15. dec 2021 Presseklip

Fra 2025 skal danske klimagasser fanges og puttes i jorden

LÆS I DAG: Fjernvarmen havde gerne set mere ambitiøst CCS-mål i vigtig aftale. Erhvervslivet om ny CO2-aftale: Danmark kan få en førerrolle. Om fire år skal der lagres CO2 i Nordsøen: Professor er skeptisk. Energistyrelsen: Arbejdet er i gang. Prisfald er på vej i Helsingør.

Altinget:
Fra 2025 skal danske klimagasser fanges og puttes i jorden

Et stort flertal i Folketinget bakker op om en pulje på 16 milliarder kroner til at fange og gemme CO2 i den danske undergrund. Det slås fast med en ny aftale, der blev præsenteret tirsdag eftermiddag, skriver Altinget.

Pengene sættes i spil fra 2022, så de første anlæg til at fange og lagre CO2 fra de store udledere er i drift i 2025. Ifølge Klimaministeriet vil aftalen om godt tre år årligt bidrage med 0,4 millioner ton CO2 reduktion.

- Det er et meget stort skridt i retningen af, at vi allerede i 2025 kan være i gang med CO2-fangst, lød det fra klimaminister Dan Jørgensen ved præsentationen af aftalen.

- Det er ikke mange år siden, nogen sagde, at det var fugle på taget. Nu er vi der, hvor markedet er modent, og vi har truffet de politiske beslutninger til at komme i gang, fortsatte han.

- Der kommer til at være rigtig meget erhvervsliv i den her aftale. Først og fremmest på forbrændingsanlæg, men der skal også bygges skibe og der vil være aktører, der skal pumpe CO2 i undergrunden, sagde Konservatives klimaordfører, Mona Juul.

Radikales Rasmus Helveg Petersen kaldte det en ”poetisk retfærdighed”, at de brancher, der i mange år har udledt CO2 i atmosfæren, nu kan være med til at gemme den i jorden.

Og Venstres klimaordfører, Marie Bjerre, var godt tilfreds med, at aftalen er udtryk for et minimum på ambitionsniveauet, og den sikrer, at der tages hul på lagring i dansk undergrund.

- Vi var bekymrede for, at vi godt kunne fange CO2, men den så ville blive sendt til Norge, der er langt fremme på det her. Men nu sikrer vi det også skal gå til at udvikle danske arbejdspladser, sagde Marie Bjerre.

*****

EnergiWatch:
Fjernvarmen havde gerne set mere ambitiøst CCS-mål i vigtig aftale

CCS-aftalen er ikke bare et første skridt mod et nyt grønt eksporteventyr, men også et stort et af slagsen, siger Dansk Fjernvarme til EnergiWatch. Han understreger dog, at Dansk Fjernvarme gerne havde set et mere ambitiøst mål for indfanget og lagret CO2 i 2030.

- Vi havde gerne set, at man havde sat sig et mere ambitiøst mål for 2030, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, der nævner, at Dansk Fjernvarme selv har regnet sig frem til, at bare fjernvarmesektoren med de rette rammevilkår vil være i stand til at bidrage med 5,5 mio. ton indfanget CO2 i 2030, hvilket får dagens udmeldte målsætning til at blegne en kende.

- Når det er sagt, er målsætningen blot et enkelt hår i en ellers velsmagende suppe for fjernvarmesektoren, siger Kim Mortensen, der ser det som givet, at fjernvarmen vil indtage en central rolle i den kommende udvikling.

- Det er meget forventeligt og helt naturligt. Kraftvarmeselskaberne er vant til at have flere roller for at sikre en effektiv energiudnyttelse. Når man har energiprocesser har overskudsenergi altid kunne bringes i spil i fjernvarmen, og det er i fuld forlængelse af det, at vi vil se fjernvarmen have en central rolle i et grønt energisystem, siger Kim Mortensen.

*****

Finans.dk:
Erhvervslivet om ny CO2-aftale: Danmark kan få en førerrolle

Flere erhvervs- og brancheorganisationer roser det store flertal i Folketinget, der tirsdag indgik en aftale, der lægger rammerne for milliarder, der skal bruges til oplagring af CO2. Det skriver Finans.dk.

Tirsdagens aftale udmønter en tilskudspulje på 16 mia. kr. til at opfange CO2 og lagre det. Aftalen er, ifølge partierne bag, et stort skridt i retning af, at de store udledere af CO2 kan have anlæg i drift i 2025. Netop det er afgørende ifølge DI Energi under Dansk Industri.

