13. jun 2022 Lokalt

Glostrup: Første etape i stort udvidelsesprojekt realiseres

De første af i alt 2.700 forbrugere i Glostrup Kommune kan nu se frem til at få fjernvarme i løbet af i år og næste år. Det går altså strygende for Glostrup Forsynings stort anlagte udvidelsesprojekt, men mangel på materialer, arbejdskraft og entreprenører kan stikke en kæp i hjulet.

Glostrup Forsyning kan allerede nu melde ud, at man har fået tilslutning nok til at gå i gang med første etape af deres store udvidelsesprojekt, som skal tilbyde fjernvarme til (næsten) hele Glostrup. Foto: Glostrup Forsyning.

Næsten hele Glostrup Kommune skal have tilbuddet om fjernvarme.

Det er målet i Glostrup Forsynings kommende store fjernvarmeudvidelsesprojekt, som frem til 2027 skal konvertere op mod 2.700 boliger i kommunen fra gas til den kollektive fjernvarme. Skal projektet realiseres, skal minimum 40 procent af boligejerne tilkendegive deres tilslutning.

Indtil nu har Glostrup Forsyning dækket i omegnen af 65 procent af varmebehovet i kommunen, men med projektet kan man altså komme helt op på næsten 100 procent. Og der er allerede gode nyheder for projektet. For nylig meldte forsyningsselskabet nemlig ud, at den første etape nu kan realiseres med over 50 procent underskrevne tilslutningsaftaler.

Etapen føres ud i livet i løbet af 2022 og 2023, og allerede inden første spadestik skal tages, forventer direktør Bo Nørbjerg, at man når op på 60 procent tilslutning. Han fortæller desuden, at man samlet set i hele konverteringsområdet er nået over minimumskravet på 40 procent tilkendegivelser - på trods af, at det kun er godt fire måneder siden, man sendte det første informationsmateriale ud i konverteringsområderne.

Den store opbakning skyldes blandt andet, at fjernvarmen kan tilbyde en tryghedsgaranti, som andre opvarmningsformer ikke kan, forklarer Bo Nørbjerg:

- Folk går selvfølgelig op i, hvad deres gaspris er, men lige nu handler det for mange om at komme tilbage til dengang, hvor man kunne have vished for, at man kan opvarme sit hus. . Det betyder meget for den tryghed, der er i de enkelte husstande. Og det kan fjernvarmen give, lyder det fra direktøren, som samtidig understreger, at der ligger store sten på vejen mod fjernvarmen:

- Leverancerne kan blive et kæmpe problem. Hvis alle fjernvarmeselskaber i Danmark skal købe rør, fjernvarmeunits, ventiler og så videre samtidig i løbet af de næste fem år, bliver vi udfordrede. Vi skal også kæmpe indbyrdes om kompetencer og arbejdskraft, så i det hele taget slås vi om de samme ressourcer. Derudover skal vi også slås med andre anlægsbrancher om at skaffe entreprenører.

Efterspørgslen har ændret på projektets vilkår

Glostrup Forsyning påbegyndte det store udvidelsesprojekt allerede i 2020, umiddelbart efter regeringens klimaaftale for energi og industri. Et godt stykke tid før Ruslands invasion af Ukraine og før, der nationalt blev sat ekstra fokus på at få konverteret så mange som muligt – hurtigst muligt – til fjernvarme.

Det betyder selvfølgelig, at rammevilkår og ikke mindst forventninger til projektet har ændret sig radikalt, siden det blev endeligt godkendt i sensommeren sidste år.

- Til at starte med var vores målsætning at nå 80 procent tilslutning i løbet af ti år. I runde tal var målet derfor mellem 2.200 og 2.300 tilkoblede forbrugere, men som tingene er nu, forventer vi et helt andet scenarie. Meldingen er klar fra regeringens side: i 2028 skal alle væk fra gassen. Og det gør, at vi står i en meget anderledes situation nu, siger Bo Nørbjerg.

Direktøren påpeger dog også, at den indsats, Glostrup Forsyning har lagt i projektet, inden det blev godkendt i kommunen, har været med til at skabe den store interesse. Blandt andet har man valgt at tilbyde forbrugerne en ny ordning man kalder PLUS, her er det Glostrup Forsyning der ejer og vedligeholder fjernvarmeenheden

- Vælger man PLUS-modellen, skal man ikke have penge op af lommen nu og her. Kunderne betaler i stedet et årligt abonnementsbidrag som både dækker tilslutning og fjernvarmeenhed. Og jeg tænker, at det er mere trygt at vælge sådan en ordning i en tid, hvor alting stiger. En investering i en fjernvarmeunit og tilslutning kan være mange penge for en almindelig husstand, mener han.

Behov for et mere kommercielt fokus på fjernvarme

Med et hastigt stigende ønske blandt danskerne om at komme væk fra naturgassen, kan man i Glostrup Forsyning ikke undgå at få meget travlt i den kommende tid. Derfor har man også valgt at styrke organisationen.

- Vi er nødt til at tænke mere kommercielt, når vi arbejder med så store projekter. Normalvis ruller vi jo ikke fjernvarme ud til så mange på en gang. Derfor har vi organiseret os ud fra mere kommercielle vilkår og har både ansat en sælger og styrket vores kundeservice, så vi er klar til det merpres, som kommer når så mange husstande skal håndteres samtidig, siger han og fortsætter:

- Skal man som fjernvarmeselskab være forberedt, må man også kigge mere ind i organisationen og blandt andet anerkende, at hele kommunikationsområdet og de aftaler, der skal laves med kunderne, taler sammen med kundeservice. Man er nødt til – om det er en konkurrence eller ej – at kunne besvare kundernes spørgsmål.

Fortætning prioriteres sideløbende

Bo Nørbjerg understreger, at Glostrup Forsyning ikke kun har fokus på at udvide fjernvarmeområdet. Der er nemlig også mulighed for fortætning i det eksisterende fjernvarmeområde – og det er vigtigt, når naturgassen skal udfases hurtigst muligt.

Derfor tilbyder man den nye PLUS-ordning til kunder i både eksisterende og nye fjernvarmeområder. Samtidig gør man en stor indsats for at gøre potentielle kunder i de nuværende områder opmærksomme på, at de kan få fjernvarme – med et særligt fokus på storkunder.

- Som fjernvarmeselskab er en af vores fornemmeste opgaver lige nu også at opprioritere vores eksisterende områder, siger Bo Nørbjerg og uddyber:

- Hvis vi kan få nogle storkunder hurtigt over på fjernvarmen, gør vi en vigtig indsats for, at der med en sandsynlig mangel på naturgas fremover, er nok til de mindre kunder, som ikke kan skifte til fjernvarme lige så hurtigt.