21. jun 2022 Presseklip

Energistyrelsen erklærer ”Early Warning”

LÆS I DAG: Hillerød Forsyning: Prischok til fjernvarmekunder. Graveskader på gasledninger sætter kedelig rekord. Politikere vil have CO2-krav ind i vindmølleudbud: Vi kan ikke nøjes med pris. Radikale vil sløjfe omstridt rabat i CO2-afgift senest i 2030. Interessen er stor, selvom prisen kan ramme 150.000 kr.

ENS.dk; pressemeddelelse:
Energistyrelsen erklærer ”Early Warning”

Energistyrelsen erklærer Early Warning på grund af usikkerhed om gasleverancer fra Rusland. Tyskland vurderer, at der ikke er nogen teknisk begrundelse for den seneste reduktion, og at det derfor er et politisk træk fra Rusland. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Energistyrelsen.

- Det er en alvorlig situation, vi står i, og den er blevet forværret med de reducerede leverancer fra Rusland til det europæiske gasmarked. Derfor erklærer vi nu sammen med andre EU-lande Early Warning for at vise rettidig omhu, udtaler vicedirektør i Energistyrelsen, Martin Hansen.

Han understreger, at Danmark fortsat modtager gas, og at styrelsen har planer til at sikre forbrugerne.

- Vi står heldigvis robust i Danmark, fordi vi har meget grøn energi, siger Martin Hansen.

De danske gaslagre er lige nu ca. 75 procent fyldte, og de seneste dage er der fortsat fyldt gas på. Den fælles EU-målsætning er, at lagrene skal være fyldt 80 procent den 1. november 2022.

Læs også ”Energistyrelsen går et niveau op i gas-beredskab”.

Læs også ”Professor: Hele Europas forsyningssikkerhed er i fare”.

*****

SN.dk:
Hillerød Forsyning: Prischok til fjernvarmekunder

Fjernvarmekunderne i Hillerød kommer nu også til at mærke de stigende priser på energi, der ellers mest har ramt gaskunder. Rekordhøje, internationale priser på naturgas og biomasse tvinger nemlig Hillerød Forsyning til at varsle en stor prisstigning på fjernvarmen pr. 1. oktober, oplyser Hillerød Forsyning i en pressemeddelelse.

På et bestyrelsesmøde mandag blev det ifølge SN.dk besluttet at hæve prisen pr. MWh med 68 procent. I kroner og øre er det en stigning fra 661,50 kr. til 1.112,50 kr. inkl. moms. Takststigningen træder i kraft pr. 1. oktober 2022 og gælder resten af året og frem til næste takstændring.

- Da vores fjernvarme bliver produceret af cirka to tredjedele biomasse og én tredjedel gas, kan vi se, at vi nu er nødt til at varsle højere fjernvarmepriser. Gør vi ikke det nu, kommer vi ud af året med et stort underskud, og det må vi simpelthen ikke ifølge varmeforsyningsloven. Derfor er denne prisstigning et udtryk for rettidig omhu, siger Tue Tortzen, formand for Hillerød Forsyning.

Prisstigningen betyder, at fjernvarmeforbrugerne i alt vil opleve en 17 procent stigning i varmeprisen for hele 2022.

*****

Energy Supply:
Graveskader på gasledninger sætter kedelig rekord

Hver dag året rundt bliver gasledninger beskadiget, fordi de bliver ramt under gravearbejde, og problemet er stigende. Sidste år blev statens gasdistributionsselskab Evida kaldt ud til 550 graveskader på de rør, som transporterer gas til forbrugerne, fremgår det af Energy Supply.

Tendensen ser desværre ud til at fortsætte i 2022. Til og med den 22. maj har Evida allerede været kaldt ud til 247 graveskader. Dermed ser antallet af graveskader ikke ud til at gå ned, tværtimod. På en enkelt dag i marts blev der sat en anden trist rekord med hele ni graveskader på samme dag.

- Det er dyrt, det er potentielt farligt - og det kan undgås, hvis man søger ledningsoplysninger og går lidt forsigtigt frem, når man graver, siger Søren Hylleberg Sørensen, driftsdirektør i Evida, om de mange graveskader og fortsætter:

- Som en del af Danmarks kritiske infrastruktur har vi i Evida særlige forpligtelser til at sikre, at gasforsyningen hele tiden er intakt, så forbrugerne altid har gas til rådighed, ligesom vi er optagede af at undgå ulykker med gas og udslip af metan. Det er frustrerende for forbrugerne, når skaderne sker, og gassen bliver afbrudt, og det er dyrt for Evida og for skadevolderen at udbedre skaderne.

