06. jan 2022 Presseklip

Ingen chokregninger her: Varmeprisen falder igen i Grenaa

LÆS I DAG: Pris-eksplosion: Gudenådalen hårdest ramt i landet. Silkeborg Forsyning følger gaspriserne meget tæt. Kjellerup ikke ramt af høj varmepris: Flis er under pres men holder prisen. Prognose: Høje energipriser sluger familiers rådighedsbeløb. Borgere i Hvam luner sig ved deres varmepriser: Bliver ikke ramt af voldsomme stigninger. Signe Munk vil hjælpe folk med store varmeregninger. Men er fjernvarmen i Hvidovre billigere? Byrådsmedlem fra Egtved fortsætter som formand for TVIS.

Lokalavisen Norddjurs:
Ingen chokregninger her: Varmeprisen falder igen i Grenaa

For femte år i træk kan varmekunderne i Grenå se frem til at skulle betale mindre for deres fjernvarme end året forinden. Grenaa Varmeværk sænker nemlig endnu en gang deres pris og er nu blandt de ti billigste i landet til at levere fjernvarme til sine kunder.

Lokalavisen Norddjurs skriver, at forbrugsbidraget sænkes fra 310 kroner til 257,50 kroner pr. MWh i 2022 – hvilket svarer til en nedsættelse på 17 procent. Det betyder at den årlig udgift, til det, der i fjernvarmebranchen defineres som et standardhus, falder fra 9.123,50 kroner til 8.498,25 kroner i 2022.

- Det bringer Grenaa Varmeværk helt i front, når det gælder de laveste varmepriser blandt 380 varmeværker. Vi forventer at være et af de ti billigste værker i Danmark, siger direktør i Grenaa Varmeværk, Søren Gertsen.

Årsagen til det kontinuerlige prisfald for fjernvarme i Grenaa, er en flerstrenget forsyning, hvor der indgår solvarme, varmepumper, samt det meget effektive flisværk, der blev idriftsat i januar 2018.

*****

Midtjyllands Avis:
Pris-eksplosion: Gudenådalen hårdest ramt i landet

Varmekunderne hos Gudenådalens Energiselskab er så absolut de fjernvarmekunder, der er hårdest ramt i Danmark med varsling om prisstigninger på op 185 procent. Det understreger Dansk Fjernvarme overfor Midtjyllands Avis.

Rune Moesgaard, der er afdelingschef i Public Affairs & Regulering hos Dansk Fjernvarme, siger til avisen, at han ikke har set lignende varslinger andre steder i landet. Samtidig henviser han til en medlemsundersøgelse fra november 2021, der afslørede, at 90 procent af fjernvarmeforbrugerne i Danmark ikke vil opleve stigninger i 2022.

- I undersøgelsen i november var der kun fem selskaber, der forventede at skulle hæve prisen med mere end 50 procent, siger Rune Moesgaard.

*****

Midtjyllands Avis:
Silkeborg Forsyning følger gaspriserne meget tæt

Silkeborg Forsyning har indtil videre ikke planer om flere prisstigninger på trods af historisk høje energipriser. Den 1. november trådte en prisstigning på 29 procent i kraft, men kommunikationsansvarlig Bjørn Kock Lærkedahl siger Midtjyllands Avis, at man følger prisudviklingen på el og gas nøje.

- Vi holder øje med markedet, og vi kan desværre ikke udelukke, at det kan blive nødvendigt at justere yderligere. Vi har ikke lyst til at lade priserne stige, men når gasprisen stiger så voldsomt, er det rigtigt svært at undgå, siger Bjørn Kock Lærkedahl, der understreger, at prisstigningen i november måske kan vise sig at være nok.

Prisstigningen fra november sidste år betyder, at forbrugsbidraget, der er den variable del af varmeregningen, er steget fra 475 kr. til 670 kr. for en megawatt-time varme.

