17. dec 2021 Presseklip

Varslet prisstigning ude i kulden

LÆS I DAG: Varmepris stiger ikke så slemt som frygtet. Priser på el og gas er eksploderet: Måske er vi først tilbage på normalen i 2023. Ny strategi for CO2-fangst: Hovedstaden er klar. PtX kan blive en bedre forretning: Regeringen vil sænke eltarifferne for PtX-anlæg, som branchen har sukket efter.

Herning Folkeblad:
Varslet prisstigning ude i kulden

Spjald Fjernvarme- og Vandværk dropper de bebudede prisstigninger på omkring 2.000 kroner på varme. I stedet forlænges afskrivningerne, skriver Herning Folkeblad.

Om baggrunden for den ændrede prisstrategi forklarer formand for bestyrelsen Bent Kærgaard:

- Energistyrelsen og Dansk Fjernvarme anbefaler varmeværkerne at udjævne varmepriserne, blandt andet ved at forlænge afskrivningerne. Det betyder, at man betaler mindre af på sin gæld og udskyder dele af den til senere betaling eller over et længere åremål.

- Derudover ventes der lavere produktionsomkostninger på den nye elkedel, der er klar til drift i uge 3 i 2022. Det er en investering, som giver Spjald Fjernvarme og Vandværk mulighed for at varme vandet i akkumuleringstanken op, når værket kan aftage billigere el for eksempel om natten, fortæller driftslederen.

Der produceres 75 procent af varmen på biogaskraftvarme og 11 procent på varmepumpen, og prisen på dette påvirkes ikke nær så meget af de høje energipriser.

*****

Dagbladet Ringkøbing-Skjern:
Varmepris stiger ikke så slemt som frygtet

Fjernvarmekunderne i Tim havde udsigt til stigning i varmepris på op til 12.000 kroner årligt; nu melder formanden for kraftvarmeværket ud, at regningen bliver væsentligt mindre, skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

- Bestyrelsen har lige besluttet priserne for 2022, og de bliver ikke nær så høje, som vi frygtede. Gasprisniveauet er stadig meget højt, men samtidig har vi kunnet sælge dyr strøm fra vores kraftvarmeværk, og det har været med til at sikre, at vi har kunnet holde varmepriserne mere i ro, siger Peter Mortensen.

I stedet for en pris på op mod 115 øre pr. kilowatt-time, kommer prisen til at ligge på 68 øre. Det er godt nok meget mere end i år, hvor kilowatt-timeprisen er 38 øre, men slet ikke i i nærheden af den stigning, der først blev meldt ud.

- Så stigningen pr. husstand bliver på 400-500 kroner om måneden, siger Peter Mortensen, der peger på, at prisen faktisk var højere i 2009 og i 2013-2014.

*****

Altinget:
Priser på el og gas er eksploderet: Måske er vi først tilbage på normalen i 2023

De seneste prognoser viser, at de tårnhøje priser på både el og gas fortsætter, og vi kommer til at spejde langt efter en tilbagevenden til normalen. Hos Dansk Energi er vurderingen, at priserne fortsætter himmelflugten de næste måneder, indtil vinteren slipper grebet. Men priserne kommer næppe til at falde til et normalt niveau, spår Kristian Rune Poulsen fra Dansk Energi.

- Havde du spurgt mig for et par uger siden, havde jeg sagt, at vi ville være tilbage på normalen for årstiden til sommer. Men nu tyder det på, at vi vil have et efterslæb, så det måske først er i foråret 2023, at vi vil være tilbage på normalen, siger han ifølge Altinget.

Dagen før kommunalvalget kom regeringen med en "varmepakke" på 100 millioner kroner til borgere i udvalgte kommuner med megen naturgasforsyning, og ellers har der kun været en venlig henstilling til selskaber om at udglatte regningen til fjernvarmekunderne.

Det har dog været et godt sted at starte, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk.

- Norge står et andet sted. Først og fremmest, fordi de bruger mere strøm i opvarmningen og har færre energiafgifter. Det betyder, at de mærker prisstigningerne hårdere,” siger Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

I udgangspunktet er det hans forventning, at der er tale om naturlige udsving i energipriserne, og derfor bør man være varsomme med indgreb.

Men det er vigtigt at "holde nøje øje med udviklingen” og hvordan den rammer forskellige husholdninger, tilføjer Martin Salamon.

*****

c4cph.dk:
Ny strategi for CO2-fangst: Hovedstaden er klar

I de kommende år bliver der behov for store investeringer i CO2-fangst. I den nye strategi skubber staten investeringerne i gang med statslige midler, samt åbner for at virksomheder på sigt kan få offentlig betaling for den CO2, der fanges. Alligevel mangler et væsentligt instrument, skriver c4cph i en pressemeddelelse.

- Store internationale virksomheder banker allerede på vores døre for at få lov til at medfinansiere CO2-fangst i Danmark. Det føles helt tosset at sige nej tak til sådan en finansiering, fordi vi ikke har hjemmel til at modtage pengene. Jeg håber regeringen vil sikre denne hjemmel, når de alligevel er inde og kigge på lovgivningen om CO2-fangst. siger Steen Neuchs Vedel, direktør i Vestforbrænding

Udover hjemmel til at sælge klimakompensation for at finansiere CO2-fangst, er der også behov for, at der bliver kigget på den helt konkrete lovgivning i forhold til fangst af CO2 på spildevandsanlæg og til håndtering af CO2 i havne.

- I vandbranchen er det i dag meget vanskeligt at investere i større klimaprojekter, herunder CO2 projekter, under den nuværende regulering. Det vil vi gerne have ændret, så vi i Danmark kan fange CO2 de steder, hvor det er billigst, bedst og mest effektivt for samfundet, udtaler Dan Fredskov, Plan og projektchef i BIOFOS.

*****

Klimamonitor:
PtX kan blive en bedre forretning: Regeringen vil sænke eltarifferne for PtX-anlæg, som branchen har sukket efter

Regeringen lægger op til, at PtX-producenter kan få rabat på tarifbetalinger, hvis de placerer sig hensigtsmæssigt. Ligeledes vil regeringen tillade direkte kabelføring fra vedvarende energiprojekter til PtX-fabrikker. Det vil skabe et boost til produktionen af de bæredygtige brændstoffer, lyder det fra branchen.

- Vi skal fremme produktionen af grønne brændstoffer ved at gøre det lettere at lave en god forretning, og det giver god mening med rabat til store el-forbrugere som PtX-producenter, hvis de slår sig ned i nærheden af vindmølleparker eller solcelleanlæg. De får en fordel, og vi sparer den øgede belastning af el-nettet, når det ikke skal transporteres så langt, siger klimaminister Dan Jørgensen(S) i en skriftlig kommentar til Klimamonitor.

Ministerens udspil vækker stor begejstring blandt PtX-producenterne.

- Da vi begyndte at tale om behovet for at ændre tariffer i 2015, troede folk, vi havde spist søm. Men det er en afgørende forudsætning for at give PtX mulighed for at udfolde sig, siger Tejs Laustsen, direktør i Brintbranchen.

En af de aktører, der allerede er i gang med at opføre deres Power to X-anlæg, er European Energy. Her ser man også et muligt boom ved lavere tarifbetaling.

- Der er bred enighed om, at det er et rigtig fornuftigt udspil med mange gode initiativer. De mere omkostningsægte tariffer er modtaget meget positivt, og det vil betyde, at det er mere fleksibelt i fremtiden at placere sine PtX-anlæg, siger Emil Vikjær-Andresen, head of Power to X hos European Energy.