På den baggrund har Evida iværksat en kampagne, der har fokus på vigtigheden af at søge ledningsoplysninger, før man graver. Antallet af ledningsforespørgsler er steget fra 2019 til 2021, men det har altså desværre ikke ført til færre overgravninger, skriver Evida på sin hjemmeside.

Læs også ”Graveskader på gasledninger sætter kedelig rekord”.

*****

Energy Supply:
Politikere vil have CO2-krav ind i vindmølleudbud: Vi kan ikke nøjes med pris

Når danske vindmøllefelter bliver udbudt i fremtiden skal de indeholde krav til mængden af CO2-udslip ved produktion og opstilling af vindmøllerne. Det er et forslag som både Venstre og SF bakker op om, skriver Energy Supply.

- Fra Venstres side er vi meget opmærksomme på, at vi ikke kan nøjes med pris som udbudskriterie i de her vindmølleudbud. Vi er nødt til at udvide vores udbudskrav og stille krav om en livstidscyklusanalyse på miljø og klima, siger Venstres ordfører for energi- og forsyning, Carsten Kissmeyer til Jern & Maskinindustrien.

Samme melding lyder fra SF.

- SF bakker op om et udbud, der ikke alene baseres på pris. Vi vægter også innovative løsninger, CO2 aftryk, miljø samt arbejdsmæssige vilkår i produktionen, siger Karsten Filsø, som er SF's energi- og forsyningsordfører.

De politiske udmeldinger kommer i kølvandet på, at flere underleverandører i vindmølleindustrien oplever, at de aktuelt mister eller får annulleret produktionsordrer, som kineserne i stedet løber med.

Hvis der stilles skærpede grønne og sikkerhedspolitiske krav til fremtidens danske udbud af vindmøller, vil det sandsynligvis blive sværere for kinesere at vinde de danske ordrer.

*****

Klimamonitor:
Radikale vil sløjfe omstridt rabat i CO2-afgift senest i 2030

Regeringen lægger fortsat op til en rabat på CO2-afgiften – fx til Aalborg Portland – men hvis det sker, så bliver det med et krav om, at rabatten bliver sløjfet senest i 2030. Det lægger både Radikale og Enhedslisten op til, skriver Klimamonitor.

- Tilgangen skal skærpes, være mere ambitiøs og mere forpligtende. Jeg kan godt forstå efterspørgslen efter, at vi skal have en ensartet afgift for alle. Der er ikke nogen, som skal slippe, siger De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen til Berlingske.

Forslaget møder opbakning fra politisk ordfører i Enhedslisten, Mai Villadsen. Men hun ser gerne, at rabatterne forsvinder endnu hurtigere, siger hun til Berlingske.

Socialdemokratiets og SF’s finansordførere opfordrer over for Berlingske begge til at holde diskussionen i forhandlingslokalet.

*****

Folkebladet Lemvig:
Interessen er stor, selvom prisen kan ramme 150.000 kr.

Der er nu nedsat en arbejdsgruppe, der skal finde den bedste varmeløsning for borgerne i Asp og Linde sydvest for Struer. Her og nu peger meget i retning af, at det bliver en samlet løsning for fjernvarme, som Struer Energi kommer til at levere, fremgår det af Folkebladet Lemvig, der også angiver, at løsningsforslaget formentlig er klar til august eller september.

Det er opsummeringen på et informationsmøde, hvor bl.a. Struer Energi fortalte om mulighederne for at få fjernvarme til de to mindre byer. Interessen var stor på mødet – der skal være en tilslutning på 85 procent - men prisen kan blive afgørende, siger byrådsmedlem i Struer og medlem af regionsrådet i Midtjylland, Steen Jakobsen, der var en af initiativtagerne til mødet.

Prisen, som Steen Jakobsen nævner, kan blive mellem 125-150.000 kroner. Det bliver prisen blandt andet, fordi der skal et lokalt fjernvarmeanlæg op. Det er en høj pris ifølge Steen Jakobsen, men det er også nødvendigt, at der kommer en ny mulighed for opvarmning af boligen.

- Gasprisen er eksploderet, og det er ikke særlig attraktivt at skulle købe en bolig med et gasfyr. Hvis man skal sælge sin bolig på et tidspunkt, så bliver det sværere, når der er et gasfyr, siger han.

Hos Struer Energi ved de også godt, at der er tale om mange penge.

-Vi er forsigtige optimister, selvom det er lidt dyrt. Interessen er der, men der er mange praktiske ting forbundet med projektet, og borgerne skal kunne se, at der er en fidus med det, siger Claus Mogensen, direktør hos Struer Energi.