11. aug 2022 Politisk

Fjernvarme er et godt varmevalg

Inflationen stiger fortsat og det gør det dyrere for danskerne. Ny analyse fra PFA viser, at fjernvarme er et økonomisk godt valg, og det øger behov for hurtig fjernvarmeudrulning, mener Dansk Fjernvarme.

- Det er svært at honorere de politiske ønsker, når midlerne til at fremskynde konverteringen løber tør midtvejs i året. Vi ser frem til, at der bliver rettet op på det så snart som muligt, siger Rune Moesgaard, der er politisk chef i Dansk Fjernvarme. Foto: Jesper Voldgaard.

Alt stiger i pris for tiden: Fødevarer, brændstof, el og gas. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er væksten i forbrugerpriser det seneste år på ikke mindre end 8,7 procent. Det gør et voldsomt indhug i de fleste familiers økonomi.

PFA har på baggrund af de nye tal for forbrugerpriser fra Danmarks Statistik således regnet sig frem til, at en helt almindelig familie nu skal bruge 34.000 kroner mere på det årlige budget for at klare de stigende udgifter til gas, el, brændstof og fødevarer.

- Det er næsten 3000 kroner mere, man skal betale om måneden for ting, man ikke rigtigt kan undvære - og uden at man får mere for det, siger Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom hos PFA.

PFA oplyser, at beregningerne tager udgangspunkt i en familie på fire, der bor i hus og har benzinbil og gasfyr. Men opvarmes huset derimod med fjernvarme - som ikke stammer fra naturgas - lyder ekstraregningen på omkring 24.600 kroner. Der er altså penge at spare på fjernvarme.

Behov for hurtig fjernvarmeudrulning
Dansk Fjernvarme mener, at beregningerne med al tydelighed understreger, hvor alvorlig den nuværende energikrise er, og at det tydeliggør behovet for at sætte endnu mere fart på udrulningen af fjernvarme til de danske varmebrugere.

- De danske fjernvarmeselskaber har fuld fart på at få udfaset naturgas til fjernvarme. Der er i år allerede indleveret 77 projektforslag, og der er endnu flere på vej, men der mangler penge i Fjernvarmepuljen til at styrke udrulningen af fjernvarme. Det skal der rettes op på her og nu, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.

Fjernvarmepuljen er allerede tømt for indeværende år, og Dansk Fjernvarme presser på for at få flere midler allokeret, så konverteringen væk fra fossile brændsler ikke går i stå, mens gasforbrugerne står i kø for at komme på fjernvarmen.

- Det er svært at honorere de politiske ønsker, når midlerne til at fremskynde konverteringen løber tør midtvejs i året. Vi ser frem til, at der bliver rettet op på det så snart som muligt, siger Rune Moesgaard.