17. maj 2022 Presseklip

Varmeværker hamstrer flis

LÆS I DAG: Lokalsamfund har forelsket sig i termonet. Oliekedler er taget i brug hos Ørsted. Professor: Affalds­sektoren skal være den stabile backup til Power to X. Ellemann og Pape vil øge klimafond med milliarder. Der er penge at spare på fjernvarmeanlægget.

Frederiksborg Amts Avis:
Varmeværker hamstrer flis

Flere danske varmeværker er i gang med at bygge deres lagre af biomasse op, så de er klar med alternativ brændsel i tilfælde af en forsyningskrise, som følge af krigen i Ukraine. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Det vi ser lige her og nu, er en opbygning er lagrene til næste fyringssæson. Det er rettidig omhu, siger Kim Behnke, udviklingschef i Dansk Fjernvarme og repræsentant i Energistyrelsens beredskab.

I forvejen er forsyningerne af kul og olie fra Rusland omfattet af sanktioner, dertil kommer EU-landenes snak om at boykotte russisk gas, og den russiske præsident Putins trusler om at lukke for gashanen.

- Vi anbefaler vores medlemmer, at de har en beredskabsplan, hvor de har adgang til både en primær og sekundær brændsel. For kunderne forventer fjernvarme, og vi skulle gerne komme gennem næste vinter, uden folk kommer til at fryse, siger Kim Behnke.

*****

TV Syd:
Lokalsamfund har forelsket sig i termonet

Når fjernvarme ikke er en mulighed, skal termonet gøre det nemmere og grønne at opvarme huse. Det er den idé, som en gruppe borgere i Aarøsund arbejder med, efter at Haderslev Fjernvarme har slået fast, at det er for dyrt at anlægge fjernvarme i byen med 310 indbyggere.

- I og med vi alle har den samme problemstilling, så vil det være lettere og billigere at have én fælles løsning i stedet for 80 forskellige løsninger, siger Christian Debel Jacobsen, der er en af drivkræfterne bag projektet i Aarøsund, til TV Syd.

Modsat fjernvarme fungerer termonettet ikke ved, at man har dyre isolerede rør, der har til formål at holde på varmen fra energkilden og hen til huset. Derimod transporteres energien via en væske ved jordtemperatur til en varmepumpe, der giver det sidste nyk i forhold til varmen til for eksempel et varmt brusebad.

Forsker i termonet ved Syddansk Universitet Christian Veje tror på termonet som fremtidens løsning for dem, der ikke kan få fjernvarme.

- Du skal ikke have en grim og larmende udeenhed i form af en varmepumpe, du skal ikke grave din have op for at lave dit eget jordvarmeanlæg, men i stedet får du en central forsyning. Jeg synes, det er en rigtig fornuftig løsning, siger han.

En række syd- og sønderjyske politikere har set på termonet i Skjoldborg, og hvis man skal tro én af dem, så kommer det snart længere op i det politiske system.

- Som formand for landdistriktsudvalget er jeg jo optaget af, at man også uden for de største byer kan få en mulighed for at få en varmeforsyning, der båden er stabil, grøn og til at betale sig ud af. Derfor vil jeg tage det her op med den relevante minister, lyder det fra Karina Lorentzen fra SF.

*****

SN.dk:
Oliekedler er taget i brug hos Ørsted

Ørsted, der bl.a. driver Asnæsværket, har problemer med en næsten helt ny fliskedel. Det betyder, at Kalundborg Forsyning, der får en del af sin varme fra Asnæsværket, er nødt til at trække varme fra andre kilder de kommende dage.

- Vi er glade for, at vi er i maj. Og ikke i en iskold januar eller februar. Så havde vi nok været anderledes udfordrede, siger teamleder Charlotta Wærnstrøm til SN.dk, der fortæller, at Kalundborg Forsyning har meldt ud, at konsekvenserne kan strække sig til fredag 20. maj.

Konkret betyder, at noget af den varme, som kunderne får leveret, kommer fra fem forskellige midlertidige varmekilder – herunder også olie.

– De fleste af dem bruger olie. Det er vi jo ikke så glade for, men der er ikke nogen alternativer, siger Charlotte Wærnstrøm, som sammen med flere andre medarbejdere brugte storebededag på arbejdet med at tilvejebringe og starte de nye varmekilder.

