13. sep 2021 Presseklip

Ny aftale skal give mere varme fra supermarkederne i radiatoren

LÆS I DAG: Fremover kan din varme komme fra det lokale supermarked. God, grøn aftale om overskudsvarme. Nu kan 128.000 husstande få varme af virksomhederne. Fjernvarme Fyn på charmeoffensiv. Nyrenoveret vej rives op.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, pressemeddelelse:
Ny aftale skal give mere varme fra supermarkederne i radiatoren

Når kulden sætter ind og radiatorerne skal tændes, skal en større del af varmen i fremtiden komme fra supermarkeder og datacentre. Det bliver sikret med en ny politisk aftale, der skal sikre overskydende varme fra bl.a. køleanlæg og servere ikke går tabt, men i langt højere grad ender i fjernvarmerørene.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor det bliver angivet, at der er indgået en ny bred aftale, der rydder op i regler og bureaukrati for erhvervslivet og fjernvarmevirksomheder, der vil udnytte overskudsvarmen.

- Det kan måske lyde mærkeligt, men køledisken i det lokale supermarked kan faktisk være med holde radiatoren varm. Det giver god og grøn mening at genbruge den varme, som apparater og anlæg skaber til at opvarme private hjem. Det sparer både ressourcer og hjælper klimaet, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Den nye aftale betyder et farvel til regler og administrative byrder, så leverandører af overskudsvarmen og fjernvarmeselskaberne fremadrettet kan aftale en pris direkte med hinanden. Det kræver dog, at de samlede omkostninger til udnyttelsen af overskudsvarmen holdes under et fastsat prisloft for hvor meget, det vurderes at koste, hvis fjernvarmeselskabet skulle producere varmen på anden vis, for eksempel ved at investere i en varmepumpe.

*****

DR.dk:
Fremover kan din varme komme fra det lokale supermarked

Super Brugsen i Hedehusene vil for omkring 70.000 kroner installere et anlæg, der kan udnytte overskudsvarme fra deres kølediske. Men før den nye politiske aftale, der er meldt ud denne weekend, vil de ikke tjene mere end to øre per kilowatttime på det - før skat. Det bliver til 700 kroner om året.

Det bliver anderledes fremover, hvor det vil være rentabelt for Super Brugsen at sælge overskudsvarmen, fremgår det af en artikel hos DR.dk. Det gælder også for Rockwool, der anslår, at deres overskudsvarme fra produktionen kan levere varme til 2.800 husstande årligt.

Og potentialet for at udnytte overskudsvarme fra fx supermarkeder og industrivirksomheder er stort. En rapport, som er lavet af brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, fortæller, at det er muligt at opvarme yderligere 128.000 danske hjem fra den varme, der ellers går til spilde på fabrikker og i butikker.

- Jeg vil tro, at vi kan tage det meste af den overskudsvarme, der findes, og bringe den i anvendelse i fjernvarmesystemet, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

TV-Avisen bragte søndag et indslag i deres udsendelse 18.30. Du kan tilgå udsendelsen via dette link – indslaget om overskudsvarme begynder cirka 07:14: https://www.dr.dk/drtv/se/tv-avisen-18_30_-erna-solberg-presset-inden-norsk-valg_273651.

*****

Dansk Fjernvarme; pressemeddelelse:
God, grøn aftale om overskudsvarme

Der er roser fra fjernvarmeselskabernes brancheforening til den politiske aftale, der er indgået om øget brug af overskudsvarme. Overskudsvarme er en afgørende del af vejen mod en helt grøn varmeforsyning, skriver Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

- Fjernvarmesektoren skal være helt grøn i 2030, og hvis vi skal i mål med det, så kræver det øget brug af overskudsvarme. Det får vi mulighed for med den aftale, som Dan Jørgensen, regeringen og Folketingets partier netop har indgået, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, der fortsætter:

- Det er en god, grøn dag for fjernvarmekunderne, for industrien der leverer overskudsvarme og ikke mindst for klimaet. Man siger som bekendt, at den bedste energi er den, du ikke bruger. Det næstbedste må så være den energi, vi bruger to gange, og det er netop, hvad vi gør ved at udnytte overskudsvarmen.

- Samtidig håber jeg også, at vi i udmøntningen af aftalen bliver mødt med den nødvendige fleksibilitet omkring det individuelle prisloft, der nu indføres for, hvor meget overskudsvarmen må koste, så vi reelt ender med øget brug af overskudsvarme.

