14. jun 2021 Presseklip

Nyt vokseværk for støtte til biogas: Vismand advarer mod dyrt betalte klimagevinster

LÆS I DAG: Fjernvarmen breder sig fra hus til hus i Rørvig. Fjernvarme til flere i Skive. Varmecentral i drift ved Studsgård. Padborg Fjernvarme bruger lokale potentialer og skaber grøn energi.

Altinget:
Nyt vokseværk for støtte til biogas: Vismand advarer mod dyrt betalte klimagevinster

En ny fremskrivning viser, at regningen for den offentlige støtte til biogas vokser med godt fire milliarder kroner offentligt frem mod 2030. 

Det får miljøøkonomisk vismand, Lars Gårn Hansen, til at advare mod at lade politikerne bestemme, hvilke teknologier er bedst, og som derfor skal have høj offentlig støtte, skriver Altinget

- Helt overordnet, så anbefaler vi (DetMiljøøkonomiske Råd, red.) ikke at gå subsidievejen. Bare for at sætte udgifterne i relief, så koster vores bud på de samfundsøkonomiske omkostninger ved at nå 2030-målet omkring fire milliarder kroner om året hvis man benytter CO2-afgifter. Men det bliver fire gange så dyrt, hvis man i stedet benytter subsidier. Det er en dyr løsning for samfundet, siger Lars Gårn Hansen. 

Fremskrivningen for støtten til biogas er blevet fremlagt på forespørgsel fra Enhedslisten i forbindelse med forhandlingerne om en klimaaftale for landbrugssektoren. 

*****

SN.dk:
Fjernvarmen breder sig fra hus til hus i Rørvig

Der er overvældende interesse for at få fjernvarme i Rørvig, skriver SN.dk.

Dermed er den lokale arbejdsgruppe af ildsjæle, der i årevis har arbejdet for at lade fjernvarme erstatte byens oliefyr, blevet bekræftet i, at potentialet for et fælles miljøvenligt varmeværk bestemt er til stede. 

Efter at Odsherred Forsyning er gået med i projektet, er den politiske sagsbehandling nu i fuld gang, og blot 14 dage efter, at informationsarbejdet begyndte, har forsyningen allerede modtaget de første 60 tilmeldinger. 

- Det er helt fantastisk, så hurtigt det er gået. Der skal ca. 100 tilmeldinger til, før det giver mening økonomisk at bygge varmeværket. Så vi er jo allerede over halvvejs. Det er tydeligt, at mange boligejere ønsker at få udskiftet det gamle oliefyr til en billigere og mere miljøvenlig boligopvarmning, siger direktør Fanny Villadsen, Odsherred Forsyning.

*****

Skive Folkeblad:
Fjernvarme til flere i Skive

108 huse på Petuniavej i Skive får formentlig inden årets udgang tilbud om at blive koblet til fjernvarme. Det fortæller Skive Folkeblad.

- Skive Kommune har lige forhåndsgodkendt vores projekt. Det betyder, at vi skal have et tilsagn om tilskud fra Energistyrelsen. Styrelsen har stadig penge i den pulje, og jeg tror ikke, det tager meget mere end et par uger at få tilsagnet. Herefter er det op til Skive Kommune, hvornår vi kan gå i gang, for kommunen skal godkende det samlede projekt, oplyser Tage Meltofte, direktør for Skive Fjernvarme.

Senest tog det 10 måneder at få Skive Kommune til at godkende fjernvarme i et område i Egeris. Tage Meltofte håber, der kommer til at gå hurtigere med Petuniavej.

Skive Fjernvarme har givet ejere af huse på Petuniavej et tilbud på 22.500 kroner, moms inklusive, for at blive koblet til fjernvarme. Petuniavej forsynes ellers med varme fra naturgas.

*****

Herning Folkeblad:
Varmecentral i drift ved Studsgård

Fra den 1. juli tager en ny varmecentral ved Studsgård over for at levere varme til byen omkring 175 forbrugere. Forud har der været protester fra nogle af beboerne, og det endte bl.a. med, at varmecentralen blev rykket 14 meter væk fra nærmeste nabo. 

Studsgård Borgerforening var aktive i sagen mod Verdo Varme A/S og på foreningens generalforsamling kunne formand Jan Bill Henschkebl.a. konstatere, at der nu er en aftale om byggeriet.

- Der er lavet aftaler med Verdo omkring anlæggelsen af stier, planter, træer og meget andet. De berørte naboer bliver involveret i det. Det vil vi selvfølgelig holde Verdo op på, sagde Jan Bill Henschke ifølge Herning Folkeblad

Hos Verdo Varme A/S siger presseansvarlig Nils Gottlieb Johansen, at der skal plantes et læhegn omkring varmecentralen.

- Vi vil i dialog med borgerne lave en sti omkring anlægget og pakke det ind i en hurtigtvoksende afskærmning, så de nærmeste naboer ikke får udsyn til anlægget, siger Nils Gottlieb Johansen.

*****

Ugeavisen Aabenraa:
Padborg Fjernvarme bruger lokale potentialer og skaber grøn energi

Padborg Fjernvarme har 1735 tilslutninger og ud af det årlige behov for 40.000 mwh, er de ifølge Ugeavisen Aabenraa i stand til at producere 40 procent grøn varme. Den grønne energi er kun en mulighed på grund af de stedbundne potentialer. Det vil sige, at den industri og de produktionsvirksomheder, der ligger i Padborg Transportcenter, sælger deres overskudsvarme videre til Padborg Fjernvarme.

Derudover er der også indledt et samarbejde med et lokalt mejeri. Mejeriet har tidligere udledt deres rensningsvand i Flensborg Fjord. Det vand går nu via en pumpe over i Padborg Fjernvarmes forsyning, hvor overskudsvarmen kan udnyttes til at bidrage med 19 procent af det årlige forbrug i forsyningsnettet.

I 2018 leverede en gruppe DTU-studerende beregninger på den innovative løsning, der skulle skabe et økosystem og udnytte rensningsvandet fra mejeriet.

- Det lød næsten for godt til at være sandt dengang, så vi vurderede, at selv hvis beregningerne var lidt ved siden af, kunne det godt betale sig at starte projektet op. Men her tre år senere, så kan vi jo se på de daglige tal, at de er knivskarpt beregnet, siger formand Jan Riber Jakobsen.

Med hjælp fra de DTU-studerende er Padborg Fjernvarme i 2021 allerede næsten i mål med deres overordnede strategi om at reducere deres Co2 udledning med 70 procent inden 2030.