27. aug 2021 Presseklip

Fjernvarme kan betale sig i fire omegnsbyer ved Roskilde

LÆS I DAG: Verdo indviede varmecentral i Studsgård. Køleranlæg i supermarkedet varmer Videbæk op. Venstre finder ny klimaordfører efter Ahlers. Sennels ind i fjernvarmen. Øland Kraftvarmeværk lukker og slukker ved årsskiftet. 

SN.dk:
Analyse: Fjernvarme kan betale sig i fire omegnsbyer

I 2035 har Roskilde Kommunen et mål om, at al individuel opvarmning af bygninger skal være CO2-neutral. Det mål betyder, at der i en længere periode er blevet arbejdet med at konvertere »gasbyer« til fjernvarme.

Og den første screening viser ifølge SN.dk, at det økonomisk kan betale sig at se på en konvertering af områder i Vindinge, Gadstrup, Viby og Jyllinge.

Både i Vindinge og i Viby Øst er næste skridt allerede taget. Det er nemlig, at Fors i samarbejde med kommunen skal lave analyser, som skal føre til konkrete projektforslag. Analyserne af Jyllinge og Gadstrup ventes sat i gang i 2022.

Det er ifølge formanden for klima- og miljøudvalget alt for tidligt at tale om, hvornår der eventuelt bliver påbegyndt konkret etablering af fjernvarme i de fire områder.

- Nu skal vi først se de konkrete analyser. Men det er klart, at målet er CO2-neutralitet, og så er det en vej, vi skal gå ned ad, siger Karim Arfaoui.

*****

Herning Folkeblad:
Verdo indviede varmecentral i Studsgård

Varmeselskabet Verdo har indviet Studsgaard Varmecentral og afholdt for nylig åbent hus på centralen, der siden ibrugtagningen i sommer har lavet klimavenlig fjernvarme til de omkring 175 forbrugere i byen. Det fortæller Herning Folkeblad.

Omkring et halvt hundrede beboere kom for at se varmecentralen, der har et stort varmepumpeanlæg, som hovedsageligt producerer varme på billig overskuds-el. Noget som Verdo ser som fremtiden.

- Studsgård Varmecentral er et eksempel på fremtidens fjernvarmeanlæg, som vi skal have flere af, når vi skal udfase biomasse over de næste 10-15 år. Vi står over for en elektrificering af samfundet, og her varmepumpeanlæg en vigtig del, sagde varmeforsyningschef i Verdo, Karsten Randrup.

Han roste anlægget for at være bæredygtigt uden udledning af røg, næsten CO2-neutralt og med et begrænset støjniveau. Karsten Randrup fastslog også, at Verdo siden 1. juli har haft så lave priser, at selskabet med en gennemsnitspris på 8421 kroner for at opvarme et standardhus i Herning ligger 34 procent under den gennemsnitlige landspris på 12.848 kroner.

*****

Herning Folkeblad:
Køleranlæg i supermarkedet varmer Videbæk op

ABC Lavpris i Videbæk har fået et nyt køleanlæg, som producerer overskudsvarme, der skal varme op hos borgerne i Videbæk. Ifølge Herning Folkeblad vil overskudsvarmen dække det årlige forbrug hos 10 husstande.

- Vi gør det for ikke at lede varmen ud til gråspurvene, og så sparer vi faktisk også strøm, fortæller Magnus Christensen, der er bestyrer i ABC Lavpris i Videbæk.

Han fortæller til at avisen, at strømsalget vil give en indtægt på omkring 10.000 kroner om året, og samtidig vil ABC Lavpris spare 20.000 kroner i strøm, fordi varmen ikke længere skal ledes ud gennem kondensatorer på taget.

Investeringen har kostet omkring 150.000 kroner i forbindelse med at ABC Lavpris har udskiftet hele sit kølersystem fra et freon-køleanlæg til et CO2-køleanlæg. En udgift som Magnus Christensen regner med at have tjent ind over de kommende fem til seks år.

