05. aug 2022 Presseklip

Biogasanlæg slipper tonsvis af indfanget CO2 ud i det fri

LÆS I DAG: Forsker kritiserer kommunikation om gas-situationen. Danskere på boligjagt: Energiforbrug er snart lige så vigtigt som pris og beliggenhed. Tusindvis rammes: Energiselskab hæver priserne, selvom kunderne har fastprisaftaler. FN's generalsekretær langer ud efter de fossile energiselskabers »groteske grådighed«.

Ing.dk:
Biogasanlæg slipper tonsvis af indfanget CO2 ud i det fri

Over en halv million ton CO2 fjernes årligt fra biogas, der opgraderes til naturgaskvalitet. Det bliver sluppet direkte ud i atmosfæren i stedet for at blive lagret eller blive anvendt på anden vis, skriver Ing.dk, der har regnet på tal fra Energistyrelsen.

Mere præcist er der tale om op mod 675.000 ton CO2, eller hvad der svarer til den årlige udledning fra godt 40.000 danskere, der i 2021 blev sendt ud i atmosfæren. I stedet kunne de mange ton CO2 gemmes i undergrunden eller ved hjælp af grøn brint opgraderes på såkaldte PtX-anlæg.

Den store udfordring er, hvor den indfangne CO2 i givet fald skulle fragtes til et lager eller PtX-anlæg, og for såvel lagring som PtX er markedet nærmest ikke eksisterende.

- Der mangler en værdikæde helt fra fangst til lagring eller brug af CO2 fra biogasopgradering, siger Klimarådets formand, Peter Møllgaard, og suppleres af klimaanalytiker Tobias Johan Sørensen fra den grønne tænketank Concito:

- Fangsten er ikke det komplicerede. Det er at sikre transport og modning af lagring.

Og alt peger i retning af et behov for CO2-fangst, hvis klodens klima skal holdes bare i nærheden af Paris-­aftalens mål, og med en samlet pris på lidt under 500 kroner per ton fanget, fragtet og lagret CO2, udgør biogas-CO2’en ifølge Klimarådet et af de allerbilligste potentialer for såkaldt CCS (Carbon Capture and Storage).

På den vis er der ifølge Tobias Johan Sørensen fra Concito grundlag for CCS med meget begrænset støtte. Men det kræver, at der sættes gang i etableringen af den billigst mulige infrastruktur, og det snarest:

- Staten bør gå ind med enten Evida eller Energinet og sikre, at projekter til både rørføring og lagring er på tegnebrættet, siger han.

*****

DR.dk:
Forsker kritiserer kommunikation om gas-situationen

Hovedbudskabet fra myndighederne har været, at de danske gaslagre er fyldte, så ingen danskere skal frygte for, at de kommer til at fryse i den kommende vinter. Men seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Trine Villumsen Berling mener, at kommunikationen ikke bærer nok præg af den alvorlige situation, vi står i.

- Jeg synes efterhånden, vi skylder danskerne at sige med ret store bogstaver, at det her er alvorligt, siger hun til DR.dk.

Hun mener, at Energistyrelsen for eksempel kan begynde at melde nogle konkrete tiltag ud til husstandene. Det kan være at husstandsomdele vejledninger om, hvordan man skal forholde sig i krisesituationer, foreslår hun.

- Hvad er det, vi skal gøre, for at vi hver især kan spare på gassen, inden det går galt, siger Trine Villumsen Berling og nævner, at man tidligere har gjort noget lignende i Sverige og Norge - det var dog ikke møntet på gasområdet.

Hos Energistyrelsen kan man dog ikke genkende den kritik, der går på, at man ikke skulle være god nok til at kommunikere, at gassituationen er alvorlig.

- Jeg synes faktisk, vi gør rigtig meget ud af at kommunikere, siger Kristoffer Böttzauw, der er direktør i Energistyrelsen.

