09. nov 2022 Landsmøde

Ungearrangement på landsmødet fik Emilie til at tilmelde sig

31-årige Emilie Greve fra ARC havde egentlig ikke tænkt sig at deltage på Dansk Fjernvarmes Landsmøde 2022. Hun ombestemte sig dog, da hun hørte om et netværksarrangement for unge i branchen. Selv arbejder hun nemlig netop med at få flere unge til at blive interesseret i fjernvarme.

Ungearrangementet på Dansk Fjernvarmes Landsmøde 2022 overbeviste Emilie Greve fra ARC om at melde sig til. Foto: Jesper Voldgaard.

At der var mulighed for at netværke med andre unge i fjernvarmebranchen på Dansk Fjernvarmes Landsmøde 2022, var den helt afgørende grund til, at 31-årige Emilie Greve fra ARC (Amager Ressourcecenter) tilmeldte sig.

Faktisk er hun ret sikker på, at hun ikke var kommet med, hvis ikke der havde været et specifikt arrangement for unge under 35 på torsdagsprogrammet.

Og det er bestemt ikke fordi, hun ikke er interesseret i fjernvarmebranchen – for det er hun. Emilie Greve er nemlig kommunikations- og læringskonsulent i ARC, og derfor bruger hun det meste af sin tid på at formidle viden og fortællinger om affaldsforbrænding og fjernvarme.

Selvom hun har været i ARC i fem år, oplever hun stadig, at det til tider kan være svært at komme fremad og blive hørt i branchen. Der er nemlig en vis lukkethed, som hun gerne vil løse gennem formidling. En opgave, hun anser for at være vigtig, men også lidt overset:

- I vores sektor og i mange andre virksomheder mangler der et bindeled mellem den tekniske medarbejder og borgeren. Grunden til, at folk udefra kan lære noget om fjernvarmesektoren er, at nogle virksomheder ansætter en tolk, siger hun og fortsætter:

- Så rigtig meget af mit arbejde handler om at forstå det tekniske og det, der foregår i maskinrummet. Jeg skal vide, hvad jeg skal fortælle til 9.C eller en borgmester fra Kina. Og den forbindelse tror jeg – desværre – bliver taget lidt for givet. Det er derfor, man har den her lukkethed i fjernvarmebranchen. Fordi man til en vis grad har sit eget sprog.

Tager udgangspunkt i branchens omstilling

Emilie Greves vej ind i fjernvarmen tager udgangspunkt i den nok vigtigste opgave, branchen står overfor lige nu: den grønne omstilling. Hun har nemlig en kandidatgrad i forandrings- og læringsprocesser – og det er derfor netop forandringen i branchen, der er hendes tilgang.

- Jeg kom ind gennem affaldsverden fra ARC og ind til fjernvarmen. Så de forandringsprocesser, der er i at Danmark skal omstille sig på et borgermæssigt, virksomhedsmæssigt og samfundsmæssigt plan, er min baggrund, siger hun og fortsætter:

- Hvis jeg skal være helt ærlig, havde jeg overhovedet ikke taget stilling til fjernvarme, før jeg begyndte at arbejde med det. Og det tror jeg også er det, der gør, at der ikke er flere unge i fjernvarmesektoren.

Vil gøre flere unge interesseret i branchen

Det er Emilie Greve dog i fuld gang med at forsøge at ændre på. Hun fortæller, at hun i ARC har ansvaret for at arrangere forskellige events med udgangspunkt i at koble arbejdet med affaldsforbrænding og fjernvarme med dem, der står og skal til at vælge en uddannelse.

Det har hun blandt andet tidligere gjort ved at markere Girls’ Day in Science og Naturvidenskabsfestival med et event hos ARC.

- Spørgsmålet er, hvordan vi får øjnene op for, at her er der en sektor, som er spændende at arbejde i – og at det faktisk ikke nødvendigvis kræver, at man er vildt god til matematik og fysik, når man går ud af niende klasse, siger hun og fortsætter:

- Det vildt fascinerende ved fjernvarmesektoren og affald er jo, at vi alle sammen har en relation til det. Vi har bare ikke rigtig forholdt os ret meget til det – før nu. Så jeg synes, at det er et enormt spændende felt.