*****

Dit Kjellerup:
Kjellerup ikke ramt af høj varmepris: Flis er under pres men holder prisen

Kjellerup Fjernvarme meldte allerede i 2021 ud, at man holder varmeprisen i 2022. Den prognose ser fortsat fin ud, fordi man i Kjellerup for nogle årtier siden valgte at satse på flis og halm fremfor naturgas, lyder meldingen til Dit Kjellerup.

- Det var både heldigt og dygtigt arbejde af fjernvarmebestyrelsen dengang, for så vidt jeg ved, var det tæt på, at Kjellerup Fjernvarme havde fået naturgas, siger Benny Thomsen.

Formanden for Kjellerup Fjernvarme kan lige nu trygt have varme i huset uden at være alt for bekymret for prisstigninger. Men lidt forandringer kan der dog være i horisonten. Det siger Simon Thorfinn, der er forretningschef for flis hos Hededanmark.

- Der er ingen tvivl om, at flismarkedet er under pres. Indtil nu har flis undgået de store prisstigninger, der har været på resten af energimarkeder, men det er ikke nødvendigvis helt sandt længere. Alle dele af forsyningskæderne er påvirket af de prisstigninger, vi ser i samfundet på lønninger, maskiner, reservedele og især på diesel, forklarer Simon Thorfinn.

Han understreger dog, at stiger prisen på træflis, vil det være med få procent og slet ikke i nærheden af de gigantiske prisstigninger, som man oplever på gasmarkedet.

*****

TV 2 Østjylland:
Prognose: Høje energipriser sluger familiers rådighedsbeløb

Danske Bank har regnet på, hvem der bliver hårdest ramt på det årlige rådighedsbeløb af de nuværende energiprisstigninger, og pilen peger tydeligt i retning af familier, der får varmen med gasfyr. Det skriver bl.a. TV 2 Østjylland.

Beregningerne er lavet for en såkaldt modelfamilie, der svarer til en typisk dansk familie med to voksne og to mindre børn, og faldet skyldes ifølge Danske Bank "altovervejende høje energipriser". Også selv om priserne på gas og el er faldet en anelse i det nye år.

Derfor ventes den samlede ekstraregning til opvarmning for modelfamilien med et naturgasfyr at lande på 4200 kroner for hele 2022 - svarende til 350 kroner om måneden.

- Havde modelfamilien varmet op med fjernvarme – der i gennemsnit ikke er steget i pris, om end det visse steder i landet er – ville de altså have haft udsigt til en mindre stigning i rådighedsbeløbet, skriver privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen i prognosen.

*****

TV Midt-Vest:
Borgere i Hvam luner sig ved deres varmepriser: Bliver ikke ramt af voldsomme stigninger

Mens mange forbrugere lige nu er bekymrede over varmeprisernes himmelflugt, er der ingen grund til panderynker i Hvam fem kilometer syd for Aalestrup. Indtil for få år siden fik Hvam-borgerne deres varme fra et lille naturgasfyret varmeværk. Men så tilsluttede de sig det store varmeværk i Aalestrup, og det har de ikke fortrudt.

- Vi er bare heldige, at vi har fået det gjort rigtigt her i Hvam, siger Birger Frandsen, der er en af byens borgere og varmeforbrugere, til TV Midt-Vest.

AN Energi-værket i Aalestrup bruger ikke gas, men fyrer i stedte med bark og supplerer med solvarme, og det gør en markant forskel for prisen, fordi barken ikke er belagt med afgifter eller påvirket af de tårnhøje gaspriser.

- Jeg synes jo, det er en forfærdelig situation for dem, der bliver ramt af de her prisstigninger, så vi er bare lykkelige for, at de ikke rammer os, siger Palle Jul Pedersen, der er driftsleder ved AN Energi.

*****

Viborg Stifts Folkeblad:
Signe Munk vil hjælpe folk med store varmeregninger

Finansministeren skal til møde med energiordfører for SF, Signe Munk, der ønsker et tilskud til de danskere, der bliver hårdest ramt af de stigende energipriser. Det haster med en løsning, siger hun til Viborg Stifts Folkeblad.

