07. jan 2022 Presseklip

Bestseller overvejer fjernvarme til hovedkvarter

LÆS I DAG: Levring Efterskole valgte fjernvarme. Lun nyhed i Hvide Sande: Varmekunder slipper med lavere pris i år end sidste år. 2021 var koldere end forventet: Fjernvarmekunder skal nu tilbagebetale otte millioner kroner. Ingen grund til at fryse - fjernvarmen stiger kun et lille nøk. Forbrugerombudsmanden i ny kvikguide: Det er »meget vanskeligt« at kalde et produkt bæredygtigt uden at vildlede. Fjernvarme i Benløse: - Det går stille og roligt fremad. Vestforbrænding vil fange en halv million ton CO2 i 2025. Skægkær Skole skifter fra naturgas til grøn lokalvarme. Nu kommer fjernvarmen til Hjulby og Aunslev.

Vejle Amts Folkeblad:
Bestseller overvejer fjernvarme til hovedkvarter

Byrådet i Ikast-Brande Kommune har nu sagt god for at indlemme tøjgiganten Bestsellers hovedkvarter på Fredskovvej i fjernvarmens forsyningsområde. Det er Brande Fjernvarme, der har fremsendt og nu gået godkendt projektet, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Ifølge avisen har modekoncernen aktuelt 47.600 kvadratmeter opvarmet areal under tag indenfor det område, der afgrænses af Dørslundvej, Ejstrupholmvej og motorvejen. Dertil kommer yderligere cirka 11.000 kvadratmeter i forbindelse med den nært forestående opførelse af et selvstændigt domicil til Selected.

Projektforslaget, som er udarbejdet af Dansk Fjernvarmes projektselskab for Brande Fjernvarme, udviser et samfundsøkonomisk plus på knap 4,1 mio. kr. sammenlignet med naturgas og henved 6,5 mio. kr. sammenlignet med opvarmning med varmepumper.

Samtidig udviser projektet en positiv selskabsøkonomi, hvilket vil være med til at sikre en attraktiv pris på fjernvarmen og dermed komme alle forbrugere til gode, fremgår det af projektforslaget.

*****

Midtjyllands Avis:
Levring Efterskole valgte fjernvarme

Forsyningssikkerhed og mindre besvær er årsagen til, at Levring Efterskole i fremtiden vil have sin varme fra Kjellerup Fjernvarme, så de kan skrotte naturgas og et fyr, der bruger træpiller. Det gavner både miljø og økonomi, skriver Midtjyllands Avis. Lokalt kontaktudvalg bakker op

Det er godt et år siden, at Levring Efterskole besluttede sig for at undersøge muligheden for at få fjernvarme. Og nu ser det ud til, at det kan komme på plads, lyder meldingen fra forstander Kim Thynebjerg til den lokale avis.

- Kjellerup Fjernvarme var lydhør, og derfor håber vi nu på, at der kommer fjernvarme i år, siger han og henviser til, at Levring Efterskole lige nu oplever stigende udgifter til varme. Det skyldes, at sneglen til pillefyret ikke fungerer optimalt, og at man derfor skal bruge endnu mere naturgas, der er så voldsomt dyr lige nu.

- Så alt i alt bruger vi rigtig mange penge på varme lige nu. Men prisen er ikke den eneste årsag til, at efterskolen vil skifte. En anden årsag er forsyningssikkerhed, og at priserne på brændsel ikke svinger så meget, men har stabile priser og levering, siger Kim Thynebjerg.

*****

JydskeVestkysten:
Lun nyhed i Hvide Sande: Varmekunder slipper med lavere pris i år end sidste år

Varmebrugerne i Hvide Sande på den jyske vestkyst kan gå 2022 i møde med ro i sindet og penge i pungen. Tilmed får de flere penge i pungen, fordi det lokale fjernvarmeselskab sænker prisen med 15,5 procent. Det fortæller JydskeVestkysten.

Driftsleder Morten Rauhe oplyser til avisen, at det i 2022 kommer til at koste 9903 kroner at opvarme et standardhus på 130 kvadratmeter, der bruger 18,1 MWh. Det er faktisk den laveste varmepris siden 2016 og 2015, da prisen lå på 9224 kroner for et standardhus. I 2021 var prisen 11.713 kroner, i 2020 12.278 kroner, i 2019 13.975 kroner og i 2018 og 2017 12.278 kroner.

Årsagen skyldes el og det faktum, at fjernvarmeselskabet bl.a. har tre egne vindmøller, der sikrer strøm til et varmepumpeanlæg og en elkedel. Dertil kommer et solvarmeanlæg.

