16. sep 2021 Presseklip

Professor: PtX-aktører har selv ansvar for at sikre tilstrækkelig VE

LÆS I DAG: På tre år er datacentrenes store indtog i Danmark forduftet. Grøn aftale sikrer datacentre ny indtægtskilde. Ny runde med tilskud til eldrevne varmepumper åbner. Grøn varme på vej til radiatorerne.

GridTECH:
Professor: PtX-aktører har selv ansvar for at sikre tilstrækkelig VE

Energiprofessor Brian Vad Mathiesen, Aalborg Universitet, foreslår, at PtX-aktørerne skal forpligte sig til, at de vil realisere deres produktionsplaner, hvis staten skal stille den fornødne mængde VE til rådighed. Det siger han til GridTECH.

- Dem, der laver PtX-anlæggene har et væsentligt ansvar for, at det er baseret på VE. Det kan jo ikke være sådan, at hver gang nogen taler løst om et PtX-anlæg, så rammer ansvaret den til-hver-en-tid siddende minister – sådan kan det marked ikke fungere, siger Brian Vad Mathiesen.

Grundlæggende mener han ikke, at staten kan forventes at foretage store satsninger i energiplanlægningen alene ud fra løse hensigtserklæringer, som han betegner PtX-aktørernes foreløbige udmeldinger.

- Det må være sådan, at hvis PtX-aktørerne vil være sikre på, at der er VE i de mængder, der passer til deres planer, så er det selvfølgelig også deres eget ansvar at sørge for det. Staten kan ikke bare løbe risikoen og bygge løs uden at vide, at der er et aftag, og det er alt for risikabelt at lave så store udbud alene på baggrund af ‘letters of intent’, siger han til GridTECH.

*****

EnergiWatch:
På tre år er datacentrenes store indtog i Danmark forduftet

For tre år siden mente man, at datacentre i 2030 ville forbruge, hvad der svarede til en tredjedel af Danmarks strømforbrug. Men techgiganterne har i en vis grad trukket følehornene til sig, og nu har PTX i stedet indtaget rollen som kommende strømsluger og leverandør af overskudsvarme.

Siden de optimistiske toner for tre år siden, er det ifølge EnergiWatch blot Microsoft, der har meldt ud, at de vil etablere tre datacentre på Sjælland. Samtidig har Apple droppet et datacenter i Esbjerg, mens Facebook droppede et i Kassø ved Aabenraa. Og Googles planer om et datacenter i Kassø svæver endnu i limbo uden en dato for byggeriet.

Dertil kommer, at datacentrene viser sig at blive markant mindre, end det har været forventet. Facebook har indtil videre etableret det største med 120 MW ved Odense, mens Apples er på mere beskedne 50 MW. Google har endnu offentliggjort kapacitet på sit i Taulov.

Det kan få betydning for bl.a. fjernvarmeselskaber, der ifølge en rapport fra Energistyrelsen i 2018 kunne se frem til at kunne aftage enorme mængder overskudsvarme. Det vil man formentlig fortsat kunne, men det bliver netop fra mindre datacentre, lyder meldingen fra Dansk Fjernvarme.

- De centre placeres oftere i byerne, hvor der allerede er fjernvarme. Derudover er mængderne noget mindre, hvilket mindsker risikoen, og der er tale om mindre aktører, som det kan være nemmere at få en aftale med frem for hemmelighedsfulde amerikanske selskaber, siger analysechef Jesper Koch til EnergiWatch.

*****

ITWatch:
Grøn aftale sikrer datacentre ny indtægtskilde

I fremtiden kan datacentre tjene penge på andet end opbevaring af data. Med en ny aftale om udnyttelse af overskudsvarmen skal det blive lettere for virksomhederne at sælge varmen videre. Det får ifølge ITWatch en positiv modtagelse hos DI Digital.

Aftalen betyder nemlig, at datacentre, der opsamler overskudsvarme, kan sælge varmen videre til den lokale fjernvarmeforsyning til gavn for både miljø og muligvis datacentrenes økonomi.

- Det her er en super nyhed for alle datacenterudbydere i Danmark. Det vil i endnu højere grad brande Danmark som et grønt datacenterland, siger Rikke Zeberg, der er branchedirektør i DI Digital.

Aftalen, der træder i kraft i 2022, betyder, at virksomheder med overskudsvarme selvstændigt kan forhandle direkte med en leverandør af fjernvarme og få en økonomisk gevinst med opsamlingen af overskudsvarmen.

Datacenteret kan selv sætte sin pris, så længe den ikke overstiger et fastsat prisloft, der 'fastsættes årligt af Forsyningstilsynet som et landsdækkende prisloft baseret på de gennemsnitlige omkostninger til de billigste, alternative eksisterende varmeproduktionsanlæg baseret på vedvarende energi', som det så mundret står i aftaleteksten.

*****

Energistyrelsen; pressemeddelelse:
Ny runde med tilskud til eldrevne varmepumper åbner

Energistyrelsen åbnede onsdag for, at fjernvarmeselskaber igen kan søge tilskud til etablering af eldrevne varmepumper. Ansøgningsrunden er åben til og med d. 31. oktober, hvor der i alt kan gives tilskud for 44,6 mio. kr.

Ifølge en pressemeddelelse hos Energistyrelsen er målgruppen ”fjernvarmevirksomheder med en høj andel af varmeproduktionen baseret på kul, olie eller naturgas”.

Varmepumpeprojekterne skal medvirke til at fortrænge brugen af kul, olie og naturgas i den danske fjernvarmesektor ved at erstatte det med en mere klimavenlig løsning i form af eldrevne varmepumper. De færdige projekter bidrager dermed til at realisere Danmarks målsætning om 70% CO2-reduktion i 2030. 

*****

Viborg Stifts Folkeblad:
Grøn varme på vej til radiatorerne

Viborg Varme tog tirsdag første spadestik til en stor luft til vandvarmepumpe, der skal levere 20 procent af selskabets fjernvarme i fremtiden. Ifølge Viborg Stifts Folkeblad får varmepumpen en kapacitet på syv megawatt, og det betyder, at den faktisk vil kunne forsyne 20 procent af Viborg Varmes aftagere med varmt vand i radiatorerne.

- Vi er så småt begyndt med et mindre anlæg i Hald Ege, men det her er det første anlæg i Viborg by, og senere kommer der så yderligere til, fortæller direktør Morten Abildgård fra Viborg Varme.

Anlægget kommer til at ligge på den gamle Revas-grund lige overfor kraftvarmeværket, som det med tiden gerne skulle gøre overflødigt. Planen er nemlig, at den "sorte" fjernvarme, der stammer fra kraftvarmeværkets naturgasvarme, med tiden helt skal afløses af grøn varme fra blandt andet varmepumper.

Anlægget på Industrivej ventes at være i drift om et lille års tid.