01. aug 2022 Presseklip

Pulje på mere end en kvart milliard skulle sikre, at Danmark blev fri af russisk gas. Men nu er den tom

LÆS I DAG: Fjernvarmeværker er glade for EU-aftale om gasreduktion. Ikke helt gasfri fjernvarme denne sommer. Russisk melding sætter sig - gaspris på vej mod sit højeste niveau.

Politiken:
Pulje på mere end en kvart milliard skulle sikre, at Danmark blev fri af russisk gas. Men nu er den tom

Brancheorganisationen Dansk Fjernvarme og flere fjernvarmeselskaber er bekymrede, fordi en usikker økonomi gør det svært at planlægge og få godkendt nye projekter. Fjernvarmepuljen, som selskaberne kan søge tilskud fra, er tilmed løbet tør for penge resten af året, og det kan forsinke udvidelsen af fjernvarmenettet.

Politiken kan fortælle, at der allerede er søgt om 274 millioner kroner fra puljen, der for i år er på 264,9 millioner kroner. Der er altså ikke penge nok til alle projekterne, og i årets resterende fem måneder er der ikke flere penge til kommende projekter.

Chefkonsulent i Dansk Fjernvarme Nicolai Kipp siger, at udbygning af fjernvarme kræver store investeringer, og fjernvarmepuljen er med til at dæmpe den økonomiske risiko for selskaberne. Tilskuddet udgør omkring 20.000 kroner per tilsluttet husstand.

- Det koster mellem 100.000 og 200.000 kroner at tilslutte en ny fjernvarmekunde, så tilskuddet dækker på ingen måde alle udgifterne, men det er med til at afbøde stigende udgifter til materialer og arbejdskraft, siger han.

Det kan betyde, mener Nicolai Kipp, at nye, kommende projekter bliver udskudt. Den bekymring deler bestyrelsesformand i Greve Fjernvarme Sophus Vørsing:

- Vi skal søge om tilskud fra fjernvarmepuljen, når Greve Kommune forventer at komme med sin betingede godkendelse af vores projekt i august, men den nuværende pulje er tømt. Uden tilskud er konsekvensen, at fjernvarmen kommer senere ud til danskerne.

Kommunens godkendelse er betinget, fordi det er et krav, at projektet får tilskud fra fjernvarmepuljen.

- Ligesom mange andre kommer vi til at sidde og vente på, at der kommer en ny pulje. Det kan vi godt undre os over, når vi har fået at vide, at vi har travlt, siger han.

*****

Nordjyske:
Fjernvarmeværker er glade for EU-aftale om gasreduktion

Prisen på naturgas er igen steget voldsomt og er nu rundet 16 kr. for en kubikmeter. Anledningen er at Rusland igen reducerer naturgasforsyningen til EU gennem Nord Stream 1, hvor leveringen er nede på 20 procent af den fulde kapacitet.

I den situation har EU og medlemslandene aftalt, at man vil reducere gasforbruget med mindst 15 procent over den kommende vinter.

Dagens aftale er derfor godt nyt for de danske boligejere og industrien og for det fælles gasmarked i Europa mener Dansk Fjernvarme, der repræsenterer 370 fjernvarmeselskaber samt affaldsenergiselskaber og kraftvarmeværker.

- Medlemslandenes penge skal investeres i fremtiden og ikke i at opretholde et usundt gasforbrug. Det er realistisk at blive uafhængig af naturgas, særligt i Danmark, hvis vi øger investeringerne i andre grønne energiteknologier som f. eks. fjernvarme og Power to X anlæg med produktion af nye grønne brændsler, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

*****

Midtjyllands Avis:
Ikke helt gasfri fjernvarme denne sommer

Silkeborg Forsyning kan hver sommer glæde sig over det store solfangeranlæg, der næsten kan sikre alt varmen til kunderne. Men solens stråler har ikke været helt så gavmilde i år, fortæller fjernvarmechef Jens Østergaard Jørgensen til Midtjyllands Avis.

- Helt generelt må vi nok konstatere på nuværende tidspunkt, at det har været en knap så god sommer, vurderer Jens Østergaard Jørgensen.

I maj kunne solfangerne således dække cirka 50 procent af varmeforbruget. I juni var andelen af solvarme steget til 65 procent, mens niveauet for juli forventes at lande på omtrent 80 procent.

- Ifølge DMI har vi haft færre solskinstimer denne sommer. Og det kan vi naturligvis også aflæse direkte i produktionen af varme fra solfangere, uddyber Jens Østergaard Jørgensen.

I forhold til energikilden i august og september kan det være svært at forudse.

- August kan vejrmæssigt byde på lidt af hvert, siger Jens Østergaard Jørgensen.

*****

DR.dk:
Russisk melding sætter sig - gaspris på vej mod sit højeste niveau

Det russiske statsejede selskab Gazprom har reduceret gasforsyningen til Europa med 20 procent, og det ses nu på prisen, skriver DR.dk. For i de seneste dage er prisen på gas kun gået en vej, og det er opad - ligesom vi har set det tidligere på året.

Siden den 13. juli har prisen ellers været på retræte og var nede at vende 155 euro per megawatt-time på det europæiske marked. Én megawatt gas svarer næsten til 95 kubikmeter.

Men nu har det billede vendt sig, og prisen er igen over 200 euro, hvilket den ikke har været siden marts, hvor den var på sit højeste niveau. Her lå prisen på 227 euro.

Og det skyldes en ting, vurderer Kristian Rune Poulsen, der er energianalytiker hos Green Power Denmark.

- Vi ser de her meget høje gaspriser endnu en gang, fordi russerne ikke bare truer med at lukke gassen, men også skruer ned. De havde allerede skruet noget ned før, men nu har det fået et ekstra nøk.

- Der er simpelthen mindre gas til rådighed ude på markedet. Det er de samme folk, der kæmper om gassen, men nu er der mindre, og det får prisen til at skyde i vejret, siger Kristian Rune Poulsen.

Han tror dog ikke, at prisen når at komme op på det niveau, vi så tilbage i marts.

- Det, vi så i marts, var meget drevet af frygten for, at gassen blev lukket. Vi ser nu, at der bliver skruet ned for gassen, og mange har måske vænnet sig til gaskrigen, men denne gang er det mere substantielt, da der simpelthen er mindre gas nu end i marts.