Organisationen peger i en pressemeddelelse på, at mulighederne for at lagre CO2 i de geologiske lag under Nordsøen er gode. Derfor kan Danmark kan spille en central rolle i EU inden for lagring af CO2 med den såkaldte CCS-teknologi.

- Det er en helt afgørende teknologi, når vi skal tage de sidste skridt mod at gøre Danmark og EU 100 pct. klimaneutralt, udtaler branchedirektør Troels Ranis i en pressemeddelelse. Han fortsætter:

- Kulstoffangst - og lige om lidt også anvendelse af CO2 i bæredygtige brændstoffer - rummer kæmpe muligheder for virksomhederne. Derfor har vi ventet i spænding på denne strategi.

*****

DR Nyheder:
Om fire år skal der lagres CO2 i Nordsøen: Professor er skeptisk

Regeringen får ros for ny strategi, der skal gøre det muligt at fange og lagre CO2 i 2025. Men energiprofessor Brian Vad Mathiesen tvivler dog på, at teknologien kan være på plads så hurtigt. Det skriver DR Nyheder.

- Det er for risikabelt. Der er mere kendte teknologier, hvor vi ved, vi kan nå i mål, siger han til DR Nyheder og henviser til, at selv om teknologien er afprøvet flere steder i verden, findes der stadig kun få projekter i stor skala.

Derfor frygter Brian Vad Mathiesen, at de danske projekter også nemt kan blive forsinkede. Han bakker op om, at der skal satses og investeres i teknologien, men mener ikke, at vi skal regne det som en sikker reduktion af drivhusgasserne allerede i 2025 og 2030.

- Vi skulle nok have været i gang for et par år siden i virkeligheden. Og selvom vi havde været i gang for et par år siden, kunne det stadig være vanskeligt at nå bare en lille mængde i 2025. Det her, det er en svær teknologi, siger han.

Der er stor sandsynlighed for, at det kan blive det københavnske forbrændingsanlæg ARC og olieselskabet Ineos, som bliver hovedspillere i det første danske projekt.

De mener begge, at det kan lade sig gøre at blive færdige til tiden. Men indrømmer, at der ikke skal gå meget galt, før planen skrider.

- Vi skal have finansiering på plads, vi skal have transport på plads, vi skal have lagring på plads, siger Jacob Hartvig Simonsen, der er direktør for ARC.

- Det bliver ikke super enkelt. Det gør det ikke. Men vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at nå det.

*****

Energistyrelsen; pressemeddelelse:
Energistyrelsen: Arbejdet er i gang

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet skrev i går i en pressemeddelelse, at der er indgået politisk aftale om en samlet CCS-strategi, der fremmer ny infrastruktur og sikrer regulering af CCS på markedsbaserede vilkår. Med den nye aftale om en CCS-strategi kan Energistyrelsen sætte yderligere fart på initiativer, skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Energistyrelsen nævner bl.a., at styrelsen er i gang med at opbygge rammerne for det regelsæt, der gør det muligt at give tilladelser til geologisk lagring af CO2i den danske undergrund. Det bliver også nævnt, at lovgivningen og reglerne skal ændres, så rammerne for at anlægge og drive fangstanlæg for kommunale forsyningsselskaber (for eksempel affaldsforbrændinger og energianlæg) bliver klare.

”Energistyrelsen arbejder på at udmønte puljen til CO2-reduktioner gennem fangst, lagring eller anvendelse fra Klimaaftale for energi og industri 2020. Energistyrelsen forventer at kunne fortælle mere om dette i starten af 2022, ” skriver Energistyrelsen videre.

*****

Forsyning Helsingør; pressemeddelelse:
Prisfald er på vej i Helsingør

Fra nytår kan Forsyning Helsingørs godt 15.000 fjernvarmekunder se frem til priser, der er markant lavere end i dag. Prisnedsættelsen, der er godkendt af Forsyning Helsingørs bestyrelse, forventes at blive på ca. 10 procent årligt – eller godt 1.600 kroner - for en standardvarmekunde i et parcelhus.

Ifølge en pressemeddelelse fra Forsyning Helsingør fremgår det, at nedsættelsen for en standardkunde i lejlighed bliver på ca. 7 procent – eller godt 860 kroner.

- Vi står overfor en udvidelse af fjernvarmenettet i kommunen i de kommende år. Med en prisnedsættelse bliver fjernvarmen endnu mere attraktiv og konkurrencedygtig. Samtidig hjælper vi den grønne omstilling på vej, da fjernvarmen kan erstatte olie- og naturgasfyr til boligopvarmning i byområder, siger Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Han forklarer, at årsagen til prisnedsættelsen skal findes i stigende el-indtægter på Helsingør Kraftvarmeværk samt stordriftsfordele fra flere fjernvarmekunder.