05. okt 2021 Presseklip

Morsø Forsyning opgav at rekruttere ny chef

LÆS I DAG: Fjernvarmeforbrugerne må indstille sig på prisstigninger. Rekordhøje gaspriser får presset på EU’s energimarked til at stige. Varmepumpe med grønt og økonomisk overskud. 

 

Nordjyske:
Morsø Forsyning opgav at rekruttere ny chef

Der var flere egnede emner i spil til en ledig stilling som driftsleder hos Morsø Forsyning. Men de faldt fra, som de fandt ud af, at arbejdspladsen var på Mors – og så måtte ledelsen til at tænke alternativt. Den historie fortæller Nordjyske Stiftstidende.

- Vi plejer at sige, at vi har to timer til alt herude ... havde vi bare ligget en halv time tættere på Aalborg eller andre større byer, så havde det været langt lettere at få folk til at pendle, siger Vivian Schmücker Søndergaard, adm. direktør, Morsø Forsyning, der har hovedkontor i Nykøbing Mors.
I forvejen er forsyningsbranchen højt specialiseret og dermed ikke den letteste at skaffe egnede kandidater til. Og som en løsning indsatte Morsø Forsyning i marts en midlertidig driftsleder. Det er Lars Holm. Han arbejder normalt som driftsleder på ledninger og pumper.

Først om cirka 1,5 år er den rette driftsleder klar. Det bliver en kandidat fra egne rækker. Det er Jesper Toft, der pt. arbejder som driftsmedarbejder. Sideløbende hermed bliver han opkvalificeret.

Det er ikke uden omkostninger at uddanne fra egne rækker, oplyser Morsø Forsyning. Lederstillingen koster 50.000 kroner alene til den løbende uddannelse. Dertil kommer ekstra rådgivning fra specialister samt en masse ekstra tid med oplæring og en øget indsats fra den øvrige organisation.

- Det er altid at foretrække at kunne ansætte gode, kvalificerede medarbejdere. Det giver bedre drift, lavere omkostninger og betyder noget for det interne spil. Vi bliver nødt til at arbejde lidt hårdere den kommende tid, siger Vivian Schmücker Søndergaard.

*****

JydskeVestkysten:
Fjernvarmeforbrugerne må indstille sig på prisstigninger

Prisen på naturgas er steget med 400 procent i år. Det kan få store konsekvenser for de syd- og sønderjyske fjernvarmeværker og dermed forbrugerne. I Tønder holder fjernvarmeselskabet stand takket være investeringer i nye anlæg og andre energikilder - men sådan går det næppe i Toftlund, skriver JydskeVestkysten.

På Toftlund Fjernvarmeværk bliver omkring 30 procent af den samlede varmeproduktion lavet på en gaskedel, oplyser driftsleder Jørgen Thorgaard. Han er overbevist om, at gasprisernes himmelfart vil resultere i stigninger for de i alt 1040 kunder.

- Når gasprisen stiger, så bliver varmen, som vi producerer på en gaskedel, dyrere. Derfor kommer prisen også til at stige for vores kunder, siger han.

Jørgen Thorgaard har dog ikke noget overblik over, hvor stor prisstigningen bliver for forbrugerne. Prisstigningerne rammer heller ikke med det samme. På grund af en teknikalitet, vil det først at være muligt at hæve prisen et stykke inde i 2022.

- Vi kan ikke hæve prisen midt i et år. Derudover skal prisstigninger varsles tre måneder i forvejen, og det betyder, at prisstigningen først vil kunne mærkes fra anden aconto i 2022, siger han.

I Tønder udgør naturgas omkring en femtedel af den energi, der bruges til at varme vandet op hos de 2800 forbrugere, der er tilsluttet fjernvarmenettet i Tønder by.

