borgerne, og det er man fortsat et stykke fra at nå. Ole Juhl frygter, at fjernvarmeprojektet med Kredsløb ender i mølposen, og at det er en enestående chance, der er ved at glippe, for de hårdt trængte naturgasbrugere.

- Det er nu, vi har chancen. Det er første gang siden 1995, vi har haft den chance. Vi har spurgt både Galten Varmeværk og Skanderborg-Hørning Fjernvarme. Begge har takket nej, fordi det ville blive alt for dyrt. Kredsløb har regnet på det, og er villige til at sætte gang i projektet, men det tilbud forsvinder 1. november, hvis der ikke er stor nok tilslutning. Måske får vi aldrig muligheden igen, siger han.

Borgergruppen Skovby Fjernvarme har inviteret alle interessere til endnu et borgermøde søndag 2. oktober kl. 16 på Skovbyskolen. Med til mødet er blandt andet lokale ejendomsmæglere, eksterne konsulenter, repræsentanter fra Kredsløb samt lokale banker, der rådgiver omkring finansieringen af fjernvarme.