- Vi har blandt andet sendt den her meddelelse ud (”Early Warning”, red.), og så har vi igangsat en meget stor kampagne over for alle danskere, hvor det handler om at spare på energien, ikke mindst gassen.

*****

Klimamonitor:
Danskere på boligjagt: Energiforbrug er snart lige så vigtigt som pris og beliggenhed

En ny undersøgelse indikerer ifølge Klimamonitor, at muligheden for energibesparelser blevet en væsentlig faktor på boligmarkedet. Det er RealMæglerne, der har fundet frem til, at 63,3 procent af boligejerne nu svarer, at muligheden for at opnå energibesparelser er en faktor, de vil lægge vægt på i valget af deres næste bolig.

- Beliggenhed og pris er stadig de vigtigste faktorer i bolighandler, men spørgsmål om energi og klima kommer buldrende som et godstog bagfra. Ikke mindst på grund af de stigende energipriser som følge af, hvad der sker i verden lige nu, siger Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne, i en pressemeddelelse.

I undersøgelsen, som er gennemført hos Voxmeter, er 63,3 procent af respondenterne helt eller delvist enige i, at muligheden for at opnå energibesparelser er afgørende i valget af deres næste bolig.

- Det er ikke overraskende, at privatøkonomi er en afgørende faktor for at tilvælge de klimavenlige energiløsninger i boligen. Lige nu er vi i en situation, hvor energipriserne er skyhøje, herunder især på gas, der stadig er en udbredt varmekilde i mange boliger, og derfor kan de klimavenlige løsninger hurtigere tjene sig selv hjem, lyder det fra Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne.

*****

Berlingske:
Tusindvis rammes: Energiselskab hæver priserne, selvom kunderne har fastprisaftaler

Energiselskabet SK Energi har besluttet at hæve priserne for el- og gaskunderne, selvom kunderne har en fastprisaftale. Og det vækker stor vrede hos kunderne, fremgår det af Berlingske, der fortæller, at det drejer sig om cirka 3.000 kunder.

Prisen vil stige om tre måneder, har kunderne fået besked om, og selskabet henviser til, at årsagen skal findes i krigen i Ukraine og de stigende gaspriser, der ifølge selskabet er seksdoblet i løbet af et år.

I kommentarfeltet under en artikel om sagen hos DR er der vrede brugere, der bruger ord »svineri«, »uden moral« og »dybt useriøst«.

Hos SK Energi forstår man godt vreden.

- Det kan jeg godt forstå, men vi står i noget, der ligner en force majeure-situation i hele Europa. Vi er i en energikrise, der ligner den i 70erne,siger Henrik Birch, direktør i selskabet.

*****

Information:
FN's generalsekretær langer ud efter de fossile energiselskabers »groteske grådighed«

I en bemærkelsesværdig konfrontatorisk tale opfordrer FN's generalsekretær, António Guterres, verdens lande til at beskatte de store, fossile energiselskabers »umoralske« profit. Deres »groteske grådighed straffer verdens mest sårbare og smadrer planeten«, er han citeret for at sige onsdag i denne uge.

Information skriver, at krigen og krisen har været en exceptionelt god forretning i den fossile industri. Amerikanske ExxonMobils overskud for første halvdel af 2022 er svimlende 170 milliarder kroner, Shell har tjent 150 milliarder kroner, Totals profit er 137 milliarder, og sådan fortsætter listen.

Allerede i juni beklagede USA's præsident, Joe Biden, sig over, at ExxonMobil har »tjent flere penge end Gud i år«, og onsdag udtalte FN's generalsekretær, António Guterres, altså, at »det er umoralsk for olie- og gasselskaber at indkassere rekordhøje overskud på ryggen af en energikrise, der rammer de fattigste mennesker«.

Direkte adspurgt om kontrasten mellem energigiganternes profit og almindelige menneskers problemer svarede Shells øverste chef, Ben van Beurden, for nylig, at virksomheder som Shell ikke kan »udføre mirakler« for at øge udbuddet og sænke energipriserne.

»Det er, som det er,« konstaterede han.