14. jan 2022 Presseklip

Partier presser regeringen til at hjælpe med betaling af stigende varmeregninger

LÆS I DAG: Affaldsselskaber afventer milliardpulje inden afgørende CCS-beslutninger. 707 boliger tilbydes fjernvarme. Vilde gaspriser gør det nervepirrende at være fjernvarmechef. I Lystrup falder varmeprisen med 17 procent. Ellemann til Wammen: Indkald til forhandlinger om høje energipriser. Politiet efterforsker sag om data-tyveri hos Gudenådalens Energiselskab. 

Finans.dk:
Partier presser regeringen til at hjælpe med betaling af stigende varmeregninger

Regeringen er klar til at indlede forhandlinger om de høje energipriser. Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har indkaldt Folketingets partier til drøftelser om emnet på tirsdag i den kommende uge, lyder det i Finans.dk.

En række partier giver over for mediet udtryk for, at det også er på tide med forhandlinger, fordi der er behov for at give en hjælpende hånd.

- Vi skal hjælpe de steder, hvor det strammer mest på pengepungen, siger SF’s politiske ordfører, Signe Munk, der vil målrette hjælpen til lavindkomstgrupper i de områder, der enten har naturgas eller en stor andel gas i fjernvarmen, da det er her, at varmepriserne stiger mest.

Ifølge en opgørelse fra Fjernvarmeselskabernes brancheorganisation, Dansk Fjernvarme, har i alt 30 af landets 370 fjernvarmeselskaber varslet prisstigninger på mere end 20 pct. over for sine kunder. Den mest pebrede stigning kommer fra Gudenådalens Energiselskab, der med 2.900 kunder betragtes som et mindre selskab, hvor prisen for at opvarme et gennemsnitligt parcelhus bliver hævet med 186 pct. til 45.441 kr.

Ifølge Dansk Fjernvarme er der fem fjernvarmeselskaber, der for den kommende sæson har varslet prisstigninger på mere end 50 pct. Yderligere 25 har præsenteret deres kunder for prisstigninger på mellem 20 og 50 pct.

- Det er nogle voldsomme varmeprisstigninger. Vi mener, at det afsatte beløb på 100 mio. kr. på finanslovsaftalen skal sættes op, og at flere skal kunne søge hjælp, siger Søren Egge Rasmussen, energiordfører for Enhedslisten.

Særligt pensionister og enlige forsørgere skal have hjælp, og det skal være hurtig hjælp, mener De Konservative.

- Vi vil se på, hvordan vi kan bruge midler til de husstande, der bliver ramt hårdest på pengepungen. Det er noget, der skal gøres nu og ikke til april, siger energiordfører Katarina Ammitzbøll.

*****

CleanTechWatch:
Affaldsselskaber afventer milliardpulje inden afgørende CCS-beslutninger

Argo, Fjernvarme Fyn og Affaldvarme Aarhus melder om stor interesse for i fremtiden at installere CO2-fangst på deres forbrændingsanlæg. Men det kræver støtte – bl.a. fra den 16 mia. kroner store CCS-pulje - og derfor venter man nu i spænding på at se udbudsmaterialet til forårets tilskudspulje, skriver CleanTechWatch.

Milliarder af statslige støttekroner skal efter planen kanaliseres ud i de danske affaldsselskaber i årets løb for at sparke gang i sektorens sats på CO2-fangst- og lagring (CCS).

- Vi skal se udbudsmaterialet først, for det afhænger af betingelserne i udbuddet. Men vi er forberedte. Vi har fået Rambøll til at udarbejde et forprojekt på den del, der i givet fald skal bygges på vores anlæg, siger Trine Holmberg, direktør i Argo hvis anlæg Energitårnet er Danmarks tredjestørste målt på forbrændingskapacitet.