- Vi vil jo helst tjene flest mulige penge til vores forbrugere, så selv om gaspriserne er steget, er elpriserne steget endnu mere; vi har derfor solgt strøm fra vores vindmøller og fra vores kraftvarme-turbine til megahøje priser, forklarer han til avisen.

*****

JydskeVestkysten:
2021 var koldere end forventet: Fjernvarmekunder skal nu tilbagebetale otte millioner kroner

2021 var koldere end 2020, og dermed svarede acontobeløbet for fjernvarme sidste år ikke helt til varmeforbruget i Haderslev. Det betyder, at 3807 kunder nu skal efterbetale 8,3 millioner kroner til Haderslev Fjernvarme, skriver JydskeVestkysten.

Haderslev Fjernvarmes årsopgørelse viser, at der er produceret 163.000 MWh varme i 2021, og det er 10 procent mere end i 2020, mens varmesalget ligger 11,5 procent højere end sidste år. Det gennemsnitlige tilbagebetalingsbeløb kommer dermed til at ligge på cirka 2180 kroner per kunde.

- Vi har estimeret varmemængden i 2021 baseret på den mængde varme, de har brugt i 2020. Så er det bare uheldigt, at 2020 var et mildt år, og at 2021 har været et koldt år, og så har de ikke fået indbetalt nok i forhold til den mængde varme, de har brugt, siger Morten Hartmann, direktør for Haderslev Fjernvarme.

Efterbetalingen bliver påkrævet 1. februar i forbindelse med den første acontorate. 646 kunder kan dog se frem til at gå penge tilbage - 578.000 kroner i alt.

Ønsker man ikke at skulle efterbetale i 2023, så kan kunderne gøre brug af en onlineløsning.

- På nettet kan de følge med i, om de bruger mere end det, vi har budgetteret for - så kan de holde øje med, om de er foran eller bagefter med at indbetale. Her kan man også vælge en notifikationsindstilling, så man automatisk bliver gjort opmærksom på, om ens varmeforbrug stiger, fortæller direktøren.

*****

Fyens.dk:
Ingen grund til at fryse - fjernvarmen stiger kun et lille nøk

Det bliver blot to en halv krone dyrere per gigajoule at sende fjernvarme rundt i radiatorerne, hvilket svarer til en stigning på lidt over 150 kroner om året for den gennemsnitlige forbruger. Det er meldingen fra Fredericia Fjernvarme ifølge Fyens.dk.

- Vi kan holde priserne i ro, fordi Tvis (Trekantens Transmissionsselskab, red.) holder prisen i ro. Man har været på forkant med den grønne omstilling med ombygningen af Skærbækværket, som fyrer med flis og dermed grøn biomasse. Oven i det er der overskudsvarmen, som leverer resten, så vores udgangspunkt er både pris og forsyningsmæssigt langt bedre end den, vi har set andre steder i landet, siger direktør for Fredericia Fjernvarme Carl Hellmers.

Gennem den iskolde december har fjernvarmekunderne kunnet holde varmen, men flere har også kontaktet Fredericia Fjernvarme med nervøse spørgsmål om, de skulle belave sig på stigende priser.

- Der var en del, som ringede for at høre til priserne, men dem kunne vi berolige, og efter nytår har der været stille, siger Carl Hellmers.

*****

Klimamonitor:
Forbrugerombudsmanden i ny kvikguide: Det er »meget vanskeligt« at kalde et produkt bæredygtigt uden at vildlede

En ny kvikguide fra Forbrugerombudsmanden skal give en hjælpende hånd, når virksomheder gerne vil bruge fx klima og grøn omstilling i deres kampagner rettet mod forbrugerne – fx ved konvertering fra fossile brændsler til fjernvarme. Det skriver Klimamonitor.

Generelt opfordrer Forbrugerombudsmanden virksomheder til at være påpasselige med at love bæredygtighed uden at kunne dokumentere det. Det sker med henvisning til Markedsføringsloven, der bl.a. kræver, at afsenderen af et eventuelt grønt udsagn. skal kunne ”dokumentere rigtigheden”.

Risikoen er bødestraf, hvis man overtræder loven. Og i finansloven for 2022 har politikerne netop afsat ekstra midler til, at den statslige institution kan gå efter synderne.

*****

SN.dk:
Fjernvarme i Benløse: - Det går stille og roligt fremad

Der er ikke for alvor kommet fut i tilmeldingerne til fjernvarmeudrulning i Benløse, men det går efter planen, lyder det fra Ringsted Forsyning, der fortæller til SN.dk, at omkring 20 procent af de potentielle nye fjernvarmekunder har meldt deres interesse for at komme på fjernvarmenettet fra Ringsted.

- Det går stille og roligt fremad, og vi begynder at få flere og flere tilmeldinger, selv om der ikke er fuld fart på, fortæller projektleder Martin Overbjerg fra Ringsted Forsyning, der er tilfreds med antallet af tilmeldinger, der bl.a. er kommet på baggrund af to informationsmøder i efteråret.

