10. sep 2021 Presseklip

El-rabat til danskerne får klimaeksperter til at korse sig

LÆS I DAG: Markant dyrere fjernvarme i Viborg næste år. Varme-bestyrelse fik opbakning. Sakskøbing og Maribo uenige om tilbud fra Refa. Erhvervslivet ramt af rekordhøje elpriser. 

Politiken:
El-rabat til danskerne får klimaeksperter til at korse sig

Eksperter mener, det er i strid med klimamålene, når regeringen vil sænke danskernes elregning. Det vil ganske enkelt gøre det sværere at opnå målsætningen om 70-procents reduktion af CO2-udledningerne, lyder det fra bl.a. energiprofessor Brian Vad Mathiesen ifølge Politiken.

Regeringen læner sig i sit forslag op af De Økonomiske Vismænd, der allerede sidste år foreslog at sænke afgifterne på strøm – og endda endnu mere end det fremgår af regeringens forslag. De argumenterede med, at afgifterne på strøm overstiger omkostningerne ved de udslip, som produktionen medfører.

Men Danmark mangler ifølge Brian Vad Mathiesen fortsat grøn energi, som skal bruges til både elbiler, varmepumper og til at producere flydende brændsel. En politisk aftale fra 2018 sætter i forvejen afgiften på strøm ned med 10 øre per KW, så den i 2030 havner på 56,6 øre mod de nuværende 90 øre.

- Det er ikke rettidig omhu at sænke elafgiften yderligere, når det i forvejen er tvivlsomt, at vi kan holde udbygningstakten for vedvarende energi, siger professoren.

*****

Viborg Stifts Folkeblad:
Markant dyrere fjernvarme i Viborg næste år

Prisen for at opvarme et gennemsnitligt Viborg-hus med fjernvarme stiger fra cirka 11.500 kroner i år til cirka 14.000 kroner næste år. Det kom frem, da Viborg Varme torsdag aften holdt sin første ordinære generalforsamling i Vibocold Arena.

Ifølge Viborg Stifts Folkeblad fortalte fjernvarmedirektør Morten Abildgård, at prisen for fjernvarme til et gennemsnitligt Viborg-hus på 140 kvadratmeter og et forbrug på 14 megawatt næste år vil stige til cirka 14.000 kroner. Prisen er i år på cirka 11.500 kroner.

- Prisstigningen skyldes uro på verdensmarkedet og deraf stigende naturgaspriser, så stigningen i prisen på fjernvarme vil ramme stort set alle fjernvarmeselskaber. Det er dog også vores klare forventning, at prisen vil ramme et leje mere lig det, vi har nu, når vi kommer ind i 2023, siger Morten Abildgård.

Forbrugerne vil blive varslet om de forventede 2022-priser inden længe.

*****

Lolland-Falsters Folketidende:
Varme-bestyrelse fik opbakning

Andelshaverne i Sakskøbing Fjernvarmeselskab har i stort tal tillid til bestyrelsen. Det stod klart, da selskabet i aftes genoptog sin afbrudte generalforsamling og stemte om et mistillidsvotum. Det blev nemlig et meget klart nej fra de fremmødte, skriver Lolland-Falsters Folketidende.

Bestyrelsen spurgte, om den skal fortsætte med den nuværende strategi og arbejde med de forslag, advokat Pernille Aagaard Truelsen har skitseret, mens den fortsætter forhandlingerne og lader retssagerne køre. Det stemte 89 for, mens tre stemte imod, og fire undlod at stemme.

Overfor det forslag stod et fra den såkaldte fjernvarmegruppe, som ønskede, at bestyrelsen skulle få professionel hjælp til at vurdere risikoen ved forskellige strategier og prioritere en forhandlingsløsning. Rolf Christoffersen fra fjernvarmegruppen argumenterede for, at det vil være bedre end retssager. Og han vurderede, at selskabet aldrig vil få medhold i sit krav om en erstatning på 243 millioner kroner, og forudså, at flere år med retssager blot vil give store advokatregninger, andelshaverne skal betale.

Men da bestyrelsens forslag blev vedtaget med stort flertal, kom fjernvarmegruppens forslag aldrig til afstemning. Og ved de efterfølgende valg blev de tre nuværende bestyrelsesmedlemmer Flemming Holst Sørensen, Henning Tønning og Jens Anders Rasmussen alle genvalgt, ligesom bestyrelsens tre forslag til suppleanter - Gorm Brøgger, Henrik Lindrup Jensen og Frede Rasmussen - også blev det.

*****

Lolland-Falsters Folketidende:
Sakskøbing og Maribo uenige om tilbud fra Refa

Selv om Sakskøbing Fjernvarmeselskab og Maribo Varmeværk står skulder ved skulder i striden me Refa MSK, og selv om de har den samme advokat, så ser de vidt forskelligt på et tilbud fra Refa MSK om at få løst striden. Det skriver Lolland-Falsters Folketidende.

Elpriserne er i øjeblikket så høje, at Refa-selskabet har tilbudt de to fjernvarmeselskaber en toårig aftale om levering af fjernvarme til den gamle pris. Takker de ja til tilbuddet, giver det to års ro til at få afklaret nogle af de mange sager, der i øjeblikket verserer ved diverse myndigheder.

Fra Sakskøbing Fjernvarmeselskab bliver der meldt ud om et ja til forslaget, men forslaget bliver kun aktuelt, hvis også Maribo Varmeværk siger ja. Men det håb skyder formand i Maribo, Flemming Møller Jensen, ned.

- Maribo Varmeværk siger nej til en løsning på to år. Varmeværkerne har momentum overfor kommunerne. Det har vi ikke om to år, og hvad skal prisen så være? lyder hans retoriske svar ifølge den lokale avis. han retorisk.

*****

Finans.dk:
Erhvervslivet ramt af rekordhøje elpriser

En giftig cocktail af bl.a. galopperende naturgaspriser betyder rekordhøje elpriser for erhvervslivet, der ifølge Finans.dk varsler ekstraregninger i milliardklassen til erhvervslivet.

I DI Energi peger branchedirektør Troels Ranis på, at den stigende elpris rammer de virksomheder, der ikke har en fastpriskontrakt, hårdt.

- Det kan være rigtig mange penge, vi taler om, siger Troels Ranis til Finans.dk.

Fredag ligger den gennemsnitlige dagspris for en kilowatt-time (kWh) på rekordhøje 1,03 kr. på den nordiske elbørs Nord Pool. På samme tid sidste år var kWh-prisen 0,31 kr.

Foreløbig holder gamle fastpriskontrakter hånden under mange virksomheders elregning, siger Anders Plejdrup Houmøller, adm. direktør i Houmøller Consulting.

- Men når de nuværende kontrakter udløber, har vi balladen, hvis priserne til den tid ikke er kommet ned, siger den tidligere chef for Nord Pools danske kontor.