21. sep 2022 Lokalt

Fjernvarmeløsning imponerer Dan Jørgensen

Dan Jørgensen var i mandags på fynsk hjemmebane, da han besøgte Gelsted Fjernvarme. Her fik han indblik i, hvordan man sammen med møbelfabrikken Carl Hansen & Søn får grøn fjernvarme fra danske designikoner.

Det er blandt andet affaldstræ fra produktionen af den berømte Y-stol, som bliver til grøn fjernvarme i Gelsted - og i løbet af sit besøg, fik Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen indblik i hele processen.
Direktør og ejer for Carl Hansen & Søn, Knud Erik Hansen (th.), viste glædeligt rundt i møbelfabrikkens produktionshaller
Dan Jørgensen fik sammen med Knud Erik Hansen en god snak med en af fabrikkens møbelpolstrere.
Driftsleder for Gelsted Fjernvarme, Torben Hjorth (tv.), og bestyrelsesformand Gregers Hovgaard (i midten) fortæller her Dan Jørgensen og Kim Mortensen om samarbejdet mellem de to virksomheder.
Træaffaldet fra Carl Hansen & Søns produktion presses til små briketter, som varmer halvdelen af Gelsted op - heriblandt også selve møbelfabrikken.
Briketterne lagres i en koldlagerhal, så træaffaldet indsamles hele året rundt og kan udnyttes til fyringssæsonen.

Fjernvarmen er ikke afhængig af én energikilde i produktionen. Det gør den omstillingsparat, og det betyder ikke mindst, at der er plads til alternative løsninger. Og det er Gelsted Fjernvarmes samarbejde med designermøbelfabrikken Carl Hansen & Søn et glimrende eksempel på.

De to samarbejdspartnere har nemlig udviklet en løsning, der presser møbelfabrikkens overskudstræ til briketter, som derefter kan bruges i fjernvarmeværkets varmeproduktion. En løsning, som giver massive CO2-besparelser og ikke mindst leverer grøn og bæredygtig fjernvarme til Gelsted.

Og løsningen er så god, at den fik Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen til at lægge vejen forbi den lille vestfynske by på en helt almindelig mandag. Her var Gelsted Fjernvarme og Carl Hansen & Søn nemlig værter for en rundvisning på møbelfabrikken og varmeværket, hvor ministeren fik indblik i hele processen – fra designermøbler til fjernvarme.

Og det, han så, vækker begejstring:

- Det er fantastisk, at man lokalt kan lave sådan en løsning her, som er til kæmpe fordel for virksomheden og til kæmpe fordel for fjernvarmen. Tilmed i en tid, hvor vi har så meget brug for stabile, billige og grønne varmekilder. Det er virkelig noget, jeg håber man vil tage som inspiration mange andre steder i landet, siger Dan Jørgensen, som desuden roser måden, man har løst samarbejdet på:

- Det, man har gjort her, er jo sådan set rent pragmatisk at sætte sig ved et bord og finde ud af: Godt, hvad er der af udfordringer, og hvordan får vi dem løst? Hvordan får vi delt både udgifter og indtægter, så det er en fælles mission? Og det er virkelig godt at se. I den her tid må det også være åbenlyst for alle, at vi har behov for de her decentrale løsninger, som er grønne og stabile, lyder det fra ministeren.

Kim Mortensen: Det er virkelig godt set

Det er ikke så svært at forstå, at Dan Jørgensen var fuld af rosende ord om samarbejdet efter rundvisningen.

I løbet af besøget blev han og de andre gæster – heriblandt Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen – nemlig først vist rundt blandt hundredvis af Y-stole og andre designikoner på møbelfabrikken af Carl Hansens & Søns direktør, Knud Erik Hansen.

Herefter gik turen videre til Gelsted Fjernvarme, som ligger lige ved siden af fabrikken, hvor driftsleder Torben Hjorth og bestyrelsesformand Gregers Hovgaard forklarede processen fra træaffald til fjernvarme. De kunne blandt andet fortælle, hvordan samarbejdet årligt sparer 350 vognlæs med biomasse og træaffald ind og ud af Gelsted – og det giver en samlet CO2-reduktion i byen i en størrelsesorden på hele 40 procent.

Et resultat, som får Kim Mortensen til at kalde samarbejdet for ”helt fantastisk”:

- Som jeg forstår, brændte møbelfabrikken selv noget af affaldsproduktet af før. At et lille fjernvarmeselskab går sammen med en forholdsvis stor møbelfabrikant om at udnytte det som overskudsvarme i form af biomasse i stedet for at lade det gå til spilde, er virkelig godt set, siger han og fortsætter:

- Nu kan man – sammen med fjernvarmeselskabet – få værdi af det ud over hele året. Virksomheden er også kunde ved Gelsted Fjernvarme, så tilsammen er det jo et rigtig godt eksempel på, hvordan en lokal virksomhed og et lokalt fjernvarmeselskab kan arbejde sammen.

Pavestolt formand viste løsningen frem

I Gelsted Fjernvarme har de svært ved at få armene ned over projektet, som har været undervejs siden 2017, hvor de første indledende snakke fandt sted. Derfor var det også en fornøjelse at vise det færdige resultat frem for Dan Jørgensen, fortæller bestyrelsesformand Gregers Hovgaard:

- Jeg er da stolt af, at han har tid til at komme ud og se vores lille værk – for vi er jo et mindre værk i forhold til alle mulige andre. Men det viser også bare, at de små fjernvarmeselskaber også sagtens kan være med i toppen. Hvis man tør.

Den positive opmærksomhed, som samarbejdet har skabt, tager formanden da også imod med kyshånd. Det har nemlig ikke været alle, som kunne se visionen fra starten.

-  Da vi begyndte for snart fem år tilbage, var der mange her i lokalområdet, som slet ikke kunne se ideen i det her. De kunne slet ikke forstå, hvad det skulle være godt for. Det er faktisk først nu, at folk kommer hen og klapper os på skulderen og siger ”det var virkelig godt tænkt – det er super smart, det I har fundet på”, siger han og tilføjer:

- Så jeg er da pavestolt over, at vi står her i dag. Men det har også været en læring for Gelsted Fjernvarme. Vi har også måttet gøre nogle ting anderledes internt i selskabet, og det har jo så kun været til det bedre. Nu kan vi vise resultaterne frem.

En fremtidssikring for fjernvarmen

At det lykkedes at få samarbejdet med Carl Hansen & Søn til at fungere, kommer til at få stor betydning for Gelsted by fremover. Muligheden for at omdanne fabrikkens træaffald til briketter, som let kan opbevares i en kold lagerhal, gør nemlig, at man kan holde en stabil fjernvarmepris i byen – og det på trods af de store udsving i energimarkedet, vi ser i disse dage.

Samarbejdet har desuden skabt en stærk sammenhæng mellem de to virksomheder, som Gregers Hovgaard anser for at være en fremtidssikring for både fjernvarmeværket og lokalmiljøet i det hele taget:

- Carl Hansen & Søn er faktisk den største private arbejdsplads i Middelfart Kommune – og de flytter jo nok ikke lige foreløbig fra Gelsted. Så det betyder også, at det giver nogle arbejdspladser i byen, og det gør jo, at det bliver nemmere for folk at købe og sælge huse. Det betyder rigtig meget for vores lokalsamfund, at man får bundet den lokale varmeforsyning sammen med den lokale virksomhed, lyder det fra formanden.