14. sep 2021 Presseklip

Datacentre skal certificeres

LÆS I DAG: EU vil have datacentre til at levere fjernvarme. Aalborg CSP løser akut problem med lagerlåg hos nordjysk varmeværk. Fjernvarmeledning mellem Vamdrup og Lunderskov er nu færdig.

Børsen:
Datacentre skal certificeres

Fire datacentre er som de første blevet certificeret grønne, fordi de leverer overskudsvarme til fjernvarmenettet. Det er datacentrenes egen brancheorganisation, der står bag den nye certificering, der skal synliggøre, hvad der sker på datacentrene.

- Vores langsigtede mål er at få alle de danske datacentre gjort grønne, bæredygtige og i sidste ende også CO2-neutrale. Vi starter med at fremhæve nogle få, der allerede har taget første skridt, siger direktør i Datacenter Industrien Henrik Hansen til Børsen.

Datacenter Industrien har med den første runde certificeringer, som netop er gennemført, certificeret fire datacentre, som i en eller anden grad udnytter overskudsvarmen i fjernvarmenettet. Det drejer sig om Penta Infras datacenter, DTU’s datacenter i Risø, JN Datas datacenter i Silkeborg og Danfoss’ datacenter.

De danske datacentres forbrug bliver ifølge brancheforeningens egne beregninger omkring 205 MW i år og forventes at udgøre 5 pct. af landets samlede energiforbrug. Hertil kommer, at det forventes at stige langt hurtigere end resten af det danske elforbrug. I 2024 forventer Datacenter Industrien eksempelvis, at datacentrene vil udgøre hele 11 pct. af forbruget.

*****

EnergiWatch:
EU vil have datacentre til at levere fjernvarme

Der følger nu konkrete grønne krav til datacentre overalt i EU. Det sker med den Fit For 55-lovpakken, der er på vej gennem bureaukratiet i Bruxelles, og i Danmark mener virksomheden Asetek i Aalborg, at de nye krav kan medføre, at datacentre vil begynde at levere overskudsvarme til fjernvarmen. Det skriver EnergiWatch.

Asetek producerer vandkøling til processorer og kan levere overskudsvarme på omkring 65 grader. De har længe sukket efter et politisk fokus på, hvad de beskriver som datacentres lemfældige omgang med energi. Tidligere på året fortalte adm. direktør og stifter, André Sloth Eriksen, at han var tæt på at opgive kampen for at råbe de danske politikere op og i stedet satsede på lobby-offensiven i Bruxelles.

Og den har ifølge André Sloth Eriksen givet pote, når han læser udspillet i Fit for 55.

- Vi kunne ikke have skrevet det meget bedre selv, end det som er kommet fra EU. Nu har vi kæmpet for det i et par år, men man skal ikke tage fejl. Vores kamp starter først for alvor nu. EU har nu stillet det her forslag, men det er ikke blevet til lov endnu, siger han til EnergiWatch.

Lovpakken skal forhandles på plads fra dette efterår. Den fylder små 4.000 sider og indeholder alt fra en total omkalfatring af kvotesystemet til nye VE-krav og en såkaldt klimatold. Kravene til datacentre lyder ikke af meget.

Der er en række blødere formuleringer såsom, at datacentre skal "øge andelen af benyttet overskudsvarme", samt at overskudsvarmen skal gøres tilgængelig ved en brugbar temperatur og med minimalt input fra støttesystemer.

Af mere konkrete krav foreslår EU-Kommissionen, at alle datacentre på mere end 1 MW skal udføre en cost benefit-analyse for at undersøge, hvorvidt overskudsvarmen kan benyttes i fjernvarmeforsyningen, mens ejere af datacentre skal offentliggøre energiforbrug fra 2024.

*****

Energy Supply:
Aalborg CSP løser akut problem med lagerlåg hos nordjysk varmeværk

I april måned kunne Dronninglund Fjernvarme konstatere skader i såvel isoleringen som i flydelineren af det eksisterende damvarmelagerlåg. Årsagen til skaderne var store mængder ophobet vand i isoleringen, fortæller Energy Supply.

I samarbejde med sin bygherrerådgiver MOE undersøgte Dronninglund Fjernvarme skaderne. De blev fundet så omfattende, at der blev truffet beslutning om at udskifte det gamle låg. Det blev Aalborg CSP, der løb med opgaven.

- Vi er glade for at Aalborg CSP bød ind på opgaven som totalentreprenør med deres certificerede løsning, der for os på varmeværket giver tryghed for en langsigtet og driftssikker løsning, siger bestyrelsesformand for Dronninglund Varmeværk, Svend Bøgh, til Energy Supply.

Aalborg CSP anvender i projektet til Dronninglund Fjernvarme sin certificerede lågteknologi, der håndterer luft-, vand- og fugtansamlinger. Det nye låg er designet som en diffusionsåben konstruktion, der forhindrer, at dampen bliver fanget og dermed kondenserer i isoleringen. Derudover er låget sektionsopdelt for bedre håndtering af nedbør, og det er derved muligt at afvande overfladen af lageret sikkert og effektivt med et minimum af løbende vedligehold.

*****

Ugeavisen Vamdrup:
Fjernvarmeledning mellem Vamdrup og Lunderskov er nu færdig

Arbejdet med en godt otte kilometer lange fjernvarmeledning mellem Lunderskov og Vamdrup er forløbet helt uden problemer. Derfor kunne TVIS torsdag markere afslutningen på arbejdet, der skal forbinde selskabet med Vamdrup Fjernvarme.

- Det er en fin dag i dag. Ledningen er blevet klar til tiden, og nu ser vi frem til at kunne tilbyde grøn varme til vores forbrugere, sagde formand for bestyrelsen, Niels Thomsen, ifølge Ugeavisen Vamdrup.

Sidste år indgik Vamdrup Fjernvarme en aftale med TVIS, som fra sæsonen 2021/2022 skal levere mere end 70 procent af fjernvarmen til de næsten 1200 fjernvarmeforbrugere i Vamdrup. Aftalen betyder samtidig, at brugen af fossile brændstoffer gradvist bliver udfaset fra varmeforsyningen.

Vamdrup Fjernvarme har samtidig kørt kampagne for større tilslutning til fjernvarmen, så de kan udnytte et tilsagn om støtte fra Fjernvarmepuljen.

- Det er gået rigtig godt. Så selv om vi i sidste ende skal have mindst 60 procent af forbrugerne med inden begyndelsen af 2025 for at kunne få tilskuddet fra Energistyrelsen, så når vi sandsynligvis væsentligt højere, lyder det fra Niels Thomsen.

Vurderingen er, at Vamdrup Fjernvarme vil vokse med op mod 40 procent, hvis alle projekter lykkes.