11. jan 2022 Presseklip

Stigende energipriser rammer i flæng

LÆS I DAG: Millioninvestering har tjent sig selv hjem på tre måneder. Energiø varmer hos varmekunder. Endnu et stort varmeværk i Vejle holder varmeprisen i ro. Fjernvarme-formand: Prisen har måske nået toppen. Prisen for fjernvarme holdes i ro. Ribe Fjernvarme er klar til udvidelse. Nordvestfynske fjernvarmekunder får holdt prisen i ro. Herborg i vild slutspurt: 57 husstande melder interessere for fjernvarme.

Kristeligt Dagblad:
Stigende energipriser rammer i flæng

I Hobro fyrer halvdelen af byen med billig fjernvarme på flis og overskudsvarme, mens resten hænger på enorme ekstraregninger for naturgas og olie. De eksploderende energipriser deler befolkningen i heldige og uheldige, fremgår det af Kristeligt Dagblad.

Således har hobrogenserne i den nordlige del af byen fjernvarme, baseret på lokal flis og overskudsvarme, og de får derfor ikke lagt noget på regningen. Beboerne i den sydlige del af byen har derimod naturgas eller oliefyr, og derfor må betale dobbelt så meget som i fjor for at varme deres bolig op.

I nogle kvarterer, såsom det nordlige villaområde Hørby Skoleby, føres kampen om varmekilden dog fra vej til vej, og derfor kigger familien Tøttrup og familien Larsen, som stort set bor hæk om hæk, ind i hver deres fremtid med hensyn til varmeregninger.

På den "heldige" side kan Irma og Jørgen Tøttrup på henholdsvis 69 og 70 år således tage det roligt, fordi de er på billig fjernvarme. Mens familien Larsen, som består af Maria på 37 år, Jeppe på 39 år samt børnene Balder på 11, Asger på 8 og Sigrid på 4 år, må lægge budgettet om, fordi deres hjem er varmet op med naturgas - og fordi de i tilgift har to elbiler. Prisen på el er også steget.

- Jeg vil tro, at vores udgifter til varme fordobles i forhold til sidste år, og den elregning, vi fik forleden, er helt vanvittig, siger Jeppe Larsen, som ikke kan sætte nøjagtige beløb på den årlige merudgift, fordi han allerede i oktober måned nåede at låse prisen på naturgas seks måneder frem. Desuden "shopper" han el- og gasleverandør og finder hele tiden den billigste.

På den anden side af hækken bor Jørgen og Irma Tøttrup i et 160 kvadratmeters parcelhus fra 1986 på Hybenvej, og med hensyn til varmeregningen ligger de anderledes lunt i svinget. For et år siden skiftede de deres oliefyr ud med fjernvarme. Og det er særligt heldigt, fordi Hobro Varmeværk får sin energi fra biomasse (flis) samt overskudsvarme fra flere store virksomheder i området.

Prisen på fjernvarme afhænger nemlig af, hvilken bagvedliggende brændsel, der benyttes, og da udgiften til lokal biomasse ikke er eksploderet, sådan som den er for det naturgas, Danmark køber fra Rusland, bliver varmeregningen i 2022 fuldkommen den samme som i 2021. Og det er familien Tøttrup glade for.

Vi skiftede fra et meget gammelt oliefyr for et år siden, og det viser sig så, at det var en rigtigt god ide, siger Jørgen Tøttrup.

*****

JydskeVestkysten:
Millioninvestering har tjent sig selv hjem på tre måneder

I efteråret tog Tønder Fjernvarme en ny elkedel til 7,3 millioner kroner i brug. Det har vist sig at være en ganske fornuftig forretning, for allerede ved årsskiftet havde investeringen tjent sig selv hjem, skriver JydskeVestkysten.

Men det sker på en lidt træls baggrund – nemlig på baggrund af de høje el- og gaspriser, fortæller direktør for fjernvarmeselskabet, Lars Rytter.

- Det er sket på en træls baggrund. Det er fordi, prisen på naturgas er steget meget, jeg havde hellere set, at det ikke var for de voldsomme prisstigninger, siger Lars Rytter og henviser til, at han nærmest på dagligt basis oplever energipriser, der stiger så voldsomt i pris, som det tidligere tog både måneder og år om at gøre.

Tønder Fjernvarmeselskab har for nyligt sendt det nye prisblad på gaden. Her er varmeprisen steget med omkring 10 procent til 550 kroner per MWh. Prisen er skåret skarpt, og der skal derfor ikke ske store udsving i prisen på elektricitet og naturgas, før fjernvarmeprisen risikerer at stige yderligere.