*****

Energy Supply:
Professor: Affalds­sektoren skal være den stabile backup til Power to X

Brint er et af de store satsningsområder verden over, også for den danske regering, og her spiller produktionen via CO2-fangst og vindmøller en stor rolle. Men Henrik Wenzel, professor ved Institut for Grøn Teknologi ved Syddansk Universitet, tvivler ifølge Energy Supply på, at en privat affaldssektor vil have incitament til være backup til den vigtige PtX-produktion.

- PtX kommer til at træde i forgrunden når det gælder varmeproduktionen og fjernvarme vil træde i baggrunden. Men brintproduktionen er afhængig af vind og derfor er det vigtigt, at affaldssektoren kan levere en stabil backup. For eksempel om vinteren når det blæser mindre. Men det kræver en omstilling af sektoren, så den er mere sæsonbetinget og det kan jeg godt tvivle på vil ske, hvis den lægges i private hænder, siger Henrik Wenzel.

Selvom et bredt politisk flertal på Christiansborg sidste år indgik to aftaler om at støtte fangst, transport og lagring af CO2, mener Henrik Wenzel ikke, at regeringen har gjort sig klart, at man skal bruge forbrændingsanlæggene i den proces.

- Man har sagt, at 80 procent af affaldet skal ud af forbrændingen, men det tror jeg ikke er optimalt. Jeg tror mere, at det er 50 procent. For man forudsætter, at al det affald man får ud, kan genbruges, men det er ikke rigtig. Med tiden vil man for eksempel kunne få nye kedler i anlæggene, hvor man kan brænde affaldet i ren ilt, for så får man en næsten ren CO2. Og det er vigtigt, for i forvejen skal vi næsten fordoble vores vindmøllekraft, for at leve op til reduktionskravene, siger Henrik Wenzel.

*****

Klimamonitor:
Ellemann og Pape vil øge klimafond med milliarder

Venstre og Konservative er enige om at lave en klimafond på 12 milliarder, der skal gå til at få danske virksomheder og boliger igennem en grøn omstilling. Ifølge Klimamonitor skal finansieringen bl.a. komme fra at sløje seniorjobordningen.

Også en reform af jobcentrene, salg af CO2-kvoter og øget konkurrence i den offentlige sektor skal være med til at finansiere klimafonden. Det skal bl.a. sikre, at finansieringen ikke sker over skattebilletten, lyder det fra partilederne.

- Det er en rettesnor for os. Den grønne omstilling er en af de vigtigste opgaver, vi står over for. Men hvis det bliver vanskeligere at drive virksomhed, risikerer det at køre i grøften. Det kan vi ikke være bekendt over for næste generation, siger Jakob Ellemann.

I Radikale Venstre, et af den røde regerings støttepartier, glæder det politisk ordfører Andreas Steenberg at høre udmeldingen fra de borgerlige partier.

- Vi vil gerne gå længere med en grøn fond, men det er meget positivt, at der tegner sig et flertal for både en klimafond og en CO2-skat, siger Andreas Steenberg.

*****

SN.dk:
Der er penge at spare på fjernvarmeanlægget

Vi er så småt ved at være i sommermånederne, og det får Kalundborg Forsyning til at komme med et godt og besparende råd til sine kunder: Brug sommerluk-ventilen på anlægget derhjemme – så sparer I for alvor penge, skriver SN.dk.

Ifølge Anders Qvist fra Kalundborg forsyning er det ikke nok at dreje radiatorens termostat i bund eller slukke for cirkulationspumpen, hvis man vil spare penge på varmen. Det handler nemlig i stedet om at sikre, at temperaturen på returvandet kommer så langt ned som muligt, og derfor skal man lukke for sommerventilen og slukke for cirkulationspumpen.

- Vores kunder kan spare omkring 3-5 procent på den årlige varmeregning, og det svarer til omkring 800 kroner for en gennemsnitforbruger. Dertil kommer CO2-gevinsten, hvis fjernvarmen sættes på sommertid, og ventilen bruges, siger Anders Qvist.

Ifølge ham vil forsyningen også spare på driftsomkostninger, hvis fjernvarmekunderne bruger sommersluk-ventilen, for det varme returvand belaster unødigt, og det er rent spild og overflødigt.