14. dec 2021 Presseklip

Forsyningsselskab udpeger Hofor-topchef som ny formand

LÆS I DAG: Der forhandles stadig om fjernvarme i Rønne. Kraftigt prishop på varme på Mors. Danmark får milliarder fra EU's genopretningsfond.

Klimamonitor:
Forsyningsselskab udpeger Hofor-topchef som ny formand

Forsyningsselskabet Klar vil have en ekstern, professionel formand for bestyrelsen og valget er ifølge Klimamonitor faldet på nuværende direktør for Hofor, Lars Therkildsen. Han skal indtage formandsstolen fra den 1. januar 2022.

Klar Forsyning er fælles forsyningsselskab for Køge, Greve, Solrød og Stevns Kommuner, og Lars Therkildsen tager over fra den nuværende formand, byrådsmedlem Niels Rolskov (Ø) fra Køge. Lars Therkildsen har hidtil været næstformand i Klar Forsynings bestyrelse.

»Efter en grundig evaluering af ejeraftalen har alle fire byråd besluttet, at bestyrelsesformanden fra den kommende valgperiode vælges eksternt. En eksternt valgt formand giver mulighed for større sektorkompetence og faglighed samt samme vidensniveau om alle fire kommuner,« skriver forsyningsvirksomheden i en pressemeddelelse.

*****

TV2 Bornholm:
Der forhandles stadig om fjernvarme i Rønne

Fra næste år kan borgerne i Rønne se frem til en billigere fjernvarmeregning, men der kan måske være endnu større besparelser på vej. Rønne Vand og Varme vil nemlig ifølge TV2 Bornholm gerne have prisen endnu et hak ned, det siger direktør i RRV, Erik Steen Andersen.

- Vi synes, at den pris der er rimelig, det er landsgennemsnittet for Danmark. Det er 12.800 for et gennemsnitshus, og det er cirka 2000 lavere om året end nu.

Prisen er et af de punkter, som BEOF og RVV i øjeblikket er i dialog om, og hvis den dialog bliver til noget, så kan det betyde en yderligere sænkelse af prisen. 2000 kroner er dog ifølge administrerende direktør i BOEF, Claus Andersen, et stort tal, men han er villig til at tage dialogen.

- Vi må prøve at se, hvad der kan findes yderligere, det er lige præcis det, som den her videre dialog, skal finde svaret på.

Rønne Vand og Varme og Bornholms Energi og Forsyning afholder næste møde den 24. januar.

*****

Nordjyske:
Kraftigt prishop på varme på Mors

De store prisstigninger på naturgas vil give fjernvarmekunderne i Nykøbing en væsentligt dyrere varmeregning i 2022. Værst ser det ud for de 140 kunder hos Morsø Varme A/S, som er en del af det kommunalt ejede Morsø Forsyning. Det skriver Nordjyske.

- Vi har varslet en 100 procent stigning i den variable varmepris pr. 1. februar. Den skyldes udelukkende stigningen i naturgasprisen, siger direktør Vivian S. Søndergaard, Morsø Forsyning, der har naturgas som brændsel til 98 procent af varmeproduktionen.

Byens store fjernvarmeleverandør er Nykøbing Mors Fjernvarmeværk med et par tusinde aftagere. Her venter der også forbrugerne en klækkelig prisstigning efter nytår.

- Det render løbsk for os. Vi havde varslet en stigning, men nu må vi ud til forbrugerne og give besked om en yderligere forhøjelse. Det betyder, at den variable varmepris for 2022 samlet set stiger med 45 procent i forhold til i år. I kroner og øre vil det sige, at varmeregningen for et standardparcelhus på 135 kvadratmeter stiger med 3767 kr. , siger driftsleder Bjarne Østergaard, Nykøbing Mors Fjernvarmeværk.

Når stigningen trods alt er mindre end hos Morsø Varme, skyldes det blandt andet, at kun halvdelen af Nykøbing Mors Fjernvarmeværks varme stammer fra afbrænding af naturgas. Den anden halvdel produceres af solvarme og el.

Sdr. Herreds Kraftvarmeværk benytter i høj grad biomasse, men har en dårlig elaftale for en del af produktionen.

- Så vi kommer ikke uden om en prisstigning, men jeg kan først sige noget konkret efter vores repræsentantskabsmøde torsdag, siger formand Poul Kristensen.

*****

Altinget:
Danmark får milliarder fra EU's genopretningsfond

Danmark modtager i alt 3,7 milliarder kroner fra EU's Genopretningsfond i 2021. En del af pengene skal ifølge Altinget bidrage til bl.a. udrulning af fjernvarme. Det fremgår af et aktstykke, som Folketingets Finansudvalg skal godkende, for at pengene kan indgå i statens samlede budget for 2021.

Der tilføres 775 millioner kroner til tiltag til energieffektivisering, grøn opvarmning og CCS, hvor følgende initiativer modtager midler:

  • 0,2 millioner kroner til en pulje til skrotningspræmie for oliefyr.
  • 187 millioner kroner i tilskud til udrulning af fjernvarme.
  • 31,5 millioner kroner i tilskud til afkobling af gasnettet.
  • 6,3 millioner kroner Energistyrelsen til administrationsudgifter i forbindelse med de tre ovenstående poster, der skal øge incitamentet til at udfase olie- og gasfyr.
  • 150 millioner kroner til energieffektivisering i offentlige bygninger, hvoraf 142,5 millioner kroner går til en tilskudspulje til energirenoveringer i offentlige bygninger (kommuner og regioner), 0,9 millioner kroner til Departementet, og 6,6 millioner kroner til Energistyrelsen til administration af tilskudspuljen.
  • 285,0 millioner kroner til tilskud til energibesparelser i form af tilskud til grønne boligforbedringer og yderligere 15 millioner kroner til administrationer af tilskudsordningen.
  • 98,5 millioner kroner i tilskud til energiforskning i form af forskning i CO2-lagring i Nordsøen og yderligere 1,5 millioner kroner til Energistyrelsen til administration af tilskudspuljen.