Tønder Fjernvarme bruger foruden elektricitet og naturgas også biomasse som træflis som brændsel. I indeværende år forventer man, at fjernvarmen skal produceres af 20 procent gas, 25 procent biomasse og 45-50 procent elektricitet.

*****

TV2 Bornholm:
Energiø varmer hos varmekunder

De bornholmske fjernvarmekunder kan glæde sig til et bedre forsyningssystem, når Bornholm bliver tilsluttet energiøen. Det vil nemlig komme de mange tusinde bornholmske fjernvarmekunder til gode, skriver TV2 Bornholm.

-  Udover at det er en god ting for Bornholm generelt, så er det også en god ting for forholdet mellem Rønne Vand og Varme og BEOF. Og ikke mindst for forholdet til vores varmekunder, som vil få nogen lavere varmepriser, siger Erik Steen Andersen, direktør i RVV. 

Den varme, som Rønne Vand og Varme i dag distribuerer som fjernvarme i Rønne, kommer fra Bornholms Energi og Forsynings ombyggede blok 6, hvor der i dag bliver produceret både el og varme. Men når det bornholmske elnet bliver tilsluttet til den kommende EnergiØ, skal selskabet finde andre måder at lave varmen på, fortæller Erik Steen Andersen.

- De scenarier, vi overvejer, det er primært at lave varmen ved hjælp af el, som kommer ind i meget store mængder til øen, og mere specifikt at gøre det via varmepumper, der bruger el, og tager varme fra luften og laver den om til fjernvarme, siger han. 

*****

JydskeVestkysten:
Endnu et stort varmeværk i Vejle holder varmeprisen i ro

Mølholm Varmeværk, der får sin fjernvarme fra det kommunalt ejede transmissionsselskab Tvis, holder prisen på fjernvarme i ro i 2022 efter et år, hvor mange nye kunder er kommet til. Derfor bliver prisen fastholdt i 2022.

JydskeVestkysten skriver videre, at Mølholm Varmeværk har de senere år arbejdet på at udbrede fjernvarmen i erhvervsområdet nord og syd for Fredericiavej.

- Fjernvarmenettet nord for Fredericiavej er nu udbredt i en stor del af erhvervsområdet, fra Storhaven og frem til og med Ferrarivej og Bugattivej 12, oplyser driftsleder Steen Erik Hansen.

Langs Andkærvej har varmeværket også fået nye tilslutninger i det forgangne år, så Mølholm Varmeværk nu opvarmer omkring 250.000 kvadratmeter med fjernvarme.

*****

Ligeher.nu:
Fjernvarme-formand: Prisen har måske nået toppen

Dronninglund Fjernvarme slipper ikke uden om en prisstigning i forhold til kunderne. Deres 1.500 husstande kommer i gennemsnit til at opleve en stigning fra 13.600 til 18.100 kroner for et såkaldt standardhus i 2022.

- For mit vedkommende stiger den årlige udgift med 2-3.000 om året for mit hus, fortæller formanden for Dronninglund Fjernvarme, Svend B. Bøgh, der kan fortælle til Ligeher.nu, at værket udover varmepumper og naturgas heldigvis også har sol som energikilde.

I 2021 kom knap 70 procent af varmen fra varmepumper, der hiver varme ud af luft og af vand fra vandtanken på Lunderbjerg. Her er det solcellerne, der leverer energien. Kun 30 procent kom fra naturgas.

- Det kan godt blive billigere i år. Hvis vi til april kan se, at gas og el falder i pris, så sænker vi prisen. Vi må jo ikke lave overskud, siger han videre.

*****

Fyens Stiftstidende:
Prisen for fjernvarme holdes i ro

De to fjernvarme-selskaber, Bogense Forsyningsselskab og Fjernvarme Fyn, der til sammen leverer varme til Otterup, Bogense, Harritslev, Søndersø og Morud, har stort set ikke ændret i priserne, som forbrugerne skal betale i 2022.

Fjernvarme Fyn har valgt at sænke prisen, mens Bogense Forsyningsselskab kun har hævet prisen 10 procent - for at skabe økonomisk råderum til at producere varme på vind- og sol-energi.

- Vores produktionspris er den samme som sidste år, men prisstigningen skyldes, at vi skal til at forberede os på at udfase biomasse for i stedet at gøre brug af noget vedvarende energi som sol eller vind, pointerer Peter Lind, forsyningschef i Bogense Forsyningsselskab.

Årsagen til, at prisen hos forsyningsselskabet i Bogense fortsat er lav, skyldes ifølge Peter Lind, at prisen på biomasse ikke er steget de seneste fire-fem år.

