17. jan 2023 Politisk

Statsministeren: Mere fjernvarme til de danske hjem

Vi skal indfri vores klimamål og have mere fjernvarme til danskerne. Det var et af budskaberne fra statsminister Mette Frederiksen i sin redegørelse til Folketinget.

- Fjernvarme og varmepumper skal nå flere danske hjem. Og vi skal udbygge vores globale grønne førerposition. Skabe grøn vækst for vores virksomheder, lød det bl.a. fra statsminister Mette Frederiksen i hendes redegørelse til Folketinget. Foto: Folketinget (screenshot).

I statsministerens traditionsrige redegørelse ved det nye Folketings åbning tirsdag, lagde statsministeren bl.a. vægt på vores klimaambitioner. Og hun lagde vægt på, at mål alene ikke gør det. De skal også indfris.

- Vi har sat nye klimamål – vel og mærke de mest ambitiøse for Danmark nogensinde. Med et stædigt fokus på at realisere de klimamål, vi har sat – og med de nye for øje – vil vi bane vejen for en hurtigere grøn omstilling, sagde statsminister Mette Frederiksen, hvorefter hun slog fast:

- Fjernvarme og varmepumper skal nå flere danske hjem. Og vi skal udbygge vores globale grønne førerposition. Skabe grøn vækst for vores virksomheder.

Dansk Fjernvarme bakker op om statsministerens udmelding.

- Vi skal have udfaset den sorte, dyre gas og vi skal have gjort os uafhængige af energi. Samtid oplever vi en helt umættelig appetit fra de danske boligejere på at få adgang til den billige, grønne fjernvarme, lyder det fra Rune Moesgaard, politisk chef i fjernvarmeselskabernes brancheforening, og fortsætter:

- Derfor sætter jeg stor pris på statsministerens udmelding i dag om mere grøn fjernvarme til danskerne, om end jeg godt kunne tænke mig at høre lidt mere om de virkemidler til at indfri ambitionerne, som regeringen vil frigive.

Fokus på at indfri klimamål
Med regeringsgrundlaget har regeringen sat det mål, at Danmark skal være helt klimaneutralt i 2045. Og i 2050 vi optage mere CO2, end vi udleder. Derfor haster det også med at indfri de mange politiske aftaler, der skal bane en væsentlig del af vejen.

- Klimamålene er vigtige. Men det vigtigste lige nu er nok ikke at sætte nye mål. Det er at komme i mål. Kort sagt få alt det, vi har aftalt på tværs af partierne her i salen, gjort til virkelighed. Derfor vil regeringen i den kommende valgperiode have et skarpt fokus på implementering, sagde Statsministeren i sin redegørelse.

Hele redegørelsen kan læses her:

Statsminister Mette Frederiksens redegørelse til Folketinget den 17. januar 2023 - Statsministeriet (stm.dk)