Lignende toner lyder fra Fjernvarme Fyn, der ejer Odense Kraftvarmeværk, landets største forbrændingsanlæg vest for Storebælt. Adm. direktør Jan Strømvig fortæller, at ledelsen holder øje med udbuddet, men endnu ikke har truffet en endelig beslutning om fremtidig CO2-fangst.

- Vi kigger da interesseret på det, men har ikke endeligt taget stilling til det. Vi kender jo ikke konditionerne, men vi er i gang med at analysere mulighederne, siger han til CleanTechWatch.

Hos Affaldvarme Aarhus, der ejer Jyllands andenstørste affaldsforbrændingsanlæg, kan adm. direktør Bjarne Munk Jensen endnu ikke sige, om selskabet kommer til at sætte alle sejl ind på at hive støttekroner hjem i løbet af første ansøgningsrunde.

- Vi synes, det lyder meget interessant, og vi afdækker lige nu, om det rent tidsmæssigt er muligt at komme med i første runde af ansøgningsprocessen. Vi lægger os i selen for at komme med, men det kræver, at vi kan se os selv komme med et seriøst bud, siger Bjarne Munk Jensen om CCS-puljen.

*****

SN.dk:
707 boliger tilbydes fjernvarme

Over 1.500 boliger er allerede kunder hos Sorø Fjernvarme. Men nu får 707 boliger i Sorø, Haverup og Pedersborg også bud om at komme på fjernvarmenettet. Det vil spare klimaet for 10.000 tons CO2 årligt, mens samfundet sparer 98 millioner kroner over 20 år, skriver SN.dk.

Det er en direkte følge af, at Sorøs teknik og miljøudvalg nu har givet en betinget godkendelse til Sorø Fjernvarmes projektforslag om at konvertere et naturgasområde til fjernvarme. Den betingede godkendelse skyldes, at der skal søges om tilskud via regeringens fjernvarmepulje.

Projektet vil efter planen kunne sænke de berørte borgeres varmeregninger. Ifølge SN.dk fra ca. 26.000 kroner til 15.000 kroner om året per bolig.

- Fjernvarme er ikke nyt i Sorø. Tværtimod har vi længe arbejdet på at udvide nettet, da det er til gavn for både klima og økonomi. Og de økonomiske gevinster kan endda vise sig at være større, idet beregningerne blev lavet inden energipriserne steg, siger Bo Christensen, formand for Teknik og Miljøudvalget.

Hvis projektet skal løbe rundt finansielt, skal mindst 547 af de 707 boliger i det berørte område efter planen være tilsluttet fjernvarmenettet om fem år.

*****

Den Lille Avis:
Vilde gaspriser gør det nervepirrende at være fjernvarmechef

I november varslede Nørre Snede Varmeværk en stigning i varmeudgifterne på 30 til 40 procent svarende til 280 til 375 kroner mere pr. måned for et standardhus. Men som tallene ser ud nu, bliver det måske ikke helt så galt, lyder det fra driftsleder Erik Lund fra Nørre Snede Varmeværk.

- Som det er nu, vil vi hæve prisen i 2022 med 26 procent, så den årlige udgift for et standardhus bliver 14.128 kroner inklusive moms. Det svarer til 2915 kroner mere om året og rundt regnet 250 kroner om måneden. Det er meget usikkert, men når vi laver budgetterne, er vi nødt til at gå ud fra det vi har, siger Erik Lund til Den Lille Avis.

Det er den uheldige kombination af prisstigninger både på naturgas og strøm, der spiller ind. Nørre Snede Varmeværk fyrer som de fleste varmeværker med naturgas, men værket har også en elkedel, og i 2020 tog man en ny stor varmepumpe i brug.

Ulempen med varmepumpen er, at den kører på strøm, der er dyr i øjeblikket. Omvendt kan værket tjene en del på at levere strøm, da værkets gasmotor også kan lave strøm, så den største skurk er de høje gaspriser.