- Som det ser ud nu, kommer vi nogenlunde gennem de kolde måneder med skindet på næsen, siger direktør Lars Rytter og peger på, at vejret i vinterens løb har afgørende indflydelse på forbrugernes udgifter til fjernvarme. Bliver vinteren kold, skal der bruges mere gas til opvarmning - og omvendt hvis vejret bliver mildt.

*****

Altinget:
Rekordhøje gaspriser får presset på EU’s energimarked til at stige

Flere EU-lande efterlyser indgreb i det europæiske energimarked i kølvandet på eksplosive prisstigninger på gas og el. Men ifølge Altinget er EU-landene splittet, selv om de er enige om, at prisstigningerne kan true den grønne omstilling.

Der er dem, som ser udsvingene som netop udsving - en del af de naturlige konjunkturer i markedet. Der er dem, der ser det stik modsat og vil have betydelige indgreb. Der er dem, der ser det som en lejlighed til at sætte bremserne i over for mere grøn omstilling.

Tirsdag truer emnet med at kuppe en topmødemiddag, som statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes EU-kolleger skal til i Slovenien. Og det er allerede sat på plakaten, når EU-lederne mødes igen i Bruxelles 21. og 22. oktober.

Det er dog tydeligt allerede nu, at der ikke er nogen snuptagsløsninger. Lige nu er der næsten tale om en perfect storm, der pt. har ført til, at prisen på naturgas i løbet af det seneste år er seksdoblet. Det sætter sig også i elpriserne, der ligeledes bare er steget og steget.

- Jeg tror godt, det kan blive værre. Vi er ikke engang i fyringssæsonen endnu, og det vil afhænge af den vinter, vi ser ind i. Bliver det en kold vinter i Europa, i Rusland og i Kina, så giver det ekstra skub til efterspørgslen efter energi, sagde chefanalytiker Louise Aggerstrøm fra Danske Bank på et webinar mandag afholdt af Dansk Energi.

- Vi har før haft voldsomme olieprisstigninger, men vi har ikke på samme måde set prisstigninger på energi, der er så bredt funderet: At det er både el, gas og olie, der stiger så kraftigt på samme tid, tilføjede hun.

*****
Frederiksborg Amts Avis:
Varmepumpe med grønt og økonomisk overskud

Egedal Byråd har sendt Egedal Fjernvarmes projektforslag for varmepumpeanlæg baseret på spildevand i Stenløse i fire ugers høring til den 28. oktober. Ifølge Frederiksborg Amts Avis skal varmepumpen udnytte varmen i det rensede spildevand på Stenløse Rensningsanlæg og kobles på det eksisterende fjernvarmenet fra rensningsanlægget til hovedledningen på Krogholmvej.

- Denne varmekilde vil være et godt grønt supplement til opvarmning i Stenløse. Det skal ses i forhold til, hvis selskabet havde valgt at etablere et flisfyret kraftvarmeanlæg på samme størrelse, fortalte formanden for Teknik- og Miljøudvalget Bo Vesth, da forslaget var til debat på udvalgets møde.

Der udarbejdes ikke miljøvurdering af projektforslaget.

*****

GridTECH:
Partnerskab afleverer tre anbefalinger til forsyningsselskabernes digitalisering

Regeringens digitaliseringspartnerskab har netop afleveret 46 anbefalinger til en styrket digitalisering af samfundet. Tre af dem skal løfte forsyningssektorernes digitale transformation, men Dansk Fjernvarme hejser flaget med en bekymring, skriver GridTECH.

Bekymringen handler om de ekstra omkostninger, som tiltagene vil medføre. De skal ikke være fjernvarmesektoren til last i den konkurrence, den befinder sig i over for de individuelle varme-løsninger. 

- Der er grund til at hilse Digitaliseringspartnerskabets anbefalinger velkommen. Samtidig er det vigtigt, at der i det videre arbejde er øje for konkurrencen mellem forsyningsselskabernes fælles løsninger og de individuelle løsninger, udtaler Steen Kramer Jensen, projektleder i Dansk Fjernvarme.