14. jun 2022 Lokalt

Solvarme kan erstatte en stor del af gasforbruget

Heliac er klar med en patenteret løsning, som kan levere fjernvarme til boliger og procesvarme til produktionsvirksomheder.

Mandag indviede den danske virksomhed Heliac et helt nyt solvarmeanlæg, der kendetegnes ved, at det både kan levere fjernvarme til husstande og procesvarme til energikrævende produktionsvirksomheder.

Dermed kan ikke bare boliger, men også industrivirksomheder med behov for netop procesvarme sparke den russiske naturgas ud til fordel for grøn fjernvarme som opvarmningskilde.

Anlægget er placeret i DTU Science Park nord for København, og det skal producere CO2-fri fjernvarme i høje temperaturer for det fælleskommunale affalds- og fjernvarmeselskab Norfors.

Det nye anlæg kan producere op til 1.700 MwH, og ifølge Heliac kan teknologien dække en betydelig del af det hul i Europas energiforbrug, som et farvel til russisk gas vil indebære - helt CO2-frit.

- Det er kun fantasien, der sætter grænser. Vores teknologi kan i princippet fx. kobles på alle eksisterende fjernvarmenetværk og supplere emissionsfrit i 25 år uden ekstra omkostninger, siger Henrik Pranov, adm. direktør i Heliac.

Glæde hos borgmester
Fredensborg Kommune er en af ejerne af Norfors og i forbindelse med indvielsen glædede borgmester Thomas Lykke Pedersen sig særligt over, at solvarmeanlægget nu er etableret og dermed kan tilføre varme til fjernvarmekunderne hos Norfors.

Dertil kommer, at Norfors med den nye varmetilførsel ikke kun vil kunne sikre fjernvarme til endnu flere kunder, men også mere grøn fjernvarme.

- Emnet fylder meget hos borgerne, og solvarmeanlægget fra Heliac er svaret på mange udfordringer, for det kan sikre fjernvarme til store dele af befolkningen, sagde Thomas Lykke Pedersen ifølge Frederiksborg Amts Avis.

Kan også levere varme til proces
Det nye anlæg i DTU Science Park kan opvarme vand under tryk helt op til 180 grader celsius, men teknologien kan også anvendes til højere temperaturer.  

 - På hjemmemarkedet satser vi både på fjernvarmebranchen og produktionsvirksomhederne, mens den store målgruppe ude i den store verden er store globale produktionsvirksomheder fx. Indenfor fødevarefremstilling, siger Henrik Pranov.  

Det kan være bryggerier, mejeri, papirproducenter og andre typer virksomheder, hvis produktion kræver temperaturer typisk i intervallet 140-180 grader celsius. De høje temperaturer, som kan opnås ved Heliacs teknologi kan ikke opnås med andre grønne løsninger.