- Vi håber at kunne holde varmepriserne på det niveau, som vi har meldt ud - men gaspriserne svinger helt ekstremt for tiden. Vi har set priser lige fra 16 kroner pr. kubikmeter naturgas til syv kroner. Det er ret nervepirrende. Lige nu fyrer vi for 90.000 kroner i døgnet for at kunne levere fjernvarme til Nørre Snede - det er helt vildt, siger Erik Lund.

*****

TV 2 Østjylland:
I Lystrup falder varmeprisen med 17 procent

Lystrup Fjernvarme har meldt deres varmepriser for 2022 ud, og der er godt nyt for forbrugerne. Der er nemlig tale om et fald i den variable takst fra 662,50 kroner per megawatt til 550 kroner per megawatt.

Faldet skyldes især to faktorer, fortæller direktøren i Lystrup til TV 2 Østjylland.

- Dels har vi et overskud fra 2021, da det var et koldere år, og vi dermed fik solgt mere varme. Derudover er prisen fra der, hvor vi får fjernvarmen fra, blevet billigere, fortæller Poul Skou, der er direktør i Lystrup Fjernvarme, til TV2 ØSTJYLLAND.

Specielt januar, februar og marts var koldere end sædvanligt sidste år. Og selvom det giver en billigere varmeregning i år, så betyder det dog også en efterregning for 2021 til kunderne hos varmeværket, da der er brugt mere varme end acontoraten var fastsat efter.

Den anden årsag til prisfaldet stammer fra det faktum, at Lystrup Fjernvarme også producerer el – som de har solgt med en pæn fortjeneste de seneste måneder. Det kan dog også gå den anden vej.

- Hvis du går halvandet år tilbage, var der en lav elpris. Så skal fjernvarmeprisen været med til at betale den el, der skal produceres, og det gav dengang en dyrere varmeregning, fortæller Poul Skou.

*****

Politiken:
Ellemann til Wammen: Indkald til forhandlinger om høje energipriser

I et brev til finansminister Nicolai Wammen opfordrer Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, regeringen til at indkalde til forhandlinger om de høje energipriser, som gør hverdagen dyrere for danskerne.

- Rigtig mange oplever lige nu voldsomme prisstigninger på varme og el, som desværre gør det meget dyrere at være dansker. Det rammer især pensionister og andre, der kan have svært ved at få økonomien til at hænge sammen, lyder det fra Ellemann-Jensen til Wammen.

Jakob Ellemann-Jensen mener ifølge Politiken, at politikerne som det første skal på elafgifterne, og samtidig har Venstre foreslået at afsætte 50 millioner kroner målrettet til pensionister, som så kan søge om et varmetillæg.

I brevet understreger Ellemann-Jensen, at partiet ikke har lagt sig fast på en endelig model endnu. Men at man håber at kunne gøre det med andre partier.

*****

Energy Supply:
Politiet efterforsker sag om data-tyveri hos Gudenådalens Energiselskab

Bestyrelsen for Gudenaadalens Energiselskab (GUES) har haft ubudne gæster i varmeværkets digitale bogholderi, hvor der er fjernet lønsedler. Selskabet anmelder nu databruddet til politiet, fremgår det af bl.a. Energy Supply.

En ukendt person må have fået adgang til varmeselskabets digitale bogholderi og taget kopier af lønsedler og lagt dem i postkasser hos forbrugerne, hvoraf enkelte har sendt lønsedlerne videre til henholdsvis Viborg Stifts Folkeblad, men også til lokalpolitiet i Viborg.

Direktør for GUES Jan Dansbo har oplyst til Viborg Stifts Folkeblad, at datatyveriet er meldt til politiet, da der ved deling og anvendelse af materialet er tale om overskridelse af GDPR-lovgivningen.

Hos lokalpolitiet i Viborg bekræfter politikommissær Andreas Bang Andersen over for Viborg Stifts Folkeblad, at man har modtaget materialet, og at sagen nu efterforskes.