09. jun 2021 Presseklip

Stort flertal stemmer for at lukke fjernvarmeværk

LÆS I DAG: Aalborg Forsyning satser på fjernkøling samt flere samarbejder om CCUS-teknologier. Minister klandres for at pumpe tal om gasledning til Lolland-Falster. Stege Fjernvarme byder velkommen til husstand nr. 1300.

TV2 ØST:
Stort flertal stemmer for at lukke fjernvarmeværk

Hyllinge-Menstrup Kraftvarmeværk skal lukke. Det stod klart efter tirsdagens generalforsamling, hvor et stort flertal stemte for beslutningen, skriver TV2 ØST.

Kraftvarmeværket har længe kæmpet med høje priser, hvor den årlige pris på fjernvarme for forbrugerne er 20.000 kroner, hvilket har skabt en lokal protestbevægelse, der har ønsket at gøre sig fri. 44 lokale husstande har i protest meldt sig ud, selvom de er underlagt forblivelsespligten.

Uroen omkring kraftvarmeværket fik derfor også formanden til forleden dag at anbefale en lukning af værket.

- Det var den løsning, som vi havde anbefalet, så det er vi selvfølgelig glade for, sagde formand Christian Olsen Bidstrup, da afstemningsresultatet lå fast.

Allerede onsdag ventes det, at arbejdet med at lukke værket kan begynde. I første omgang skal der laves et projektforslag, som skal godkendes i Næstved Kommune. Lukningen forventes at kunne være effektueret om 12 måneder.

*****

EnergiWatch:
Aalborg Forsyning satser på fjernkøling samt flere samarbejder om CCUS-teknologier

Aalborg Forsyning satser både på at levere mere fjernkøling og investere i CCUS-teknologier, skriver EnergiWatch, der har talt med bestyrelsesformand Søren Gais Kjeldsen i anledningen af 2020-regnskabet for moderselskabet, Aalborg Energi Holding.

Fjernkøling kommer til at blive et nyt stort fokusområde for forsyningen, hvor man allerede har sikret sig store kunder i form af det kommende supersygehus, Nyt Aalborg Universitetshospital og IKEA.

- Fjernkøling er ved at gribe lidt om sig. Vi kan fornemme en ret stor efterspørgsel, og vi har også lige lavet en aftale om at køle den nye skole, der bliver bygget ved Stigsborg Brygge. Der er meget mere kapacitet i vores systemer, så der kan sluttes flere på, siger Søren Gais Kjeldsen.

Aalborg Forsyning ønsker også at indgå i flere samarbejder om CCUS-teknologier, hvor man indtil videre er en del af et projekt på Aalborg Portland. Der kan nemlig hentes en del varme i processen ved CO2-fangst, som kan udnyttes til fjernvarme.

- Det er stadigvæk på forsøgsbasis, og der arbejdes med, hvordan teknologien skal findes. Når der etableres carbon capture, opstår der en betydelig varmeudvikling, og så er det ret nærliggende at sende det ind i fjernvarmen, siger Søren Gais Kjeldsen.

*****

Finans:
Minister klandres for at pumpe tal om gasledning til Lolland-Falster

Regeringen har tidligere hævdet, at op mod 25 virksomheder gerne vil koble sig på en kommende gasledning til Lolland-Falster. Nu viser det sig, at der alene er tale om fem virksomheder, der har skrevet under på at tilslutte sig, mens omkring 15 andre erhvervskunder har vist interesse.

Ifølge Finans får det nu flere politikere til at kritisere regeringen for overdrive erhvervslivets interesse for gasledningen, der anslås at koste omkring 800 millioner kroner.

De Radikales klimaordfører, Rasmus Helveg Petersen, kalder det »en mærkelig og ulden proces«, mens Enhedslisten langer ud efter ministeren for at pynte på virkeligheden.

Energiprofessor fra Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, peger overfor Finans på, at gas ikke er det rette valg for fremtiden.

- Langt de fleste af de virksomheder – hvis ikke alle – ville kunne være elektrificeret. Det er helt afgørende, at vi tænker strategisk, for det er slet ikke et mål i sig selv at få så mange på gas som muligt, siger han til Finans.

*****

Ugebladet for Møn:
Stege Fjernvarme byder velkommen til husstand nr. 1300

Tina K. Nielsen og Caspar K. Andersen blev fejret i sidste uge driftsleder Kris Kristoffersen fra Stege Fjernvarme. Parret er nemlig fjernvarmeselskabets husstand nummer 1.300 på fjernvarmenettet – det fortæller Ugebladet for Møn.

Parret ejer, men er endnu ikke flyttet ind i deres hus på Opalvænget, men man ønskede fra fjernvarmeselskabets side at markere, at man nu har passeret 1300 husstande tilsluttet den fælles varmeforsyning.

Springet fra 1.200 til nu 1.300 varmebrugere er taget over de seneste fem år, og der kommer jævnligt nye forbrugere til – på trods af konkurrence fra bl.a. individuelle varmepumper.

Fejringen af den senest tilslutning bliver formentlig også markeret tirsdag den 15. juni, hvor Stege Fjernvarme har indkaldt til generalforsamling.

I Stege Fjernvarme imødeser man en stille sommer, hvor solfangeranlægget hovedsageligt tager over og hvor der samtidig vil være tid til at hovedrenovere den ældste 8 MW store halmkedel mens den anden og nye kedel står ”stand by”.