Hos Videbæk Energiforsyning har det ikke krævet et større arbejde at sætte supermarkedets projekt i stand.

- De kom bare med en løsning, som vi kunne se ville fungere. Det var så simpelt. Det eneste, vi har gjort, er at sætte en måler op, siger Jan Grarup fra Videbæk Energiforsyning.

*****

Altinget:
Venstre finder ny klimaordfører efter Ahlers

Nøgleposten som klimaordfører overtages af et relativt nyt ansigt i Venstres folketingsgruppe. Marie Bjerre blev valgt til Folketinget i 2019 og kalder ifølge Altinget posten som klimaordfører for "et drømmeordførerskab".

"Det er kæmpe opgave, som jeg glæder mig til at tage fat på, og som jeg ser som en af de allervigtigste for vores fremtid," skriver hun på Facebook om det nye ordførerskab.

Udover klimaområdet har hun ordførerposterne på socialområdet og handicapområdet samt indenfor bæredygtighed og verdensmål.

Hun er cand.jur. fra Københavns Universitet og Master of Laws fra Berkeley School of Law. Hun arbejdede som advokat før hun blev valgt til Folketinget i Vesthimmerlandskredsen i Nordjylland.

*****

Nordjyske Stiftstidende Thy-Mors:
Sennels ind i fjernvarmen

Thisted Kommune skal stille en kommunegaranti på 41,3 mio. kroner til Thisted Varmeforsyning, som ønsker at inddrage Sennels i sit forsyningsområde. Det er i hvert fald indstillingen fra Økonomiudvalget til selve byrådet – det fortæller Nordjyske Stiftstidende.

I følge varmeforsyningens projektforslag til fjernvarmeforsyning af Sennels kan første del af projektet påbegyndes allerede i år. Det skønnes at tage fem år, før den sidste forbruger i Sennels er kommet med på fjernvarmen.

Projektet forventes at kunne få 315 forbrugere over på fjernvarme. De bruger i dag naturgaskedler, oliefyr eller træpillefyr.

Forsyningsledningen får en længde på 2.731 meter frem til en pumpebrønd ved Sennels, hvorfra i alt 7.873 meter distributionsnet skal udgå.

Det er med en anlægspris på 23,6 mio. kroner den dyreste del af fjernvarmeprojektet. Anlægsprisen for forsyningsledningen er 8,2 mio. kroner, mens etablering af i alt 7875 meter stikledninger ind til de enkelte ejendomme koster 9,45 mio. kroner.

*****

Nordjyske.dk:
Øland Kraftvarmeværk lukker og slukker ved årsskiftet

Til nytår lukker og slukker Øland Kraftvarmeværk efter at have leveret fjernvarme i knap 30 år. Med en pris på 21.236 kroner for et standardhus på 130 kvadratmeter, ligger Øland på top fem over de dyreste steder i Nordjylland at tænde for radiatoren. Det fortæller Nordjyske.dk.

Allerede nu har syv andelshavere meldt sig ud og ifølge avisens oplysninger er otte andre på vej. Tilbage står 147 familier, som inden længe skal finde en ny varmeløsning.

Ifølge formand Bjarne Frost er der flere grunde til, at det er blevet alt, alt for dyrt at holde kulden for døren.

- Vi er et lille varmeværk og samtidig har vi et varmetab på over 40 %, fordi husene her ligger for spredt, siger til Nordjyske.dk og nævner også, at politikerne på Christiansborg i 2018 besluttede at fjerne det såkaldte grundbeløb, som flere små værker nød godt af.

I stedet blev der bl.a. oprettet en pulje, der netop skulle hjælpe værker som Øland Kraftvarmeværk. Den pulje ville Øland Kraftvarmeværk søge penge fra til at dække deres nuværende gæld på en mio. kr. Men puljen er om prioriteret og udløber ved udgangen af 2021.

Jammerbugt Kommune hæfter med deres godkendelse af lukningen i sidste ende for værkets gæld, og det får Bjarne Frost til at frygte, at regningen nu ender hos kommunens skatteborgere.