- Vi har ikke været meget aktive med kampagnearbejdet endnu for at opsøge eller finde ud af interessen. Vi skal lige være sikre på, at alle godkendelserne ligger der, før vi for alvor går i gang. Vi får løbende tilmeldinger ind, og snakken går stadig blandt folk , så det er fantastisk, siger han.

Samtidig kan Ringsted Forsyning melde, at varmepriserne stort set kommer til at holde samme niveau i 2022 som i 2021.

- Vi har rigtig mange forskellige produktionsmetoder at spille på. Når det ene er dyrt, bliver det andet billigt. Ved at have det rigtige mix af produktionsenheder kan vi holde prisen stabilt. Vi spreder risikoen for udsving, kan man sige, lyder det fra Martin Overbjerg.

*****

EnergiWatch:
Vestforbrænding vil fange en halv million ton CO2 i 2025

Danmarks største affaldsselskab går efter at installere et fuldskalaanlæg til CO2-fangst på sit forbrændingsanlæg allerede om tre år. Det skal begrænse klimaaftrykket markant, lyder det ifølge EnergiWatch fra Vestforbrænding.

I en pressemeddelelse skriver Vestforbrænding, at affaldsselskabets bestræbelser på at nedbringe klimaaftrykket også på sigt kommer til at indbefatte lagring af CO2 og muligheder for at nyttiggøre den gennem Power-to-X.

- Man vil også finde Vestforbrænding dér, hvor der arbejdes med lagring og udvikling af nye energiformer – herunder Power-to-X. Der er mange elementer i denne indsats, der også kræver massive investeringer, men Vestforbrænding er klar til det store arbejde, lyder det i en kommentar fra Vestforbrændings direktør Steen Neuchs Vedel.

Affaldsselskabet, der ejes af 19 sjællandske kommuner, skriver også, at man har besluttet at vælge Cowi som rådgivende ingeniør på arbejdet med løsningerne.

*****

Silkeborg Kommune; pressemeddelelse:
Skægkær Skole skifter fra naturgas til grøn lokalvarme

Den eksisterende varmecentral på Skægkær Skole sælges til Silkeborg Forsyning, som lader varmecentralen indgå som en del af varmeproduktionen i en effektiv udrulning af grøn lokalvarme til 110 nye boliger i Sejling. Det skriver Silkeborg Kommune i en pressemeddelelse.

Der bliver taget hul på projektet dette forår, der omfatter en stor varmepumpe i tillæg til det eksisterende naturgasanlæg. Silkeborg Forsynings beregninger viser, at fordelingen i varmeproduktionen vil ligge på ca. 85 procent til varmepumpen og ca. 15 procent til gaskedlen.

Lokalvarmeprojektet har vakt stor interesse, fordi eksisterende investeringer i et varmeanlæg på en skole udnyttes til en effektiv udrulning af grøn lokalvarme. Projektet bliver derfor et interessant demonstrationsprojekt for den danske energisektor, skriver Silkeborg Kommune.

*****

Fyens Stiftstidende:
Nu kommer fjernvarmen til Hjulby og Aunslev

Nyborg Forsyning & Service er tæt på at have opbakning fra 60 procent af forbrugerne i Hjulby, Aunslev og Skalkendrup. Dermed kan gravearbejdet til en udvidelse af fjernvarmenettet snart begynde, skriver Fyens Stiftstidende.

- Der har været rigtig stor interesse for projektet på forhånd, og jeg forventer da også, at vi med tiden kommer op på mellem 80 og 90 procent. Der kan selvfølgelig være nogle, som lige har investeret i en ny varmepumpe eller et nyt gasfyr, og som af den grund er mere tøvende overfor, om man skal sige ja til fjernvarme lige nu. Men i og med, at der er så mange penge at hente ved at skifte, er der ikke rigtig noget at betænke sig på, siger selskabets direktør, Erik Hansen.

Ifølge forsyningsselskabets egne beregninger vil en gennemsnitlig husstand kunne spare op mod 2600 kroner om året ved at skifte fra en elvarmepumpe til fjernvarme. Og gevinsten er endnu større, hvis man i dag varmer huset op med naturgas, oplyser Erik Hansen.

Ifølge direktøren er man dermed kun et par måneder fra at kunne gå i gang for alvor.

- Men når jeg siger "gå i gang", så handler det først og fremmest om at søge tilladelse om nogle jernbanekrydsninger hos Banedanmark. Hvis alt går efter planen, kan vi begynde selve gravearbejdet omkring sommerferien. Derfra tager det cirka to år, før vi er færdige, fortæller han.