- Jeg kan fuldt ud forstå, at flere i vores lokalområde er utrygge ved de stigende varmepriser. Det er ikke alle familier, hvor pengepungen kan holde til så store uventede udsving, selvom det kan være kortvarigt. Derfor vil vi finde penge til et varmetilskud til de borgere, som rammes særligt hårdt af stigende varmepriser, skriver hun til folkebladet.

SF foreslår et ekstraordinært og midlertidigt varmetilskud til folk med lave indkomster. Pengene skal komme fra de ekstraordinært høje statslige indtægter fra blandt andet salg af CO2-kvoter.

*****

Hvidovre Avis:
Men er fjernvarmen i Hvidovre billigere?

I 2022 vil fjernvarmeprisen i Hvidovre Fjernvarme blive lidt lavere end i 2020 og 2021, så hvis alle afgifter og lignende holder sig i ro, så er fjernvarmekunderne godt stillet i 2022. Det er meldingen fra det københavnske fjernvarmeselskab til Hvidovre Avis.

Formand Henrik Berg glæder sig over udsigten til en fortsat stabil pris på fjernvarme, som den i øvrigt har været det over de seneste 10 år

– Vi har en fjernvarme, der baserer sig på mange forskellige energikilder, så vi er ikke afhængige af, hvordan der fra udlandet skrues op og ned på hanerne for energien. Og så har vi styr på vores drift af fjernvarmeselskabet, hvor vores administration bl.a. har udviklet et helt nyt vedligeholdelsesprogram, der sikrer en langtidsorienteret budgettering, hvor der også tages hensyn til CO2-reduktioner i vedligeholdelsesarbejderne. Derfor føler vi os godt rustet til at konkurrere med fossile brændsler, siger han til den lokale avis.

Den positive prismelding kommer der i øvrigt også fra Avedøre Fjernvarme. Tilmed varsler formand Margit Kjærgaard et mindre prisfald fra 2021 til 2022.

– Som et led i Avedøre Green City-projektet arbejder vi på at få Hvidovre Kommunes første fjernvarmeområde med lavere temperaturer i ledningsnettet. Lavere temperaturer betyder alt andet lige, at der er økonomiske besparelser for varmekunderne, men modsat kræver det også større investeringer i f.eks. ændrede dimensioner i ledningsnettet. Alt i alt håber vi i bestyrelsen på fortsatte stabile priser i mange år på baggrund af de nye temperatursæt, og så er det meningen, at vores erfaringer kan bruges andre steder i Hvidovre Kommune, siger Margit Kjærgaard.

*****

Vejle Amts Folkeblad:
Byrådsmedlem fra Egtved fortsætter som formand for fælleskommunalt varmeselskab med base i Fredericia

Medlem af Vejle Byråd for Venstre, Lars Schmidt, fortsætter som bestyrelsesformand for Tvis, Trekantområdets Varmetransmissionsselskab I/S, mens John Erik Nyborg, socialdemokratisk medlem af Fredericia Byråd, er valgt som ny næstformand. Det skriver Vejle Amts Folkeblad.

Det er resultatet af det konstituerende møde i den nye bestyrelse, som er sammensat af repræsentanter for de fire ejerkommuner, Fredericia, Kolding, Middelfart og Vejle, samt repræsentanter for de ni fjernvarmeselskaber, der er tilsluttet Tvis.

- Tvis er central i den grønne omstilling i Trekantområdet, og vi ser frem til en spændende periode med mange udviklingsprojekter, hvor fjernvarmen skal ud til nye forbrugere, siger Lars Schmidt i en pressemeddelelse.

Foruden John Erik Nyborg er Martin Jensen og Filip Bekic Bladt, byrådsmedlemmer for Socialdemokratiet i henholdsvis Vejle og Kolding, nye i bestyrelsen.