*****

Børsen:
Nu kan 128.000 husstande få varme af virksomhederne

Isoleringskæmpen Rockwool ville for et par år siden udvide sit salg af overskudsvarme fra den danske produktion. Men afgifter og labyrintagtige regelsæt satte en stopper for idéen, og et projekt til ca. 15 mio. kr. blev lagt i graven.

Nu er regeringen og otte af Folketingets partier blevet enige om en aftale, der angiveligt skal gøre en ende på de lovmæssige udfordringer og uhensigtsmæssige afgifter. Og det er et potentielt gennembrud, mener Rockwool ifølge Børsen.

- Nu skal vi tilbage og regne endeligt på, om investeringen er blevet rentabel, men for mig at se, har vi fået en meget bedre case på et projekt, der ellers ikke gav mening forretningsmæssigt, fortæller Frank Larsen, adm. direktør i Rockwool Norden.

I dag forsyner industrikæmpen, hvad der svarer til 1300 danske husstande med fjernvarme fra biogasdrevne kedler, der med tårnhøje temperaturer forvandler sten til isoleringsmateriale. Den nye aftale skal gøre det muligt at udnytte restvarmen fra de mindre intense kilder i produktionen. Det betyder varme til 1500 husstande mere.

Folketingets aftale får ros af Brian Vad Mathiesen, der er forsker i vedvarende energisystemer ved Aalborg Universitet.

- Det gode er, at det betyder, at noget af presset på vedvarende energiressourcer kan blive afhjulpet. Sådan her kan man spare noget fossilt og noget biomasse i systemet til opvarmning. I et klimamæssigt perspektiv bliver det klart mærkbart, siger energiforskeren til Børsen.

*****

Midtfyns Posten:
Fjernvarme Fyn på charmeoffensiv

Mindst halvdelen af beboerne skal sige ja, hvis fjernvarmen skal til Nr. Lyndelse og Nr. Søby. Derfor er Fjernvarme Fyn netop nu på charmeoffensiv over for beboerne i området og lokker med, at prisen har fået et ekstra nøk nedad og nu er lavere end nogensinde før.

Det skyldes, at Fjernvarme Fyn har fået tilskud til projektet fra Energistyrelsens konverteringspulje. Næste skridt bliver at indsamle de nødvendige tilmeldinger fra områdets husstande, skriver Midtfyns Posten.

- Vi vil meget gerne i kontakt med lokale ildsjæle, som vil hjælpe med at sprede det gode budskab. Det ved vi fra andre projekter er en helt afgørende faktor, siger kundecenterchef Allan Stihøj i pressemeddelelsen.

Kravet er som altid en tilslutning på minimum 50 procent af kundegrundlaget, inden rørene kan lægges i jorden. Det er håbet at kunne tænde for fjernvarmen i løbet af 2023.

*****

Dagbladet Roskilde:
Nyrenoveret vej rives op

Beboerne på Assensvej i Himmelev er forundrede over, at den ellers nyrenoverede vej skal rives op igen i forbindelse med nedlægning af fjernvarme. Forklaringen skal findes i en kommunikationsbrist mellem Roskilde Kommune og Fors, skriver Dagbladet Roskilde.

- Normalt holder vi koordineringsmøder en til to gange om året, for at det her ikke skal ske, men vi er i den uheldige situation, at jeg ikke har fået spurgt nok ind, da jeg planlagde Assensvej for et par år siden, siger Anita Madsen, der er vejingeniør ved Roskilde Kommune.

Hun pointerer, at det er yderst usædvanligt, at de forskellige instanser får snakket forbi hinanden som her. Anita Madsen har været 18 år ved kommunen og vurderer, at der i hendes tid kun er hændt sådan en fejl én gang før - og den ligger muligvis op til 10 år tilbage i tiden.

- Det er en af de der uheldige omstændigheder. Det er heldigvis meget sjældent, det sker, siger hun.

Ifølge Fors' hjemmeside er forventningen, at gravearbejdet i Himmelev er færdigt til december. Håbet fra Roskilde Kommune er så at give Assensvej en ordentlig omgang - igen - når arbejdet er overstået.

- Vi er enige om, at vi skal have gjort noget mere ved istandsættelsen end det, vi normalt ville gøre, når fjernvarmen har været der, og har fokus på, at vi skal tilbage til noget, der ligner en ny vej bagefter. Og så meget som muligt tilbage til den stand, som den har nu. Det vil jeg i hvert fald lægge mig i selen for, siger Anita Madsen.

*****