11. nov 2022 Kurser & arrangementer

Fjernvarmeselskaber kan få bedre styr på sine indkøb

Der er stor forskel på, hvilke indkøbsregler fjernvarmeselskaber skal bruge, når de køber bygge- og anlægsarbejder ind. Dansk Fjernvarme sætter fokus på emnet med webinar den 2. december.

- Vi oplever tit, at fjernvarmeselskaber laver tilbagevendende indkøb, men går fejl af, om de indkøber efter den ene eller den anden lovgivning. På webinaret får deltagerne et solidt, praktisk overblik over, hvornår det er tilbudsloven, de kan og må bruge, og hvornår det er et EU-udbud, der skal til, forklarer Helle Lorentsen Bøgeskov. Foto: Karsten Piper.

Fjernvarmeselskaber har et naturligt fokus på at sikre god, grøn fjernvarme til sine kunder og til den bedst mulige pris. Netop det sidste kan de få endnu mere ud af, hvis de får bedre styr på indkøbene i forbindelse med fx projektering af konverteringer fra gas til fjernvarme.

Det er baggrunden for, at Dansk Fjernvarme er gået sammen med partner og advokat Helle Lorentsen Bøgeskov fra NP Advokater om et webinar den 2. december – ”Hvordan tilrettelægger du dit indkøb – med fokus på tilbudsloven”.

Fjernvarmeselskaber laver helt naturligt mange bygge- og anlægsindkøb, og i den forbindelse bliver tilbudsloven ofte brugt. Men hvordan afgør du, hvilke regler der gælder for et indkøb, og hvornår må du bruge tilbudsloven i stedet for eksempelvis udbudsloven?

Ifølge Helle Lorentsen Bøgeskov har det stor betydning både for lovligheden af indkøbene og for – når det er på plads – at man tilrettelægger sine indkøb praktisk og strategisk bedst muligt.

- Vi oplever tit, at fjernvarmeselskaber laver tilbagevendende indkøb, men går fejl af, om de indkøber efter den ene eller den anden lovgivning. På webinaret får deltagerne et solidt, praktisk overblik over, hvornår det er tilbudsloven, de kan og må bruge, og hvornår det er et EU-udbud, der skal til, forklarer Helle Lorentsen Bøgeskov og tilføjer:

- Vores mål med webinaret er ikke, at fjernvarmeselskaberne skal blive 100-meter mestre i indkøb, men at de skal klædes på til overordnet at vide, hvornår de må bruge tilbudsloven og til at træffe de bedste beslutninger omkring deres køb.

Får klarhed over retningslinjer
Hun forklarer, at man på webinaret fx kommer ind på, hvilken forskel det gør, om fjernvarmeselskabet er et A.m.b.a. eller et selskab ejet af en række kommuner i fællesskab.

Med andre ord vil deltagerne på webinaret få klarhed over retningslinjerne for, hvornår man skal bruge tilbudsloven eller forsyningsvirksomhedsdirektivet. Deltagerne vil også få viden om, hvordan man kan tilrettelægge et indkøb efter tilbudsloven, for offentlig licitation, begrænset licitation og underhåndsbud, der ikke må anvendes i samme omfang af alle fjernvarmevirksomheder.

Og så er der også seneste nyt – bl.a. i forhold til de ændringer af tilbudsloven, der er trådt i kraft fra den 1. juli i år.

- Det drejer sig bl.a. om lærlingeklausuler – altså personer under oplæring – hvor man i en række bygge- og anlægskontrakter nu har en pligt til, at entreprenøren skal bruge lærlinge. Det bliver deltagerne også klogere på med webinaret, lyder det fra Helle Lorentsen Bøgeskov.

Du kan læse mere om webinaret – herunder tilmelding – her.