16. jun 2022 Fagligt

Prisen på individuelle varmepumper er opdateret

EA Energianalyse opjusterer prisen på individuelle varmepumper til brug i de samfundsøkonomiske beregninger. Prisen er steget med omkring 25 procent, fremgår det af notatet.

Den hidtidige pris fra Teknologikataloget på individuelle varmepumper står ikke længere mål med virkeligheden. Det er konklusionen i et nyt notat, som EA Energianalyse har lavet til brug for de priser, der skal indgå i de samfundsøkonomiske beregninger ved konverteringsprojekter.

Det er Dansk Fjernvarme, der har bedt EA Energianalyse om at se på priserne, og analysevirksomheden er kommet frem til, at prisen på en luft-vand varmepumpe til opvarmning af enfamiliehuse siden primo 2021 og frem til maj 2022 er steget med ca. 30.0000 kroner, så prisen i dag er 132.000 kroner inkl. Moms.

Det svarer ifølge EA Energianalyse til en relativ stigning på mellem 20 og 34 procent fra prisen, som EA Energianalyse fandt frem til primo 2021. Dengang regnede EA Energianalyse sig frem til, at prisen var 102.000 kroner inklusive moms, som er det beløb, der endnu fremgår af Teknologikataloget.

EA Energianalyse angiver i sin analyse en række årsager til den markante prisstigning over en periode på blot lidt over et år. Prisen for hardwarekomponenter skal ifølge EA Energianalyse således være steget med mellem 17 og 42 procent, mens prisen for installation er steget med 25-30 procent.

En mindre del af prisstigningen kan ifølge EA Energianalyse forklares med inflationen, der er vokset jævnt over de seneste måneder. I februar 2022 lå den på 3,0 procent, fremgår det af notatet.

Dansk Fjernvarme har orienteret en række eksterne rådgivere om de nye tal for prisen på individuelle varmepumper, men opfordrer samtidig sine medlemmer til selv aktivt at gøre projektrådgivere opmærksom på ændringen, da den endnu ikke fremgår af Teknologikataloget.