30. aug 2021 Presseklip

Nyt stort Power-to-X-anlæg på vej i Esbjerg

LÆS I DAG: Hammel Fjernvarme får ny bestyrelsesformand. Broager Fjernvarmeværk er fortsat det grønneste i Danmark. Fjernvarme planlægger udvidelsen til 80 millioner kroner. Minister affejer blåt landbrugsønske: Der kommer ikke flere penge.

 

Esbjerg Kommune, pressemeddelelse:
Nyt stort Power-to-X-anlæg på vej i Esbjerg

I 2024 skal Europas største PtX-anlæg stå klar i Esbjerg. Det er det schweiziske energiselskab H2 Energy Europa, der planlægger at investere et milliardbeløb i et anlæg, som vil skabe 200-300 arbejdspladser. Det oplyser Esbjerg Kommune i en pressemeddelelse.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen glæder sig over det nye anlæg.

”Udmeldingen fra H2 Energy Europe er med til at skrive det nye kapitel i historien om Esbjerg som erhvervscentrum. Fra fiskeri og olieindvending er Esbjerg hastigt på vej mod en fremtid, der er med til at sætte streg under Danmark som en grøn stormagt. Nye grønne brændstoffer og brint er afgørende for fremtidens grønne samfund – ikke kun i Danmark, men også Europa og verden over. Teknologien indeholder store muligheder for både klimaet og erhvervslivet, og her er Esbjerg med til at bringe Danmark i front”, siger Dan Jørgensen i pressemeddelelsen.

Også borgmester Jesper Frost glæder sig:

”Esbjerg er ved at blive eksemplet til Europa og verden på den grønne omstilling. Nu har to store internationale spillere valgt Esbjerg til, og det skyldes til dels, atvi i mere end et årti været førende i Europa og hele verden i forhold til udskibning af havvindmøller. Esbjerg er godt på vej til at blive centrum for grøn energi,hvilket er med til at styrke Esbjergs position som dynamo for den grønne omstilling”, siger Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune.

Det er det andet PtX-anlæg, der på kort tid er blevet annonceret i Esbjerg. Men hvor det første går på et ammoniak-anlæg, vil det nye fokusere på brint. Begge bliver de Europas største, indenfor hvert sit område.

*****

Midtjyllands Avis:
Hammel Fjernvarme får ny bestyrelsesformand

Bestyrelsesformanden gennem 10 år, Stig Andersen, overlader pladsen til næstformand Henning Stabell hos Hammel Fjernvarme. Det skete ved fjernvarmeselskabets generalforsamling, hvor Stig Andersen valgte ikke at genopstille.

Ifølge Midtjyllands Avis takker den nye bestyrelsesformand Stig Andersen for sit arbejde.

- Jeg vil på bestyrelsens vegne takke Stig for den energi og passion som Stig har lagt i embedet. Der er således skabt et solidt fundament for os at bygge videre på, siger Henning Stabell.

Der kom også en ny næstformand. Det blev Tom Ellegaard, der er uddannet ingeniør og som gennem mange år har beskæftiget sig med affaldsbranchen. Nyt medlem af bestyrelsen er Christian Fredberg, der er uddannet ingeniør og er forretningsudviklingsdirektør i Makeen Energy.

*****

Sønderborg Nyt:
Broager Fjernvarmeværk er fortsat det grønneste i Danmark

Broager Fjernvarme er ikke det billigste, men fortsat det grønneste fjernvarmeværk i Danmark. Det afslørede Peer Monger, formand for Broager Fjernvarme, på den nylige generalforsamling. Det fortæller Sønderborg Nyt.

De 1.126 forbrugere af fjernvarmen fik – takket være blandt andet effektiviseringer – en prisreduktion på over 1.000 kr. i 2020, og det betød selvfølgelig, at fjernvarmens indtægter faldt – med 1 million til 13,7 millioner kroner i forhold til budget – og selvom stadig flere tilslutter sig fjernvarmen, venter fjernvarmen også i år et fald, så forbrugerne kun skal betale 13,3 millioner for varmen.

- Vi producerer alt hvad der er teknisk muligt på vores solvarmeanlæg, 2020 var sommeren ikke så varm, men anlægget gav et enormt tilskud fra solvarmepanelerne og med varmepumpen inde i billedet viser vores produktionsapparat sin berettigelse, lød det bl.a. fra formanden.

Peer Monger oplyste også, at teglværkerne ønsker, at Broager Fjernvarme skal aftage noget af overskudsvarmen. ProjectZero, kommunen og Plan Energi har støttet tanken.

*****

JydskeVestkysten:
Fjernvarme planlægger udvidelsen til 80 millioner kroner

Onsdag den 1. september er der informationsmøde, hvor Brørup Fjernvarme vil informere om planerne om at udvide forsyningsområdet, så hele Byager-kvarteret med 450 husstande, der i dag fortrinsvis er på naturgas, kommer med på fjernvarmen.

Ole Arendttorp, formand for Brørup Fjernvarme, har 150 tilmeldinger til møde om udvidelse af forsyningsområdet, skriver JydskeVestkysten.

- Når der lukkes for gassen, skal man enten med på den kollektive forsyning fra fjernvarmen eller selv finde en løsning - typisk en varmepumpe. Hos os kan man komme med for 12.000-15.000 kroner og resten fordelt over 30-40 år. Så slipper man for selv at skulle finde over 100.000 kroner up front og for al fremtidig vedligehold, fortæller han til avisen.

Foreløbigt har 150 husstande i Byager-kvarteret meldt sig til informationsmødet. Arendttorp tror på, at tallet kommer op på 200-250. I alt skal mindst 60 procent af de mulige nye kunder sige ja til fjernvarmen, hvis udvidelsen til 80 millioner kroner skal blive til noget.

*****

Altinget:
Minister affejer blåt landbrugsønske: Der kommer ikke flere penge

Regeringen kommer ikke til at bringe flere penge ind til forhandlingerne om den grønne omstilling af landbruget, som de blå partier ellers ønsker. Det slår fødevareminister Rasmus Prehn fast overfor Altinget.

I sit udspil fra foråret lægger regeringen op til at bruge 780 millioner kroner fra statskassen på den grønne omstilling af landbruget, mens resten af midlerne skal tages fra landmændenes EU-støtte. Og det er fortsat regeringens position, lyder meldingen fra ministeren.

- Vi kommer ikke med flere penge i denne omgang. Vi har tidligere sagt, at der er 22,6 milliarder på bordet, og det er også beskeden nu. Der er ting, vi kan gøre på en anderledes måde, men der kommer i substansen ikke voldsomt mange flere penge ind, siger fødevareminister Rasmus Prehn til Altinget.

Ud af de 22,6 milliarder kroner, som ministeren henviser til, er 4,2 milliarder danske skattekroner. Resten af pengene udgøres af EU’s landbrugsstøtte. Og det er altså så blot 780 millioner kroner ud af de 4,2 milliarder kroner, der er nye penge, som regeringen bringer til forhandlingsbordet.

Forhandlingerne om den grønne omstilling af landbruget genoptages i den kommende uge. Over for Politiken fredag fortæller fødevareminister Rasmus Prehn, at han håber på at lande en aftale “i løbet af den næste måned”.