Hos Fjernvarme Fyn vælger man at fastholde prisniveauet i 2022 på samme niveau som i 2021.

- Vi fortsætter uforandret. Vi har et produktionsapparat, der har en stor fleksibilitet, så uanset om elpriserne er høje eller lave, producerer vi på de anlæg, der er billigst at producere på, siger Jan Strømvig, administrerende direktør hos Fjernvarme Fyn.

*****

JydskeVestkysten:
Ribe Fjernvarme er klar til udvidelse

Hvis et flertal i Øster Vedsted ønsker det, vil Ribe Fjernvarme udvide fjernvarmenettet til at omfatte de godt 350 boliger i byen. Det vil betyde en investering på 25 millioner kroner, skriver JydskeVestkysten.

- Vi ser det som et skridt i den rigtige retning i forhold til den grønne omstilling, ligesom det viser, at vi tager vores samfundsansvar seriøst, når vi kigger på den her mulighed, forklarer driftsleder hos Ribe Fjernvarme, Richard Boisen.

- Fjernvarmen er jo et godt alternativ til en varmepumpe eller naturgas. Der skal ikke foretages udskiftning af anlæg og der er brug for mindre service, forklarer han videre, mens bestyrelsesformand Henrik Holst Elstrøm tilføjer, at priserne på fjernvarme modsat megen anden energiform holdes i ro.

- El og naturgas er for tiden ramt af høje priser, så timingen i, at vi tager dette skridt nu er god, men det skal også være godt på lang sigt at have fjernvarme. Vi og vores kunder kan glæde os over, at vi holder en stabil pris på fjernvarmen og den også fastholdes hele 2022, siger Henrik Holst Elstrøm.

Samtidig med udvidelsesplanerne til Øster Vedsted, arbejder Ribe Fjernvarme også på at udvide nettet til industriområdet.

*****

Fredericia Dagblad:
Nordvestfynske fjernvarmekunder får holdt prisen i ro

Med en prisstigning på 1,5 procent slipper Middelfart Fjernvarmes cirka 8.000 varmekunder billigere i det kommende år end mange andre danskere. Det svarer nogenlunde til en stigning på 226 kroner for opvarmning af et standardhus, skriver Fredericia Dagblad.

- Det er meget lidt, fortæller Jesper Skov, direktør i Middelfart Fjernvarme.

- Hvis du sammenligner med andre gasfyrede værker, som jo har været nødsaget til at sætte prisen op med 40 eller 60 procent, så er 1,5 procent billigt sluppet, siger han.

Når prisstigningerne på el- og gasmarkedet ikke har ramt de nordvestfynske fjernvarmekunder, skyldes det, at fjernvarmen leveres af Tvis. Tvis får hverken varmen fra gas eller el. Hovedparten af varmen kommer fra overskudsvarme fra raffinaderiet i Fredericia samt det biomassefyrede Ørsted-værk i Skærbæk.

Fjernvarmekunderne i Ejby vil dog samlet set mærke en prisnedgang i 2022. Det skyldes, at disse kunder slipper af med det toårige udligningsbidrag, der fra 2020 blev tillagt for at indtræde i Middelfart Fjernvarme.

*****

Herning Folkeblad:
Herborg i vild slutspurt: 57 husstande melder interessere for fjernvarme

Det kræver 70 husstande, hvis Videbæk Energiforsyning skal i hus med fjernvarmeudvidelsen til Herborg uden ekstra omkostninger. Foreløbig 57 har meldt deres interesse, og det er nok til at indlede projekteringen, skriver Herning Folkeblad.

I tirsdags så det ellers lidt tungt ud, for da havde kun 46 meldt om interesse for projektet - og målet var 50, for at man ville gå videre med projekteringen.

Da Videbæk Energiforsyning torsdag morgen gjorde tallet op, havde yderligere 11 husstande imidlertid meldt deres interesse i løbet af den sidste fristdag for at tilkendegive, at man synes godt om projektet, og at man overvejer at skifte til fjernevarmen.

Hos Videbæk Energiforsyning er direktør Jan Grarup ganske begejstret for slutspurten:

- Det er super flot arbejde, Herborg! siger han i en kommentar.

Han tilføjer i et skriftligt svar til alle tilmeldinger:

- Jeg tog torsdag fat i en rådgiver, giver ham tallene for tilkendegivelserne, og så får vi en beregning på projektet. Det, som er virkelig godt, er, at når så mange har givet en positiv tilkendegivelse, er støtten fra staten større. Og jo flere, jo bedre.

*****